Новини

 

Канівський природний заповідник: продовження Літопису

25.03.2022

Науковці Канівського природного заповідника КНУ імені Тараса Шевченка здійснюють постійний моніторинг досліджуваних об'єктів флори і фауни природоохоронної зони. Окремі результати цих досліджень публікуються в наукових статтях, та основним підсумком наукових спостережень вже понад півстоліття залишається «Літопис природи».

 

Державне значення цього проєкту засвідчує наявність відповідного бюджетного рядка для його фінансування. «Літопис природи» Канівського природного заповідника – це окрема бюджетна НДР, що виконується в Університет за підтримки МОН України в числі пріоритетних напрямків наукових досліджень.

На жаль, після 24 лютого, внаслідок вторгнення в Україну російських загарбників та запровадження обмежень воєнного стану, проведення наукових досліджень у природі суттєво ускладнилося. Окремі локації, де велися традиційні спостереження, зараз недоступні для науковців. Але робота Заповідника продовжується. Працює метеостанція, проводяться фенологічні спостереження та інші моніторингові дослідження за програмою «Літопису природи»

Сьогодні основними розділами Літопису залишаються територія заповідника і охоронної зони; погода; води; флора і рослинність; гриби; фауна і тваринний світ. Співробітниками Заповідника ведеться календар природи, до якого вписуються дані щодо настання окремих сезонних явищ у тваринному і рослинному світі, а також у неживій природі. За станом орнітофауни та популяціями окремих видів птахів пильно стежать орнітологи Заповідника, які також моніторять чисельність рідкісних і залітних птахів, що залишаються тут взимку.

На сьогодні список хребетних тварин Канівського природного заповідника налічує 365 видів. З них: 70 видів занесені до Червоної книги України (2009): круглороті – 1, риби – 5, плазуни – 3, птахи – 44, ссавці – 17. 291 вид перебуває під охороною Конвенції про охорону дикої флори та фауни та природних середовищ існування в Європі (Бернська конвенція): круглороті – 1, риби – 8, земноводні – 12, плазуни – 7, птахи – 227, ссавці – 36. 137 видів підлягають охороні відповідно Конвенції про збереження мігруючих видів диких тварин (Боннська конвенція): птахи – 126, ссавці – 11.

Та крім констатації чи опису окремих явищ «Літопис природи» передбачає кропітку щоденну роботу усіх без винятку служб Заповідника, яка не може бути призупинена за жодних обставин.

 

За матеріалами Канівського природного заповідника

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024