Новини

 

Урочисте відкриття Університету Святого Володимира. Хроніка подій

28.07.2021

187 років тому, 28 (15 – за старим стилем) липня, в день  пам’яті рівноапостольного князя Володимира, відбулося відкриття Університету Святого Володимира. 

Урочистості розпочалися о 9-й годині ранку богослужінням в Успенському соборі Києво-Печерської лаври, куди прибуло все університетське керівництво.

Після того, як Митрополит Київський і Галицький Євгеній (Болховітінов) звершив літургію та молебень за університет, святкові заходи продовжилися в  будинку капітана Кордта. Саме цей двоповерховий кам’яний дім, який розташовувався на території нинішнього Маріїнського парку, орендував університет, не маючи власного приміщення.

В урочистостях взяли участь генерал-фельдмаршал князь Ф. фон-дер-Остен-Сакен, Київський генерал-губернатор граф В. Левашов, найвище київське духовенство і чиновництво, офіцери дислокованих у Києві частин, шляхта Київської, Волинської, Подільської, Мінської губерній. До Києва на відкриття Університету Святого Володимира спеціально прибули понад триста шляхетських родин. Прилеглі вулички до будинку капітана Кордта були заставлені дорогими екіпажами. Варто зауважити, що не всі охочі могли поміститися до скромного університетського приміщення.

З появою Митрополита Євгенія студентський хор заспівав урочистий церковний гімн «Сьогодні благодать Святого Духа нас зібрала».

Після освячення приміщення розпочалося урочисте засідання. Було зачитано імператорські укази про заснування університету в Києві, впровадження університетського статуту, фінансування університету тощо.

Керівники шляхетського самоврядування виступили з промовами. Відтак перший ректор університету Михайло Максимович вручив дипломи про надання звання Почесних членів університету Митрополиту Євгенію, генерал-фельдмаршалу князю Ф.фон-дер-Остен-Сакену і генерал-губернатору графу В. Левашову, яких Вчена рада університету ще 9 червня 1834 р. обрала своїми Почесними членами.

Особливе враження на присутніх справив виступ переведеного із Харкова професора всесвітньої історії В. Циха «Про мету і користь вищих навчальних закладів». Він зазначив, що, згодом, освічені вихованці університету змінять обличчя всього краю, принесуть славу своїм батькам, своєму університету і своїй Батьківщині.

Передбачив він також вплив університету на інфраструктуру Києва «Університет дасть абсолютно новий вигляд цьому місту. Бідні халупи, що тиснуться одна до одної в розділених пустирями частинах міста, перетворяться у великі красиві будівлі. На пустирях, які зараз приносять скільки незручностей людям і заважають розвиватися міському господарству, виростуть нові прекрасні будинки й місця відпочинку; повноводий і широкий Дніпро вкриється незлічимою кількістю суден, які вестимуть сюди дорогоцінні витвори мистецтва із усіх куточків Російської імперії. Населення міста зросте; просвіта розповсюдиться на всі суспільні верстви».

Ввечері відбувся бал. Відкриття університету Святого Володимира відбулося на високому рівні. У книзі «Століття Київського університету св. Володимира» зазначено, що деяких місцевих поетів ця подія надихнула написати вірші: 

«О ты, предь Богомь предстоящій

Святый, Святыя Ольги внукь,

Мольби за россовь приносящій

Воззри на новый храмь наукь».

 

За роки свого існування КНУ імені Тараса Шевченка пройшов нелегкий шлях становлення та розвитку від одного, філософського факультету з двома відділеннями – історико-філологічним та фізико-математичним у 1834 році до багатогалузевого навчально-наукового комплексу у 2021 році. Від 62 студентів, що розпочали своє навчання 187 років тому, до понад 28 000 – сьогодні.

Нині КНУ об’єднує: 12 факультетів, 11 навчальних інститутів, 2 фахових передвищі заклади, Український фізико-математичний ліцей, 2 підготовчих відділення, Астрономічну обсерваторію, Ботанічний сад,  Канівський природний заповідник.

Підтвердженням високих здобутків Університетської спільноти є найвищі серед українських ЗВО місця в рейтингах: КНУ – український лідер за предметними рейтингами QS, очолює рейтинг українських університетів за показниками Scopus 2021 року;  єдиний серед закладів вищої освіти нашої країни представлений у світовому рейтингу університетів та наукових установ від консалтингового центру CWUR (Об’єднані Арабські Емірати); у світовому вебометричному рейтингу Webometrics Ranking of World Universities посідає перше місце серед ЗВО України, серед закладів вищої освіти країн Центральної та Східної Європи – 60, у європейському рейтингу – 473, а у світовому – 1162.

 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024