Новини

 

Підписано Меморандум про співпрацю з Уповноваженою Верховної Ради з прав людини

25.10.2021

Ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Бугров та Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова підписали меморандум про співпрацю 25 жовтня 2021 року.

 

У церемонії підписання також взяли участь проректорка з науково-педагогічної роботи Олена Добржанська, керівниця Центру соціального розвитку КНУ Олена Терех, помічник проректора з гуманітарних питань Олександр Охріменко, представник Уповноваженого з дотримання прав людини в системі органів сектору безпеки й оборони та процесуальних прав В’ячеслав Петльований, директорка департаменту соціальних прав Світлана Глущенко.

Ректор КНУ Володимир Бугров зауважив, що Університет плідно співпрацює з Офісом Уповноваженої Верховної Ради з прав людини, та висловив Людмилі Денісовій і представнику Уповноваженої з дотримання права на інформацію та представництва в Конституційному Суді Віктору Барвіцькому щиру вдячність за сприяння у проведенні Навчальних тренінгів з питань застосування законодавства про доступ до публічної інформації для співробітників Університету. «Ваша підтримка для нас є важливою, адже Університет прагне розвиватися й у сфері доступу до публічної інформації. Маємо щирі сподівання, що, з підписанням цього Меморандуму, співпраця КНУ імені Тараса Шевченка та Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини знайде своє продовження у спільних корисних проєктах».

Людмила Денісова, коментуючи подію, відзначила, що «студенти Університету проходять практику та стажування в Офісі Омбудсмана, відвідують тренінги. Ми співпрацюємо щодо розробки, реалізації та удосконалення освітніх програм з прав і свобод людини і громадянина. За участі фахівців закладу відбувається підготовка щорічних доповідей Уповноваженого. Важливим напрямом нашої співпраці є просвітництво. Затвердили план спільних заходів на 2021-22-й роки, які спрямовані на підвищення рівня правової поінформованості громадян, зокрема, конференцій, семінарів, круглих столів, зустрічей. Впевнена, разом сприятимемо правовій обізнаності нашої молоді щодо захисту як своїх прав, так і прав інших громадян».

Отже, мета Меморандуму – координація зусиль у сфері розроблення та впровадження науково обґрунтованих механізмів забезпечення та захисту прав і свобод людини і громадянина.

Згідно з Меморандумом основними напрямами співпраці залишаються:

  • взаємодія у процесі проведення наукових досліджень, спрямованих на удосконалення нормативно-правового регулювання у сфері реалізації та захисту прав і свобод людини і громадянина;
  • взаємодія у процесі розроблення, реалізації та удосконалення освітніх програм (навчальних дисциплін) щодо прав і свобод людини і громадянина;
  • організація спільних заходів, спрямованих на підвищення рівня правової поінформованості громадян щодо захисту своїх прав, зокрема, конференцій, семінарів, круглих столів, зустрічей та інших заходів;
  • організація практики студентів Університету в Секретаріаті Уповноваженого;
  • розроблення та реалізація спільних проєктів та / або програм, спрямованих на посилення гарантій прав і свобод людини;
  • залучення фахівців Університету до підготовки щорічних та спеціальних доповідей Уповноваженого.

Сторони обговорили важливі питання реалізації Меморандуму, обміну інформацією про спільну діяльність у сфері захисту прав і свобод людини. Також було погоджено план заходів з реалізації Меморандуму на 2021 – 2022 роки.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024