Новини

 

Університет налагоджує міжнародні зв'язки заради відбудови України

15.07.2022

Делегація Київського національного університету імені Тараса Шевченка на чолі з ректором Володимиром Бугровим протягом тижня здійснила низку візитів до університетів Нідерландів та Німеччини з метою налагодження міжнародних зв’язків.

Ректор Володимир Бугров 13 липня 2022 року взяв участь у роботі Асамблеї ректорів університетів-членів Альянсу європейських університетів (European University for Well-Being) у м. Лейден (Нідерланди), на якій представляв Шевченків університет та загалом українську академічну спільноту. Цей Альянс об’єднує науково-освітній потенціал провідних європейських академічних центрів: Бірмінгемський університет (Велика Британія), Кельнський університет (Німеччина), Флорентійський університет (Італія), Лейденський університет (Нідерланди), Університет Ліннея (Швеція), Університет міста Мурсія (Іспанія), Нантський університет (Франція), Університет Земмельвайса (Угорщина).

Відтепер до родини європейських вищих шкіл входитиме й Київський національний університет імені Тараса Шевченка, який представлятиме Україну.

Членство в Альянсі надає: 

  • якісно новий рівень інституціонального розвитку та співпраці з європейськими партнерами у сфері освіти та науки;
  • покращення якості освітнього процесу, інтеграцію світових стандартів до української системи вищої освіти;
  • розширення горизонту співпраці у науково-дослідній та інноваційній сферах;
  • нові форми й моделі міжнародної академічної взаємодії.

На заклади вищої освіти України чекає виконання спільних освітніх та наукових проєктів, залучення українських викладачів, учених, студентів і аспірантів до загальноєвропейських програм наукових і освітніх досліджень, організація спільних освітньо-культурних академічних обмінів. А такою співпрацею КНУ імені Тараса Шевченка, за словами Володиммира Бугрова, «посутньо підсилює інтеграцію України в освітню, науково-дослідну та культурну сфери Європейського Союзу, а отже робить свій внесок у європейське майбутнє країни».

14 липня 2022 року делегація КНУ відвідала Рурський університет у м. Бохум (Німеччина), з яким Шевченків університет має тісну співпрацю у різних галузях.

Під час зустрічі керівництво Рурського університету передало для потреб КНУ дефібрилятор, який є незамінним інструментом у наданні домедичної допомоги.

В умовах воєнного стану та повномасштабного вторгнення російської федерації кожна установа має дбати про безпеку своїх співробітників та вихованців. КНУ уже готує свій колектив до реагувань в умовах надзвичайних ситуацій. Ректор Володимир Бугров подякував партнерам за обладнання й висловив сподівання, що згодом таких важливих медзасобів вистачить для потреб усієї університетської спільноти: «Дефібрилятор — це справжній рятівник у професійних руках. Тішуся, що в нашому Університеті є чимало співробітників і здобувачів освіти, які в межах організованих Університетом курсах присвячують свій час опануванню навичок надання домедичної допомоги. Отже, цей інструмент у надійних руках зможе врятувати чиєсь життя».

У той же день адміністрація КНУ відвідала також Університет Ерланґена-Нюрнберга (FAU) в Німеччині, з яким встановила стратегічне партнерство, підписавши Меморандум з президентом FAU, професором Йоахімом Хорнеґґером.

Документ передбачає розвиток таких напрямів:

  • запровадження програм подвійного дипломування;
  • розробка спільних курсів лекцій для дистанційного формату;
  • проведення вебінарів для студентів та дослідників;
  • спрощений доступ до баз даних та платформ на базі наших університетів;
  • формування альянсу КНУ-FAU.

Крім цього, FAU має готовність стати закордонною базою для складання вступних випробувань до КНУ, що є важливим для залучення абітурієнтів.

Не менш приємною була зустріч зі студентами та дослідниками #КНУ, які наразі перебувають в Нюрнберзі та Ерлангені, зокрема й за програмами академічної мобільності. Обговорили з ними деталі освітнього процесу, успішність студентів, а також вивчення німецької мови на базі FAU Erlangen-Nuremberg.

15 липня 2022 року делегація КНУ у складі ректора Володимира Бугрова та проректорки з міжнародних зв’язків Ксенії Смирнової, разом з німецькими колегами – продеканом із міжнародних відносин факультету економіки та соціальних наук FAU Дірком Холтбрюґґе та віцепрезиденткою FAU по роботі з громадськістю Катрін Меслейн – відвідали Музей Нюрнберзького процесу і залу 600, у якій відбувався Міжнародний військовий трибунал над злочинцями Другої світової війни. Беручи до уваги теперішню ситуацію в Україні, це є дуже символічно.

Також 15 липня, перебуваючи в Регенсбурзькому університеті прикладних наук (OTH, Ostbayerische Technische Hochschule Regensburg), ректор КНУ Володимир Бугров мав плідну зустріч з президентом OTH Ральфом Шнайдером.

Під час візиту було підписано дві надважливі для спільноти КНУ угоди: про навчальне та наукове співробітництво та про навчальні обміни й підтримку, завдяки яким відбуватимуться нові обміни за програмами академічної мобільності та спільні дослідницькі проєкти. Водночас студенти та аспіранти Шевченкового університету матимуть доступ до лабораторій OTH для проведення практичних і лабораторних занять, а також тренінгів.

КНУ імені Тараса Шевченка продовжує продуктивно налагоджувати міжнародне співробітництво. Віримо в перемогу, наближаємо її роботою в освітній і науковій сферах.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024