Новини

 

Вчена рада позбавила звання Олександра Лукашенка

07.06.2021

 

7 червня 2021 року відбулося чергове засідання Вченої ради Київського національного університету імені Тараса Шевченка, яка розглянула питання позбавлення Олександра Лукашенка звання Почесний доктор Київського національного університету імені Тараса Шевченка.  

Перед розглядом зазначеного питання Вчена рада внесла зміни до Положення про звання «Почесний доктор Київського національного університету імені Тараса Шевченка». Зокрема, додано пункт, яким прописано підстави для позбавлення звання «Почесний доктор Київського національного університету імені Тараса Шевченка», а це: публічні висловлювання на підтримку сепаратизму з метою відділення та приєднання території України до іншої держави; публічні висловлювання щодо порушення територіальної цілісності та недоторканості України; здійснення діяльності або вчинення дій, що призводять до порушення основоположних прав і свобод людини, закріплених Міжнародним біллем про права людини та іншими міжнародними документами з прав людини ратифікованими Україною; інші вчинки, що підривають авторитет України на міжнародній арені, несумісні з почесним званням «Почесний доктор Київського національного університету імені Тараса Шевченка». 

Далі Вчена рада заслухала рішення історико-меморіальної комісії та комісії з гуманітарних питань, які розглянули питання позбавлення Олександра Лукашенка звання Почесного доктора КНУ імені Тараса Шевченка на своїх засіданнях і ухвалили порушити клопотання перед Вченою радою Університету про позбавлення звання Почесного доктора, присвоєне 5 листопада 2009 року Олександрові Лукашенку. 

Підставою для такого рішення стало те, що колишній президент Білорусі, а нині самопроголошений керівник цієї держави, Олександр Лукашенко впродовж останніх двох років розгорнув масштабну хвилю терору проти опозиції, регулярно наказує застосовувати тортури проти тисяч своїх співгромадян, вдається до актів «повітряного тероризму», публічно зневажає територіальну цілісність України, дозволяє собі обурливі висловлювання на адресу нашої держави та її керівництва. Комісії також підтримали численні звернення університетської спільноти, а також врахували позицію органів державної влади України. 

Зважаючи на рішення двох Постійних комісій Вченої ради, на таємне голосування було винесено питання про позбавлення Олександра Лукашенка звання Почесний доктор КНУ імені Тараса Шевченка. 

Вчена рада 55 голосами підтримала таке рішення і позбавила Олександра Лукашенка звання Почесний доктор Київського національного університету імені Тараса Шевченка. 

Таке рішення не є виявом неповаги до білоруського народу, з яким нас продовжують єднати добросусідські відносини.  

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024