Новини

 

Глобальний тиждень медіа та інформаційної грамотності в КНУ

27.10.2021

Київський національний університет імені Тараса Шевченка долучився до проведення Глобального тижня медіа та інформаційної грамотності.

 

У межах освітнього заходу було заплановано низку інформаційних подій, вебінарів і зустрічей. Зокрема, 25 жовтня 2021 року співробітники Центру комунікацій стали дистанційними учасниками відкриття Всесвітньої конференції ЮНЕСКО «Медіа та інформаційна грамотність заради публічного блага» (Media and Information Literacy for the Public Good). Водночас, за підтримки Національного фонду досліджень України, у Навчально-науковому інституті філології КНУ імені Тараса Шевченка відбувся черговий вебінар «Медіаекологія та мовні інновації».

Уже 27 жовтня 2021 року відбувся День статистичних даних у КНУ імені Тараса Шевченка, у межах якого було організовано круглий стіл за участі адміністрації, співробітників і студентів Університету, представників Міністерства культури та інформаційної політики України, Державної служби статистики, Академії української преси й Міжнародної асоціації студентів політичної науки (Україна). Загальною модерацією дискусій у межах теми «Як отримувати та грамотно використовувати дані у науковій та практичній діяльності» опікувалися проректорка з науково-педагогічної роботи (зв’язки з громадськістю) Олена Добржанська й доцентка Навчально-наукового інституту журналістики Ольга Гресько. Із вітальною промовою до учасників вебінару звернувся ректор КНУ Володимир Бугров, який наголосив на значущості події для українського середовища освітян: «Сьогоднішній вебінар, який відбувається в Шевченковому університеті, зареєстрований у переліку подій Глобального тижня медіаінформаційної грамотності ЮНЕСКО та в переліку подій Міністерства культури та інформаційної політики України. Уперше наш Університет бере участь у медіаосвітніх заходах такого масштабу. І водночас саме сьогодні, під час Всесвітньої Конференції ЮНЕСКО «Медіа та інформаційна грамотність заради суспільного блага», ми приєднаємось до мережі закладів вищої освіти ЮНЕСКО «Медіаінформаційний Альянс та Міжкультурний Діалог». Ректор побажав присутнім плідних обговорень і пошуку оптимальних спільних рішень для підвищення медіа й інформаційної грамотності громадян України.

Упродовж Дня статистичних даних також було презентовано тематичні напрацювання, національні проєкти й громадські ініціативи із розвитку медіаграмотності населення. Зокрема, учасники вебінару мали нагоду:

  • обговорити за доповіддю менеджерки з медіаграмотності Міністерства культури та інформаційної політики Валерії Ковтун етапи реалізації проєкту «Фільтр»;
  • за виступом експертів Ольги Совенко й Андрія Юричка – проаналізувати результати роботи громадських організацій IREX і Detector Media за проєктами медіаграмотності в Україні, а також укладання мапи запровадження медіаосвіти від Академії української преси;
  • ознайомитися з принципами й особливостями дії мобільного додатку «Статистика у смартфоні» – за доповіддю голови Державної служби статистики України Ігоря Вернера;
  • обговорити можливості національної статистичної системи як інструменту демократичного розвитку – за інформацією голови Громадської ради при Державній службі статистики Тетяни Струбчевської;
  • пересвідчитися у важливості статистичних даних у науковій та освітній активності молоді – за виступами співдоповідачів Артема Олійника, президента МАСПН (Україна), голови Наукового товариства філософського факультету КНУ, та Олексія Ткаченка, віцепрезидента МАСПН (Україна);
  • проаналізувати основні принципи й застереження при інтерпретації даних у веденні наукової й навчальної діяльності як професіоналами, так і студентами – за виступом доцентки факультету соціології КНУ Світлани Сальнікової.

Результати проведених обговорень підбила проректорка зі зв’язків із громадськістю Олена Добржанська: «Колектив КНУ імені Тараса Шевченка сподівається на подальшу успішність налагодженої співпраці між Громадською радою при Державній службі статистики, Центром комунікації КНУ й іншими зацікавленими інституціями в напрямі вдосконалення медіаосвіти, провадження медіапросвітньої діяльності і підвищення рівня медіаграмотності в нашій державі. Із огляду на актуальні виклики й загрози, медіаосвіта має бути відкритою й доступною для кожного громадянина України!».

На завершення Всесвітнього тижня медіа та інформаційної грамотності на базі Наукової бібліотеки імені Михайла Максимовича заплановано проведення онлайн-лекції директора Інституту світової політики Євгена Магди «Фейки та інфодемія у нашому житті».

Науково-педагогічний колектив КНУ імені Тараса Шевченка запрошує всіх зацікавлених підвищувати власну обізнаність у важливих аспектах інформаційної та медіаграмотності!

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024