Новини

 

Тренінг з української мови для працівників Офісу Омбудсмана України

30.08.2022

 

У рамках меморандуму про співпрацю співробітники КНУ імені Тараса Шевченка провели онлайн-тренінг з української мови для працівників Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Захід відбувся 30 серпня 2022 року.

 

У жовтні 2021 року між КНУ імені Тараса Шевченка та Уповноваженим Верховної Ради з прав людини було підписано меморандум про співпрацю. Це сприяло закріпленню й до того плідної співпраці Університету з Офісом Уповноваженого. Так, співробітники Офісу провели серію тренінгів для працівників КНУ, які виконують функції відповідальних осіб розпорядника публічної інформації. Нині ж, з метою поглиблення співпраці за напрямом підвищення рівня професійної компетентності працівників Офісу Омбудсмана України, співробітники КНУ провели перший навчальний тренінг із підвищення рівня володіння державною мовою. Заплановано серію таких заходів.

Тренінг відкрила проректорка зі зв’язків з громадськістю КНУ імені Тараса Шевченка Олена Добржанська, привітавши всіх та висловивши сподівання, що захід стане «засобом розширення спільного просвітницького простору як у сфері додержання прав і свобод людини і громадянина, так і в сфері утвердження української мови як єдиної державної мови». Пані Олена побажала плідної роботи учасникам тренінгу.

Тренерками заходу виступили:

  • Людмила Домилівська, завідувачка кафедри мовної підготовки Навчально-наукового центру «Інститут біології та медицини», кандидатка філологічних наук, доцентка. Пані Людмила висвітлювала тему нової редакції «Українського правопису» в діловому мовленні.
  • Олеся Наумовська, завідувачка кафедри фольклористики Навчально-наукового інституту філології, докторка філологічних наук, доцентка. Пані Олеся зосередилася на роз’ясненнях українських мовленнєвих формул офіційно-ділового стилю; фемінітивах в офіційних комунікаціях; кличному відмінку, звертаннях.
  • Леся Сакаль-Лісніченко, заступниця директора Центру комунікацій КНУ імені Тараса Шевченка, кандидатка філологічних наук. Пані Леся розкривала тему української мови в розрізі ефективних комунікацій в усному, писемному мовленні, інтернет-комунікаціях.

Присвятили час і обговоренню отриманої упродовж тренінгу інформації. Теми фемінітивів та комунікації у соціальних мережах видалися найбільш прикладними та викликали особливе зацікавлення.

Олена Антонова, завідувачка сектору сприяння правовій поінформованості населення Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, подякувала Університету за організацію такого пізнавального заходу, який мотивуватиме до удосконалення української мови.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024