Новини

 

Марина Вязовська, перша українка і друга жінка-лавреатка премії Філдса, відвідала Аlma mater

15.08.2022

15 серпня Марина Вязовськаперша українка і друга жінка-лавреатка премії Філдса, відвідала Аlma mater – Київський національний університет  імені Тараса Шевченка. 5 липня 2022 року на відкритті Міжнародного конгресу математиків у Гельсінкі Марині вручили медаль Філдса, а 12 серпня в Києві – орден України «За заслуги» І ступеня.

 

Нині Марина працює в Швейцарії, але не забуває про Київ і свою alma mater, за нагоди залюбки читає публічні лекції для студентів мехмату і ліцеїстів рідного КПНЛ 145. А коли Європейська математична олімпіада для дівчат EGMO-2019 проходила в Києві, Марина як постійна учасниця математичних олімпіад виcтупила перед дівчатами, надихаючи їх своїм прикладом.

15 серпня в Університеті з лавреаткою залюбки поспілкувалися ректор Володимир Бугров, пані декан механіко-математичного факультету КНУ Оксана Безущак, науковий керівник Марини періоду її студентства й аспірантства у КНУ професор Ігор Шевчук.

Тепла бесіда непомітно перетекла у формування найближчих планів, реалізація яких сподобається студентам і викладачам. Говорили про студентські роки й освітні школи, наукові задуми і стиль мислення математиків і філософів, дефініцію числа і простір для інтерпретацій.

Найвідоміша математикиня світу працює у престижному західному університеті, але все одно повертається в опалену війною Батьківщину. На запитання, що її на це штовхає, Марина відповідає просто: «Це ж нормально для людини – повертатися додому. Я – громадянка України і нею залишатимуся».

Крім того, Марина зостається прихильницею класичної математичної освіти і вважає, що коли йдеться про фундаментальні курси наук (у Швейцарії їх називають базовими), то треба бути дуже обережними з експериментами.

У Лозанні, як і у Києві, чимала проблема знайти гарних викладачів зі статистики, адже вони високо цінуються на ринку праці й університет не може конкурувати з індустрією. І це стосується не лише професорів.

Маємо прекрасну новину: у новому навчальному році Філдсівська лавреатка Марина Вязовська читатиме онлайн студентам мехмату авторський курс лекцій із дискретної математики! На її думку, «нині якраз вчасний момент це зробити».

Дискретна математика, як підкреслила Оксана Безущак, дисципліна абсолютна необхідна для кожного, хто планує займатися статистикою, програмуванням, data science, інженеру-програмісту. А для Марини Вязовської дискретна математика – «це така зарядка для мозку: різні вправи – на різні м’язи. Але щоб потім функціонувати у цій професії – всі вони мають бути прокачані».

 

Довідково: Марина Вязовська – народилася й навчалася в Києві (Україна). Навчалася в Київському природничо-науковому ліцеї № 145, вищу освіту здобула на механіко-математичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка. У 2010 році дослідниця захистила кандидатську дисертацію (Інститут математики НАН України), у 2013 році – здобула ступінь доктора природничих наук (Боннський університет, Німеччина). Зараз Марина Вязовська викладає в Швейцарському федеральному технологічному інституті (Лозанна). За винаходи й видатні наукові здобутки в галузі математики Марину Вязовську вже було нагороджено такими, зокрема, відзнаками: премія Салема (2016 р); дослідницька нагорода Клея (2017 р); премія SASTRA Ramanujan Prize (2017 р); Європейська премія з комбінаторики (2017 р); премія «Нові горизонти у математиці» (2018 р); премія Satter Prize (2019 р); премія Ферма (2019 р); премія Європейського математичного товариства (2020 р); національна премія Латсіс (2020 р); медаль і премія Філдса (2022 р). Марина Вязовська є членкинею Європейської Академії (2021 р) і старшою науковою співробітницею Інституту математики Клея (2022 р).

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024