Новини

 

До уваги учасників атестаційного процесу кадрів вищої кваліфікації

21.03.2022

Шановні здобувачі ступеня доктора філософії, наукові керівники аспірантів/ ад’юнктів, члени разових спеціалізованих вчених рад, рецензенти, опоненти, учасники атестаційного процесу кадрів вищої кваліфікації!

Інформуємо вас про те, що в умовах воєнного стану Шевченків Університет продовжує здійснювати освітню і наукову діяльність, вживаючи усі необхідні заходи для забезпечення належної підготовки та атестації кадрів вищої кваліфікації.

Наразі Київський національний університет імені Тараса Шевченка, керуючись вимогами Закону України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» № 2102-ІХ від 24 лютого 2022 року, звернувся до МОН України з клопотання про внесення змін до Тимчасового порядку присудження ступеня доктора філософії, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 06.03.2019 № 167 (зі змінами), у частині, якою визначаються терміни окремих етапів атестації здобувачів ступеня доктора філософії, та запропонував, з огляду на неможливість дотримання визначених Порядком термінів в реаліях сьогодення, продовжити терміни атестації здобувачів ступеня доктора філософії на період дії правового режиму воєнного стану та трьох місяців після його закінчення.

Станом на 24.02.2022:

1) в Університеті відбулося 20 захистів у разових спеціалізованих вчених радах. Унаслідок відомих обмежень, що передбачає правовий режим воєнного стану, частину атестаційних справ не було належним чином оформлено і, відповідно, не передано до МОН України, зокрема й через неможливість зібрати підписи Голови разової спеціалізованої вченої ради та членів спецради на відповідних документах атестаційної справи. Зараз проводяться консультації з МОН щодо можливих шляхів забезпечення візування документів (у тому числі й з використанням онлайн ресурсів) усіма учасниками атестаційного процесу та відповідальними особами. Найближчим часом це питання буде врегульовано, про що ми додатково повідомимо здобувачів та усіх зацікавлених осіб.

2) від 24.02.2022 дотепер не відбулися 14 раніше запланованих на цей період захистів дисертацій здобувачів ступеня доктора філософії. Ці захисти обов’язково відбудуться після вирішення низки технічних питань.

3) відповідно до наданих кафедральними семінарами / вченими радами факультетів / інститутів рекомендацій, 15 здобувачів ступеня доктора філософії підготували дисертаційні роботи та планували подати документи до розгляду в разову спеціалізовану вчену раду. Після внесення відповідних змін до нормативних актів МОН України, які дозволять продовжити розпочату процедуру атестації, прийом документів буде відновлено, про що також буде додатково повідомлено.

Принагідно повідомляємо, що Голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Сергій КВІТ звернувся до Прем’єр-міністра України Дениса ШМИГАЛЯ щодо продовження строків проведення захистів дисертацій, визначених у «Порядку присудження ступеня доктора філософії та скасування рішення разової спеціалізованої вченої ради закладу вищої освіти, наукової установи про присудження ступеня доктора філософії» затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 січня 2022 р., № 44 (набув чинності 26 січня 2022). Чекаємо розгляду на засіданні Кабінету Міністрів України та затвердження відповідних змін.

Тож життя триває, і ваша атестація, шановні здобувачі ступеня доктора філософії, обов’язково відбудеться за умови вашої плідної роботи і безпосередньої участі! Просимо вас зосередитися на головній меті вашої наукової праці протягом кількох років навчання в аспірантурі (чи виконання освітньої та наукової складових підготовки кадрів вищої кваліфікації поза аспірантурою) і продовжувати наполегливо працювати над оформленням здобутих наукових результатів у вигляді дисертаційного дослідження.  

Наразі Вченим секретарем НДЧ Наталією КАРАУЛЬНОЮ надаються онлайн-консультації здобувачам ступеня доктора філософії, протягом тижня буде оновлено інформацію на сайті Науково-консультаційного центру http://scc.univ.kiev.ua, зокрема в частині надання консультацій співробітниками НКЦ із зазначенням актуальних контактів та сфери відповідальності (тематичної/ галузевої спрямованості /розподілу та сфери компетенції за окремими етапами атестації здобувачів ступеня доктора філософії).

 

Зветайтеся – будемо раді допомогти!

 

#ВсеБудеУкраїна #МиПереможемо

 

За інформацією науково-дослідної частини КНУ

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024