Новини

 

Офіційна заява

16.07.2020

Київський національний університет імені Тараса Шевченка – провідний заклад вищої освіти України, який має славетні наукові й освітні традиції та входить до всіх світових рейтингів. Проте складається враження, що не всіх радують успіхи Університету.

 

Так, 14 липня 2020 року Головним управлінням Національної поліції України у м. Києві за матеріалами СБУ відкрито кримінальне провадження щодо фінансування робіт з енергозбереження корпусів університету за кошти Кіотського протоколу.

Центр комунікації уповноважений заявити:

Проблема температурного режиму університетських корпусів, розміщених на проспекті академіка Глушкова, існує давно і пов’язана з низьким термічним опором будівель. Високі теплові втрати у корпусах та відповідно спалювання великої кількості газу для їхнього обігріву не здавалися недоцільними авторам радянського проєкту у 70-тих роках ХХ століття. Нині ж у зимовий період температура в приміщеннях іноді не піднімається вище 8 градусів тепла. Університет уже багато років шукає можливості здійснення термомодернізації згаданих корпусів. Оскільки держава не в змозі виділити такі кошти, 5 років тому КНУ імені Тараса Шевченка розпочав боротьбу на рівні з іншими ЗВО України за право участі в проєкті цільових екологічних (зелених) інвестицій у період дії зобов'язань сторін Кіотського протоколу до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату. Реалізація цього технічного задуму дозволила б суттєво покращити утеплення будівель Університету і щороку заощаджувати на опаленні.

Тож у 2015 році в рамках реалізації конкурсної пропозиції на замовлення Київського національного університету імені Тараса Шевченка було розроблено два проєкти:

  • «Капітальний ремонт корпусу механіко-математичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка по проспекту Глушкова, 4-Е у Голосіївському районі міста Києва в обсязі термомодернізації»;
  • «Капітальний ремонт корпусу факультету кібернетики Київського національного університету імені Тараса Шевченка по проспекту Глушкова, 4-Д у Голосіївському районі міста Києва в обсязі термомодернізації».

Зазначені проєкти було затверджено на міжвідомчій робочій групі Міністерства екології та природних ресурсів України.

Згодом пропозиції КНУ було визнано кращими серед інших ЗВО країни. Цими проєктами Україна відновила співпрацю з урядом Іспанії щодо виконання договору за Кіотським протоколом.

Кошторисом на 2018 рік за бюджетною програмою «Державна підтримка заходів, спрямованих на зменшення обсягів викидів (збільшення абсорбції) парникових газів, у тому числі на утеплення приміщень закладів соціального забезпечення, розвиток міжнародного співробітництва з питань зміни клімату» КПКВК 2401530, КЕКВ 3132 спеціальним фондом державного бюджету було затверджено 172 326,1 тис. грн.

18 травня 2018 року укладено договір № 1530/18-3 на делегування повноважень щодо здійснення функцій замовника при реалізації проєктів цільових екологічних (зелених) інвестицій між Міністерством екології та природних ресурсів України й Університетом. Згідно з предметом договору Міністерство екології та природних ресурсів України делегує, а Університет бере на себе повноваження щодо здійснення функцій замовника при реалізації проєктів.

 У листопаді 2018 року оголошено процедуру публічних закупівель за двома проєктами, у грудні 2018 року визначено переможця та укладено відповідні договори підряду з ТОВ «Ягуар». Тоді ж погоджено план проєкту з Іспанським урядом. При цьому фінансування від Міністерства екології та природних ресурсів України у 2018 році КНУ імені Тараса Шевченка не отримував. Гроші почали надходити лише з 7 серпня 2019 року.

Для старту виконання робіт треба було мати проєкт стадії «Р», до розробки якого залучено ТОВ «Танко». Також укладено договір на проведення технічного нагляду за будівництвом з ТОВ «Проект-Студія». Отримано дозвіл на виконання будівельних робіт та розпочато їх.

5 березня 2019 року відбувся офіційний старт реалізації проєктів, участь у церемонії взяли Надзвичайний і Повноважний посол Королівства Іспанії в Україні, пані Сильвія Хосефіна Кортес Мартін, Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, заступник Міністра освіти і науки України Роман Греба та ректор Університету Леонід Губерський.

У ході реалізації проєктів на сьогодні виконано такі роботи у корпусі механіко-математичного факультету: утеплення фасаду 5605,0 м2 (60,7%), утеплення покрівлі 3250,0 м2 (74,7%), заміна вікон на металопластикові 1998,2м2 (97,1%), улаштування відмостки 67,0 м2  (8,2%), демонтаж вентиляційної системи 5%. А у корпусі факультету комп’ютерних наук та кібернетики: утеплення фасаду 8080,0 м2 (91,2%), утеплення покрівлі 670,0 м2 (15,4%), заміна вікон на металопластикові 1970,3м2 (96,2%), улаштування відмостки 100,0 м2  (12,3 %), демонтаж вентиляційної системи 5%. На рахунок виконавця робіт Університетом було сплачено відповідно 32 032 964,99 грн. та 18 101 109,01 грн. згідно з актами виконаних робіт, які перевірено службою аудиту Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

 Під час виконання капітального ремонту в обсязі термомодернізації постійно проводилися робочі наради, куди запрошувалися представники незалежної аудиторської служби з боку Міністерства, проєктної організації, генпідрядника, зовнішнього технічного нагляду та представники посольства Королівства Іспанії.

