Новини

 

Журналістська освіта задля демократії: підсумки проєкту KA2 DESTIN

17.11.2022

Обговорення результатів міжнародної співпраці й планування подальших кроків втілення амбітного проєкту реформування журналістської освіти відбулося під час заключної зустрічі Ради правління міжнародного проєкту програми Європейського союзу Erasmus+ KA2 DESTIN «Журналістська освіта задля демократії в Україні: розробка стандартів, доброчесність, професіоналізм» в Університеті імені Адама Міцкевича у Познані (Польща).

Учасниками підсумкового зібрання були представники університетів та журналістських організацій з України, Великої Британії, Польщі, Австрії, Нідерландів, Швеції, Ірландії.

У Польщі Навчально-науковий інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка представляли заступник директора з науково-педагогічної роботи (наука та міжнародні зв’язки) Євген Цимбаленко, завідувачка кафедри історії журналістики Наталія Желіховська, адміністративна менеджерка проєкту Erasmus+ KA2 DESTIN Богдана Носова та доцентка кафедри соціальних комунікацій Юлія Нестеряк. Онлайн до команди ННІ журналістики доєднався директор Володимир Різун, який презентував результати діяльності, спостереження та висновки в межах проєкту DESTIN.

«Перехід на нові навчальні плани зменшив кількість предметів, укрупнив дисципліни, що тепер складаються з модулів. Об’єднав викладачів, які зорієнтовані працювати на один результат навчання», – зазначив Володимир Різун.

Водночас він вважає, що потрібні тренінгові проєкти для удосконалення викладацької роботи із залученням відомих журналістів.

Основними досягненнями проєкту DESTIN можна вважати аналіз, оцінку, перегляд наявних та впровадження 20 оновлених бакалаврських і магістерських навчальних планів і програм із підготовки журналістів у 10 українських університетах відповідно до Європейської рамки кваліфікацій (EQF) та Європейських стандартів доброчесності й професіоналізму.

Не менш вагомим результатом проєкту DESTIN є «Збірка національних методичних рекомендацій щодо змісту, розробки та впровадження навчальних програм для здобуття ступенів бакалавра та магістра в галузі журналістики». Цей методичний посібник, напрацьований партнерами DESTIN, відповідає найкращим практикам Європейського Союзу та Великої Британії, що скеровує на розбудову міжнародного партнерства, спільних досліджень, програм подвійних дипломів і обміну студентами.

Спільним результатом командної роботи учасників проєкту DESTIN стали навчальні онлайн-курси з медіаграмотності. Це низка невеликих тематичних курсів, розроблених для навчання усіх охочих аналізувати й критично осмислювати медіаінформацію, визначати її правдивість та достовірність; розрізняти джерела інформації, її політичний, соціальний, комерційний, культурний контекст; убезпечити себе від впливу недостовірної інформації, інтерпретувати медіатексти та цінності, поширювані в медіа.

Для сталого розвитку результатів проєкту DESTIN було створено громадську організацію «Український консорціум викладачів медіа та журналістики». Об’єднавши десять українських університетів, консорціум увійшов до Європейської асоціації підготовки журналістів (EJTA – European Journalism Training Association). Це відкрило можливості для участі у поточних та нових освітніх проєктах EJTA.

Усі матеріали, результати та досягнення розміщені у вільному доступі на офіційному сайті проєкту Erasmus+ KA2 DESTIN українською та англійською мовами: https://www.destin-project.info/

 

Довідково

Координатор проєкту Erasmus+ KA2 DESTIN – британський Університет Бат Спа, національний координатор в України – Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

Проєкт об’єднав 20 європейських установ, з-поміж яких 10 українських університетів, урядові й неурядові організації України, а також університети й неурядові організації з Австрії, Великої Британії, Ірландії, Нідерландів, Польщі, Швеції.

DESTIN означає Journalism Education for Democracy in Ukraine: Developing Standards, Integrity and Professionalism. Цей проєкт спрямований на вдосконалення і розвиток вітчизняної журналістської освіти – оновлення навчальних планів та програм із журналістики (бакалаврат і магістратура), їх наближення до стандартів ЄС, покращення працевлаштування студентів-журналістів, їхньої міжнародної мобільності та поширення медіаграмотності в суспільстві. DESTIN став можливим завдяки підтримці програми Європейського союзу Erasmus+ за напрямом КА2 – зміцнення потенціалу вищої освіти. Проєкт тривав від 15 листопада 2018 до 14 листопада 2022 року.

 

За інформацією ННІ журналістики

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024