Новини

 

Вихованці КНУ – про успішні результати ЗНО

17.08.2020

Київський національний університет імені Тараса Шевченка уже понад 185 років забезпечує високу якість освітніх послуг студентам, які здобувають вищу освіту. А в таких навчальних підрозділах, як Український фізико-математичний ліцей, заклади передвищої фахової освіти «Коледж геологорозвідувальних технологій» і «Оптико-механічний коледж» іще й ретельно готують вихованців до успішного складання ЗНО.

 

Український фізико-математичний ліцей КНУ за результатами складання його вихованцями ЗНО в 2020 році став лідером серед навчальних закладів Києва за кількістю найвищих результатів із фізики й математики. Цьогоріч випускникам УФМЛ вдалося здобути одразу сім 200-бальних результатів на ЗНО з фізики. Така кількість високих балів, отриманих випускниками КНУ імені Тараса Шевченка, – це 11% від загальноукраїнського числа найвищих результатів із цієї дисципліни, або 47% від загального числа 200-бальних результатів, зафіксованих у місті Києві. Окрім того, випускники УФМЛ отримали 4 найвищі результати на ЗНО із математики. У відсотковому еквіваленті такий результат складає 3% від загальноукраїнського числа найвищих результатів, або 10% від 200-бальних результатів учасників із навчальних закладів міста Києва).

Здобути одразу два найвищі результати, із фізики й математики, змогли четверо випускників УФМЛ, зокрема:

  • Андрій Загородній – учень 11-г класу;
  • Олексій Ігнатенко – вихованець 11-в класу;
  • Сергій Мицик – випускник 11-в класу;
  • Софія Савчук – учениця 11-б класу.

Іще трьом випускникам Українського фізико-математичного ліцею поталанило отримати 200 балів під час складання ЗНО з фізики:

  • Захар Сорока – учень 11-в класу;
  • Кирило Філоненко – вихованець 11-в класу;
  • Марк Яворський – випускник 11-а класу.

Серед вихованців ЗПФО «Коледж геологорозвідувальних технологій» також є декілька осіб, які здобули високі бали під час складання цьогорічного тематичного ЗНО. Зокрема, адміністрація Коледжу пишається навчальними досягненнями таких своїх студентів:

  • Дробот Наталія, студентка третього курсу, – 199 балів за ЗНО з історії України і 194 бали за ЗНО з української мова і літератури;
  • Мороз Олена, студентка-третьокурсниця, – 196 балів за результатами ЗНО з української мови і літератури.

Кожен із вихованців КНУ імені Тараса Шевченка використовував той чи інший зручний для себе спосіб підготовки до складання ЗНО, але всі вони наголошують, що успішно розв’язати якнайбільше завдань їм допомогли старанні багаторічні тренування, безліч розв’язаних під час навчальних занять завдань, відвідування гуртків із підготовки до тематичних олімпіад за профільними дисциплінами, постійна участь у роботі тематичних факультатів, колективна робота у формі обговорення проблемних запитань чи завдань у малих навчальних групах, теоретична або тестова підготовка удома по завершенні навчального дня, безпосередня участь у численних олімпіадах та інших фахових випробуваннях, а найголовніше – віра у власні сили.

За результатами опитувань, школярі після виконання завдань ЗНО досить часто нарікають на отримання нижчих результатів через брак зосередженості, відчуття страху й паніки. Натомість більшість вихованців УФМЛ на запитання про подолання страху перед складанням ЗНО упевнено відповіли, що тренувалися не боятися навчальних викликів і труднощів завдяки участі в олімпіадних змаганнях, коли кожне чергове випробування поступово ставало доброю звичкою потренувати власні професійні навички. А вихованка 11-б класу УФМЛ Софія Савчук із вдячністю згадала тренувальні вправи й інформаційні матеріали від Катерини Давидової, яка вступне заняття для ліцеїстів-одинадцятикласників присвятила можливим аспектам виникнення й подолання страху в стресових ситуаціях, зокрема, і під час складання ЗНО, а наприкінці навчального року іще й надіслала своїм вихованцям корисні інформаційні матеріали щодо подолання таких деструктивних відчуттів, як розгубленість, невпевненість чи страх. Софія Савчук переконана, що саме ці корисні знання допомогли зосередитися під час участі в тематичному тестуванні та сприяли тому, що випускниця змогла якнайкраще продемонструвати набуті в УФМЛ знання.

Ліцеїсти охоче порівнюють складність навчальних завдань, повсякчас виконуваних в Українському фізико-математичного ліцеї, із тестувальними задачами під час складання ЗНО. Випускники навчального підрозділу КНУ доходять висновків, що тренувальні завдання в УФМЛ були суттєво важчими й готували ліцеїстів до якнайкращого складання тематичного тестування.

Показово, що ліцеїсти не тільки без зайвого страху й хвилювань подолали етап складання ЗНО, а й готові ділитися власним досвідом і набутими знаннями із іншими українськими школярами. Зокрема, випускник 11-в класу УФМЛ Захар Сорока охоче розповів про власний освітній проєкт: «Зараз із командою добровольців-однодумців розроблюємо безкоштовну платформу для повсякденного навчання, а також для підготовки до складання ЗНО. Цей проєкт вирішили назвати «Мавка», наразі тестуємо його пробну версію, але сподіваємося, що невдовзі він стане повноцінним освітнім ресурсом для багатьох українських школярів».

Більшість ліцеїстів УФМЛ уже визначилися із навчальним закладом, де планують здобувати вищу освіту, – вступатимуть уже цьогоріч до Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А от освітні програми й спеціальності найуспішніші за результатами складання ЗНО випускники планують обирати серед таких навчальних підрозділів Університету, як факультет комп’ютерних наук та кібернетики, механіко-математичний факультет, фізичний факультет або факультет інформаційних технологій.

Тож навчально-педагогічний колектив Університету щиро вітає всіх вихованців із високими навчальними досягненнями й бажає цьогорічним випускникам навчальних підрозділів КНУ імені Тараса Шевченка здійснити свої мрії про вступ до провідного закладу вищої освіти України!

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024