Новини

 

Святослав Горбенко: пам'ять про Героя

06.10.2020

 

Щороку у жовтні Київський національний університет імені Тараса Шевченка вшановує пам’ять юного хлопця, студента-японіста, який загинув під час захисту Донецького аеропорту, «кіборга» – Святослава Горбенка.

 

Цьогоріч минають 6-ті роковини від дня загибелі Святослава. З нагоди цього 6 жовтня 2020 року до аудиторії, названої на його честь, прийшли батько Сергій Горбенко, директор Інституту філології Григорій Семенюк, його заступники, викладачі, співробітники, студенти, представники Ради ветеранів КНУ, військовослужбовці.

«Вшанування пам'яті тих, хто поклав життя за мир у нашій країні, є не тільки свідченням їхньої пам'яті і слави, а й нагадуванням того, що ми маємо знати наші національні цінності та гідно їх захищати. Ми маємо усвідомлювати, що ми – українці. Вічна пам’ять Святославу й усім героя, адже завдяки їм живе наша нація», – сказав директор Інституту філології Григорій Семенюк на мітингу-реквіємі.

Зі сльозами на очах, згадуючи 6 жовтня 2014 року, Сергій Горбенко, батько Святослава, зауважив: «6 років тому цього дня нашій родині повідомили, що Святослав загинув. Тоді у нас перевернулася душа. Тому число 6 є трагічним для Горбенків. Однак, сьогодні, мені приємно, що у такий сумний день я стою коло іменної аудиторії нашого сина; що у садку Інституту філології посаджено меморіальну сакуру на честь Святослава. Мені приємно, що про нього знають не тільки в Україні, а й закордоном. Адже завдяки цьому він серед нас, він живе. Інститут філології й Шевченків університет загалом першими визнали Святослава як «кіборга». Тому щиро дякую усім. Ви підтримали нашу родину».

Слово на мітингу виголосив і Денис Антіпов, викладач кафедри мов і літератур Далекого Сходу та Південно-Східної Азії Інституті філології, який теж добровольцем пішов у 2014 році захищати нашу Україну: «Цей мітинг є нагадуванням, що ми не маємо права поступитися ворогові, бо вже заплачено найціннішим – життям юних воїнів. Вшановуючи пам’ять Святослава Горбенка, ми вчимо молодь усвідомлювати важливість національних цінностей».

 

… У квітні 2014 року на третій курс спеціальності «японська мова і література, іноземна мова» Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка перевівся ніби звичайний студент – Святослав Горбенко. У свої 19 хлопець розумів силу ідеї та відповідальності. З початком Революції Гідності разом з батьком Святослав був на Харківському Майдані. 17 серпня хлопець залишає листа батькам і йде у військовий навчальний центр «Десна», куди записався як доброволець до ДУКу ПС. З середини вересня він вже на фронті, а 3 жовтня під час захисту Донецького аеропорту Святослав гине від рук російських загарбників. Історія юнака – це приклад героїзму, який не вимірюється ні віком, ні часом. Вічна пам’ять Тобі, Святославе! Герої не вмирають!

 

За матеріалами Пресцентру Інституту філології

Фото Валерія Попова

Центр комунікацій 

 

 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024