Усі роботи пройшли перевірку зовнішнім технічним наглядом, про що свідчать завірені акти виконаних робіт.

Але у зв’язку з реорганізацією Міністерства екології та природних ресурсів України, яке виступало розпорядником коштів уряду Королівства Іспанії, виділених за Кіотським протоколом, восени 2019 року виникла затримка у фінансуванні, що викликало призупинення робіт.

У кінці 2019 року ремонтні роботи були знову призупинені у зв’язку з відсутністю фінансування з боку Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Питання капітального ремонту в обсязі термомодернізації постійно обговорюється на засіданнях робочої групи з реалізації проєктів, неодноразово звучало в звітах ректора, виносилося на обговорення ректорату і Вченої ради. Для вирішення проблеми, що склалася не з вини Університету, відбуваються постійні наради з відповідним департаментом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, а також розширені наради з представниками усіх сторін.

На початку червня 2020 року під час останньої спільної зустрічі, в якій взяли участь ректор Університету Леонід Губерський, заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Ірина Ставчук, представники департаменту з питань зміни клімату та збереження озонового шару Міністерства Олександр Артеменко та Роман Новосад, проректор Університету Олександр Рожко, головний бухгалтер Університету Валентина Денисенко, декан механіко-математичного факультету Оксана Безущак, заступник декана факультету комп’ютерних наук та кібернетики Олена Кашпур, помічник проректора Людмила Осіпова, головний архітектор проєкту Богдан Живчик, керівник проєкту ТОВ «Ягуар» Олег Ланецький та представник зовнішнього технічного нагляду Михайло Тімченко, сторони оглянули стан виконання проєктів та заслухали головного архітектора щодо необхідності та можливості їхнього коригування.

Основними причинами коригування проєкту, за словами головного архітектора, є:

  • Уточнення цін на матеріальні ресурси – проєкт з рівнем цін 2017 року приведено до рівня цін 2019 року, де відмічається часткове зростання вартості основних матеріальних ресурсів.
  • На підставі введених у дію Державних будівельних норм ДБН В.2.6-33:2018 виникла необхідність у зміні проєктних рішень у частині збільшення товщини утеплювача фасаду зі 100 мм до 150 мм, разом з тим скориговано фізичні обсяги огороджувальних конструкцій, що спричинило появу додаткових робіт.
  • У ході виконання демонтажних робіт покрівлі генпідрядником та проєктувальником було виявлено збільшення товщини утеплення та гідроізоляції, яке неможливо було передбачити при розробці проєкту 2017 року, що спричинило збільшення вартості демонтажних робіт.
  • З метою покращення якості експлуатаційних характеристик системи теплопостачання та вентиляції будівлі проєктантами було запропоновано встановити систему кондиціювання з рекуперацією та автоматикою регулювання температури і режимів роботи обладнання. Тож виникла необхідність у коригуванні проєкту в частині інженерних систем та обладнання із заміною його на більш модернізоване та ефективне.
  • Додано заміну внутрішньобудинкової дощової каналізації з частковим демонтажем та відновленням аварійних конструкцій.
  • Додано роботи з улаштування отворів у конструкціях будівлі для проходження інженерних мереж.
  • Визначено необхідність у заміні зенітних ліхтарів (вікон) на двох корпусах.
  • Додано роботи з улаштування нової системи блискавкозахисту.

За результатами наради Університет вирішив погодитися з деякими пропозиціями щодо коригування проєктів без зміни первинного кошторису й початкової суми проєкту та передати згадані пропозиції на розгляд до міжвідомчої робочої групи Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

У зв’язку з карантинними заходами представники іспанської сторони були поінформовані про хід наради засобами онлайн-зв’язку.

Цей проєкт є надзвичайно важливим для Університету, від його успішної реалізації залежать покращення умов роботи і навчання, здоров’я наших співробітників і студентів.

Варто зазначити, що Університет ніколи не зупиняв робіт з термомодернізації з власної ініціативи, а також не вносив змін до проєктної документації та кошторису, завжди дотримувався і дотримується всіх норм фінансової дисципліни й чинного законодавства, що підтверджено неодноразовими перевірками.

Сьогодні безпідставним, необґрунтованим звинуваченням спаплюжена не лише репутація Університету, а й імідж нашої держави й довіра до неї міжнародних партнерів. Шкода, що «гарячі сенсації» швидко підхоплюються і поширюються ЗМІ, на відміну від позитивної та соціально важливої інформації про здобутки, успіхи і зусилля задля розвитку української освіти в складний для всього світу час. Цікаво, кому це вигідно?

 Кримінальне провадження – це не доказ злочину, а процедура – фактично реакція на чиїсь звинувачення. Це не є підставою для переслідування, приниження гідності, нищення репутації. Лише фахова, неупереджена перевірка покаже справжній стан справи. Ми впевнені, що її об’єктивні висновки знімуть підозру, але, на жаль, не відшкодують репутаційних втрат.

З огляду на викладене, Університет не допустить дестабілізації ситуації й дискредитації свого іміджу та буде максимально сприяти поширенню правдивої й актуальної інформації, а також вживатиме всіх заходів у межах правового поля для захисту своєї честі, гідності та ділової репутації.

 

 Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024