Новини

 

Університетські біологи продовжать досліджувати Антарктику

24.09.2020

Проєкти ННЦ «Інституту біології та медицини» визначено переможцями Конкурсу науково-дослідних робіт за Державною цільовою науково-технічною програмою проведення досліджень в Антарктиці на 2011–2020 роки.

Завдяки успішній участі в конкурсних відборах проєктів наукових досліджень в Антарктиці, біологи Університету вже багато років активно працюють у цьому напрямку. Нещодавно проєкт «Отримання та характеристика пептидних молекул, що виявляють цільові активності, з гідробіонтів Антарктичного регіону» під керівництвом завідувача кафедри біохімії Олексія Савчука, було визнано переможцем цьогорічного конкурсу, та отримав державне фінансування на його втілення.

Ще одним проєктом, який визначено переможцем Конкурсу, стало дослідження «Особливості функціонування біогеохімічної системи міграції токсичних хімічних елементів у наземних екосистемах Антарктики», керівником якого є завідувач кафедри екології та зоології Дмитро Лукашов. Метою дослідження є виявлення особливостей механізмів міграції та створення концептуальної моделі біогеохімічних циклів токсичних хімічних елементів у наземних екосистемах Антарктики. Підготовці цього проєкту передувало дослідження Дмитра Лукашова, здійснене у складі ювілейної 25-ї Української антарктичної експедиції. За три місяці антарктичного літа було вивчено угруповання гідробіонтів льодовикових печер, зібрано новий матеріал для вивчення фауни прісноводних та наземних екосистем архіпелагу Аргентинські острови, вперше проведено дослідження глибоководної фауни Південного океану, розпочато вивчення біогеохімічної системи наземних екосистем Антарктики. Роботи здійснювалися за технічним завданням Національного антарктичного наукового центру Міністерства освіти і науки України за напрямом: «Біологічні дослідження».

У новому ж проєкті, на основі результатів, здійсненого дослідження, буде створена модель біогеохімічної системи міграції токсичних хімічних елементів у наземних екосистемах Антарктики, що дозволить оцінити особливості природних процесів, та спрогнозувати можливий вплив антропогенної активності в районі проведення досліджень. Наявність такої моделі дозволить у майбутньому прогнозувати можливий вплив геохімічних аномалій та джерел антропогенного забруднення на наземні екосистеми регіону.

 

За матеріалами Науково-дослідної частини КНУ

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024