Новини

 

Сьомі роковини пам’яті Героя України Святослава Горбенка

04.10.2021

 

Про відповідальність за долю рідної землі, про юнацьку безстрашність і геройський чин ішлося на сьомих роковинах ушанування пам’яті загиблого «кіборга», Героя України, студента-японіста Святослава Горбенка.

 

Урочистий захід відбувся в Інституті філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка 4 жовтня 2021 року. Подію було проведено біля іменної аудиторії на честь Святослава Горбенка. Почесними учасниками мітингу-реквієму стали батьки юнака Сергій і Лариса Горбенки, директор Інституту філології Григорій Семенюк, заступники директора ІФ КНУ, викладачі й співробітники, а також представники Ради ветеранів КНУ.

Із вітальною промовою до присутніх звернувся Денис Антіпов, викладач кафедри мов і літератур Далекого Сходу та Південно-Східної Азії Інституту філології, який у 2014 році теж вирушив добровольцем на фронт: «Геройський чин Святослава Горбенка є взірцем того, як можна самовіддано любити й боронити свою державу аж так, щоб віддати за неї найцінніше – власне життя! Університет пишається честю мати такого гідного студента серед своїх вихованців».

Слова вдячності учасникам церемонії пам’яті від найближчої родини Святослава висловив батько Сергій Горбенко: «Ваш Університет став навчальною домівкою для нашого сина, а директор Григорій Семенюк став для нього, немов названим батьком. Шлях воїнів-добровольців – непростий, так було і з нашою родиною під час посмертного представництва Святославових інтересів. Цьогоріч, несподівано для нас, відбулося декілька знаменних подій: було прийнято Закон України «Про визнання добровольців учасниками бойових дій, їх соціальний і правовий статус»; нам офіційно повернули Святославові погони молодшого офіцера, нашого сина відзначили орденом «За мужність» ІІІ ступеня, у серпні – присвоїли звання Героя України посмертно, а також представлено до нагороди недержавним орденом «Народний герой України». Щиро дякуємо всім присутнім за те, що бережете пам’ять про нашого сина!».

Директор Інституту філології КНУ Григорій Семенюк подякував подружжю Горбенків за виховання такого гідного нащадка й наголосив: «Хочеться, щоб ваша мрія про встановлення пам’ятної дошки Святославові збулася. Героїв України, окрім вашого сина, у цьому корпусі немає. Це справді була би велика честь для всіх нас – це був би чудовий приклад для виховання майбутніх поколінь. Вічна пам’ять Святославові!». Потому директор ІФ КНУ зачитав присутнім текст рішення про посмертне присвоєння Святославові Горбенку звання Героя України.

На завершення мітингу-реквієму учасники події поклали квіти до висадженої на честь Святослава сакури, ушанували його пам’ять хвилиною мовчання й урочистим виконанням Гімну України.

Науково-педагогічний колектив Київського національного університету імені Тараса Шевченка пишається геройським чином свого вихованця, який самовіддано захищав Україну й загинув за звільнення рідної держави!

 

Центр комунікацій

 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024