Новини

 

Позиція КНУ імені Тараса Шевченка щодо участі команди університету в Міжнародній студентській олімпіаді з програмування ІСРС

20.10.2022

 

Днями розпочинаються Міжнародні командні змагання з програмування серед студентських команд ІСРС, які проводяться з 1977 року. Команди КНУ імені Тараса Шевченка є постійними учасниками цих змагань з 1994 року: співробітники КНУ брали активну участь у підготовці студентів, регіональні змагання неодноразово проводилися на нашій базі. За роки участі університетські команди виборювали золоті, срібні та бронзові медалі на фінальних змаганнях ІСРС. 

Після анексії АР Крим та окупації частин Донецької та Луганської областей у 2014 році КНУ припинив співпрацю із ЗВО рф. Із початком широкомасштабної війни у 2022 році представники нашого Університету вели активну роботу з центральними органами ІСРС щодо виключення команд країни-агресора з престижних міжнародних змагань. На жаль, ІСРС продовжує з ними тісну співпрацю.

За таких умов КНУ імені Тараса Шевченка не може залишатися частиною організації ІСРС та заявляє про повне припинення участі у спільних заходах. Команди університету не будуть брати участь у змаганнях, що проводяться безпосередньо ІСРС або під егідою ІСРС. Окрім того, команда Університету не буде брати участь у фінальних змаганнях сезону 2020-2021 року, що пройдуть у жовтні 2022 року, куди вона була запрошена, посівши 5-е місце на регіональних змаганнях.

Окремо просимо Міністерство освіти і науки України внести зміни до документів, що регулюють проведення змагань студентських команд із програмування як частини міжнародних змагань ІСРС, надавши їм окремого незалежного національного статусу. Проведення змагань за нинішніми нормативними актами, зокрема, передбачає внесення персональних даних студентів та викладачів до міжнародної системи реєстрації, до якої мають доступ також представники країни-агресора росії, що є неприпустимим.

За час повномасштабного вторгнення російської армії на територію незалежної України, яке відкрило новий етап російсько-української війни, що триває вже вісім років, цивілізований світ шокували терор та злочини проти людяності, які армія рф щоденно вчиняє на території незалежної країни. Дії росії визнані такими, що грубо порушують норми цивілізованого світу і доводять, що кожен громадянин держави-агресора несе відповідальність за вчинене зло. КНУ імені Тараса Шевченка переконаний, що росія, як і кожен її представник, не має ніякого права долучатися до міжнародних організацій, змагань тощо. Присутність росії у спільних дослідженнях, програмах, конференціях, олімпіадах дискредитує наукову думку як ознаку цивілізаційного поступу людства.

Ми сподіваємось на зміну позиції ІСРС у майбутньому. 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024