Новини

 

Університетська клініка перемогла в конкурсі НФДУ «Наука для безпеки людини та суспільства»

08.10.2020

«Застосування вітчизняних лазерних та електрозварювальних технологій у лікуванні ран та трофічних порушень м’яких тканин, спричинених бойовими травмами та захворюваннями магістральних судин» – таку назву має проєкт-переможець, а сама клініка як установа вперше є переможницею подібного конкурсу. За допомогою проєкту її матеріально-технічна база покращиться на понад півтора мільйона гривень, а Університет загалом отримає близько 10 млн. грн. інвестицій.

 

Науковий керівник проєкту – Віктор Черняк, директор Університетської клініки. Загалом до виконання роботи залучені 6 виконавців, серед яких – 2 доктори наук. Робота розрахована на 2 роки. За цей час передбачається створення медичної технології лікування ран і трофічних виразок, включаючи бойову травму і важкі захворювання судин із застосуванням вітчизняних новостворених апаратів і технік та залученням спеціалістів в галузі електрозварки, хірургії судин, бойових травм, лазерів.

Кінцевими точками проєкту є пришвидшення загоєння ран, їхнє очищення завдяки комплексу лікувальних рекомендацій. Передбачається розробити:

  • комплексну технологію лазерного опромінення ранових поверхонь, системного над-і-внутрішньовенного; а також лазерної іммуностимуляції органів імунного захисту на основі вдосконалених і новостворених апаратів і пристроїв;
  • аналогічного спрямування технологію і пристрої на основі високочастотної електрозварки живих тканин. Буде створено і впроваджено в клінічну практику технологію ендоскопічної абляції перфорантних вен гомілки при посттромботичному синдромі на основі створеного пристрою високочастотної електрозварки живих тканин;
  • експериментальний зразок пристрою для автоматичного безшовного з’єднання магістральних артерій і вен як альтернативу до загальноприйнятих технік, що може швидко і без спеціальної спеціалізації допомогти військовим хірургам рятувати поранених вже на перших етапах медичної евакуації.

Як зазначає Віктор Черняк, «робота важлива для підтримання іміджу університету, як провідної не лише освітньої, а й наукової установи. Водночас Університетська клініка отримує імпульс щодо започаткування в ній наукової складової, а також отримає обладнання та устаткування, яке можна буде використовувати не лише з науковою метою, а й для лікування людей». Будуть спроєктовані й виготовлені відповідні апаратні системи і відповідні способи лікування, розроблені методичні рекомендації лікування. Всі розробки будуть запатентовані, апробовані в експериментах і моделях, запропоновані для клінічного використання.

Запровадження в клінічну практику технології лазерної обробки ран м’яких тканин, імунної стимуляції шляхом над венного та внутрішньовенного опромінення крові і вилочкової залози дозволить практичним лікарям більш ефективно лікувати поранених і хворих з дефектами м’яких тканин бойового і не бойового характеру. Запровадження у клінічну практику технологій електрозварювання живих тканин та плазменного опромінення ран бойового та не бойового характеру дозволить більш ефективно і спрощено рятувати життя в прифронтових госпіталях пораненим і хворим, а також успішно лікувати хворих і поранених на всіх етапах медичної евакуації. Створення клінічних рекомендацій щодо застосування лазерних та електрозварювальних технологій у лікуванні ран та трофічних порушень м’яких тканин, спричинених бойовими травмами та захворюваннями магістральних судин, дозволить користуватися запропонованими технологіями всім практикуючим лікарям хірургічного профілю.

Проєкт із застосування вітчизняних лазерних та електрозварювальних технологій у лікуванні ран та трофічних порушень м’яких тканин унікальний для Університетської клініки за своєю суттю, а для його наукового керівника Віктора Анатолійовича – це ще й «продовження моєї кар’єри науковця, який має багаж у 60 патентів на винаходи та близько 400 наукових праць».

Щиро вітаємо колектив Університетської клініки КНУ імені Тараса Шевченка та її директора Віктора Черняка, бажаємо успішної реалізації проєкту та подальших перемог!

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024