Новини

 

Дипломати вивчають українську, співаючи "Щедрик"

13.12.2021

Як вчити мову іншого народу так, щоб зануритися в її історію, багатство та унікальну красу? Відповідь проста – співати мовою цього народу. Саме такий метод вивчення української запропонували викладачі КНУ імені Тараса Шевченка на курсах для іноземних дипломатів.

На черговому занятті, що відбулося на свято Андрія, 13 грудня, слухачі курсів вчили та співали всесвітньовідомий «Щедрик».

До уроку доєдналися ректор Володимир Бугров та проректорка з міжнародного співробітництва Ксенія Смирнова.

Володимир Бугров розповів представникам дипломатичного корпусу про важливість пісні для українців. Адже у ній закодовані вірування та звичаї українського народу ще з глибин дохристиянського періоду. Возвеличення праці людині, шана господарям, радість від передчуття відродження природи і життя.

А пані Ксенія зауважила, що українська культурна дипломатія розпочалася саме зі «Щедрика», бо ж український музичний твір органічно вплівся у світову культуру, побутує багато його варіацій у різних країнах. Найвідоміша – різдвяна композиція Carol of the Bells на слова Петра Вільговського. Також проректорка закликала дипломатів долучитися до традиційного колядування.

Репетицію підтримала народна хорова капела «Дніпро» Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Саме цей університетський хор тоді під керівництвом композитора, диригента Олександра Кошиця вперше виконав легендарний «Щедрик» Миколи Леонтовича. Це сталось 25 грудня 1916 року на різдвяному вечорі у стінах Університету. Понад 100 років пісня залишається візитною карткою і талісманом хору. Розказують, що коли студенти вперше заспівали «Щедрик», диригував сам Леонтович. Публіка настільки була вражена, що 16 разів викликала колектив на біс разом з автором пісні.

Тож, ми вже у передчутті міжнародного єднання святковою піснею, яка і цьогоріч по-особливому подарує неповторну енергетику різдвяного дійства усім навколо.

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024