Новини

 

ФРЕКС налагоджує міжнародну співпрацю

14.12.2020

Представники факультету радіофізики, електроніки та комп’ютерних систем Київського національного університету імені Тараса Шевченка продовжують налагоджувати ділові й наукові зв’язки із міжнародною професійною спільнотою.

 

Зокрема, нещодавно із закордонного стажування повернулася доцентка ФРЕКС-у Вікторія Ніконова, досвід якої засвідчує: попри дію карантинних обмежень, що позначилися на функціонуванні більшості наукових галузей, взаємодія між учасниками спільних міжнародних проєктів, а також між представниками різних закладів вищої освіти й різними науковими інституціями усе ж продовжується.

 

Працівниця КНУ імені Тараса Шевченка стала учасницею німецько-української програми UKRATOP. Переможною для Вікторії Ніконової стала подача доповіді за тематикою досліджень із теоретичної фізики (вивчення дифузійних процесів в молекулярних розчинах). А от вирішальну роль для оформлення заявки для участі в проєкті відіграло запрошення від Київського академічного університету, що опікується проєктом в Україні.

Завдяки прийнятому рішенню й оперативній підготовці матеріалів для доповіді доцентку факультету радіофізики, електроніки та комп’ютерних систем було запрошено на місячне перебування в Дрездені. Як запрошений науковець Інституту твердого тіла та досліджень матеріалів імені Лейбніца (IFW Dresden) Вікторія Ніконова працювала під керівництвом професора Єруна ван ден Брінка, налагоджувала контакти із закордонними колегами-теоретиками, а також долучилася до експериментальної групи з Інституту інтегративних нанонаук. Після повернення в Україну пані Вікторія продовжить працювати над запропонованою німецькими колегами темою й планує розробити теорію, що описувала би проведені в Дрездені експерименти.

 

За словами Вікторії Ніконової, «із огляду на швидкісний пошук інформації в сучасному глобальному світі й завдяки налагодженню можливості навіть віддалено працювати в команді над спільними проєктами – усе більше стираються кордони, що могли б завадити плідній міжінституційній і міжнародній науковій співпраці. А українські науковці цінуються в усьому світі, щонайперше, за своє вміння вчитися й працювати, за живий розум, креативність і веселу вдачу». Також вона переконана, що ті перешкоди, що викликані сьогоденням, не можуть завадити роботі науковців, які відкриті до набуття нових знань і навичок.

 

Довідково: Німецько-український проект UKRATOP (Topological order of electrons in solids: New materials, Phenomena & application Concepts, або «Топологічний порядок електронів у твердих тілах: нові матеріали, явища та концепції застосування») засновано в 2018 році. Спільний міжнародний проєкт дозволяє на конкурсній основі кращим студентам, аспірантам і молодим науковцям працювати на сучасному обладнанні в одному з провідних наукових інститутів світу – в Інституті твердого тіла та досліджень матеріалів імені Лейбніца (IFW Dresden). Загальне керівництво проєкту в Україні здійснюється Київським академічним університетом (КАУ), створеним на основі провідних наукових інститутів НАНУ. Факультет радіофізики, електроніки та комп’ютерних систем Київського національного університету імені Тараса Шевченка має тривалі традиції співпраці із КАУ завдяки освітній і профорієнтаційній роботі, зокрема, через організацію й проведення предметних олімпіад і турнірів для старшокласників, через профільні семінари для студентів і викладачів.

 

За інформацією ФРЕКС КНУ

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024