Новини

 

Засідання Приймальної комісії КНУ: підсумки 30 липня

30.07.2020

30 липня 2020 року напередодні основного етапу Вступної кампанії 2020 відбулося розширене засідання Приймальної комісії КНУ імені Тараса Шевченка.

Зі вступним словом до учасників засідання звернувся ректор Леонід Губерський, який наголосив на особливостях цьогорічної кампанії в умовах складної епідеміологічної ситуації, пов’язаної із захворюванням на COVID-19. «У першу чергу ми повинні дбати про безпеку співробітників та абітурієнтів. Разом з тим головним завданням залишається залучення найкращих абітурієнтів з усієї України до родини Шевченкового університету», – наголосив Леонід Васильович.

Про роботу Приймальної комісії під час цьогорічної вступної кампанії розповів відповідальний секретар Андрій Креневич. За його словами Університет, враховуючи епідеміологічну ситуацію, більшість процедур перевів у онлайн-режим. Так, з 20 липня 2020 року триває прийом заяв від абітурієнтів, щодо яких застосовуються спеціальні умови для участі у конкурсному відборі на основі повної загальної середньої освіти. Для цього було розроблено кабінет вступника, розміщений за адресою: https://master.knu.ua/, який дозволяє в онлайн-режимі подавати всі необхідні документи для реєстрації на іспити, що їх проводить Університет. Станом на 30 липня 2020 року до Університету подано 21 електронну заяву. Андрій Павлович нагадав, що реєстрація на вступні іспити для згаданої категорії осіб закінчується 31 липня 2020 року.

Також відповідальний секретар звернув увагу на ключові дати перших фаз цьогорічної вступної кампанії. Фактично старт основного її етапу розпочнеться 1 серпня 2020 року, коли абітурієнти на освітні рівні бакалавра і магістра розпочнуть реєстрацію своїх кабінетів на загальнонаціональному ресурсі: https://ez.osvitavsim.org.ua/. Також з 1 й до 12 серпня Університет проводитиме вступні іспити на освітній рівень бакалавра для тих категорій, щодо яких застосовуються спеціальні умови вступу. На сайті Приймальної комісії вже опубліковано графік проведення екзаменів, який розроблено з урахуванням рекомендацій Міністерства охорони здоров’я щодо епідеміологічної ситуації.

Наступна важлива фаза вступної кампанії – подача електронних заяв, яка для абітурієнтів на освітній рівень магістра розпочнеться 5 серпня 2020 року, а на освітній рівень бакалавра та магістра медичного спрямування – 13 серпня 2020 року.

Прийом заяв від пільгових категорій для участі у конкурсі, не зважаючи на карантинні заходи, в цьому році відбуватиметься особисто. З 13 серпня 2020 року, згадані категорії вступників, повинні звернутися до Центру по роботі з пільговиками, що розташований за адресою: проспект Академіка Глушкова, 4г, корпус факультету радіофізики, електроніки та комп’ютерних систем. Відповідальний секретар звернув увагу голів відбіркових комісій підрозділів на полегшення в роботі з пільговиками в цьому році тим, що перевірка документів здійснюється першим ЗВО, до якого звертається особа цієї категорії, про що проставляється відмітка у загальнонаціональній базі з питань освіти.

Нововведенням цього року, за словами Андрія Креневича, є зміни до Закону України «Про вищу освіту», які регламентують вступ осіб з непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей і тимчасово окупованих територій Криму в усі заклади вищої освіти України. Для цього в Університеті створено освітні центри «Крим-Україна» та «Донбас-Україна», що почали роботу з 20 липня 2020 року.

Детальніше про особливості вступу абітурієнтів з непідконтрольної території Донбасу та тимчасово окупованої території Криму розповів перший заступник відповідального секретаря Приймальної комісії Андрій Петренко. За його словами, згадані особи мають право вступати на навчання за державним замовленням в межах квоти-2 (10% від максимального обсягу державного замовлення) для здобуття освітнього ступеня бакалавра на основі повної загальної середньої освіти. Для участі у конкурсі в межах квоти-2 необхідно подати документи з 20 липня по 20 жовтня 2020 року. Вступники, які бажають взяти участь у конкурсі на бюджетні місця, мають подати заяву та заповнити освітню декларацію в освітніх центрах до 20 серпня 2020 року.

Крім цього вступники з непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей і тимчасово окупованих територій Криму можуть подавати заяви для вступу на контракт до 20 жовтня 2020 року.

Особам, які належать до згаданої категорії вступників, необхідно пройти онлайн-реєстрацію на ресурсі https://master.knu.ua/. Станом на 30 липня 2020 року до Університету звернулося вже 11 осіб, які після перевірки відповідних документів отримають запрошення від Університету та звільнення від проходження 14-денної самоізоляції.

Представники секретаріату Приймальної комісії звернули увагу, що в цьому році, відбіркові комісії підрозділів Університету працюють за місцем постійної дислокації факультетів та інститутів, окрім історичного, філософського факультетів й Інституту права, які будуть розміщені у будівлі Наукової бібліотеки імені М. Максимовича, за адресою: вул. Володимирська, 58.

Також було поінформовано, що комісія повністю забезпечена поліграфічною продукцією для ведення звітної документації та усією необхідною технікою й готова до початку основного етапу вступної кампанії.

Про особливості поновлення та переведення на навчання до Київського національного університету імені Тараса Шевченка доповів проректор Володимир Бугров, який нагадав усім присутнім, що, відповідно до вимог Закону України «Про вищу освіту», переведення і поновлення на навчання відбувається з урахуванням вимог освітньої програми, затверджених Правилами прийому до Університету на певний рік. Це говорить про те, що при переведенні та поновленні осіб на освітні програми до них застосовуються вимоги щодо наявності сертифікатів ЗНО з конкурсних предметів та відповідних мінімальних балів, прописаних у Правилах прийому. Для полегшення роботи відбіркових комісій у цьому питанні, було розроблено Пам’ятку, яка розіслана по структурним підрозділам.

Проректор з міжнародних зв’язків Петро Бех порушив питання залучення іноземних студентів до навчання в Університеті. Зокрема він доповів про засідання робочої групи щодо популяризації можливостей здобуття вищої освіти в Україні для іноземних студентів відповідно до Указу Президента про вдосконалення вищої освіти в Україні. У засіданні робочої групи взяв участь і заступник Міністра освіти та науки України Андрій Вітренко. Учасники зустрічі розглянули пропозиції від Спілки ректорів закладів вищої освіти України та окремі пропозиції університетів. За результатами розроблено план заходів щодо популяризації можливостей здобуття вищої освіти в Україні для іноземних студентів, який згодом буде розіслано структурним підрозділам для ознайомлення.

На завершення засідання ректор закликав усіх співробітників Університету, попри непросту епідеміологічну ситуацію, максимально мобілізуватися під час проведення вступної кампанії до КНУ імені Тараса Шевченка, побажав плідної роботи та міцного здоров’я.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024