Новини

 

З Міжнародним днем жінок і дівчат у науці!

11.02.2023

 

11 лютого міжнародна спільнота відзначає День жінок та дівчат у науці. Науковиць КНУ імені Тараса Шевченка привітали представники адміністрації Університету.

 

На своїх сторінках у соцмережах ректор Володимир Бугров звернувся до усіх тих, «які обрали для себе непростий, проте неймовірно захопливий та важливий шлях науки.

Важко підібрати слова, щоб описати українську науку у 2022 році. Тому наведу кілька прикладів із життя #ТвійКНУ, які допоможуть точно її схарактеризувати:

  • коли стало зрозуміло, що хлопці не зможуть виїхати на міжнародний турнір з фізики у Колумбії через війну, переформатували команду, зібрали найталановитіших дівчат-фізикинь з ФРЕКСу та фізичного факультету; у прискореному режимі, з перервами на вибухи та вимкнення електрики, дівчата опанували програму підготовки, на яку зазвичай витрачається 6-8 місяців; збірна України, до складу якої ввійшли 3 студентки КНУ, стає гендерним проривом змагань, гідно представляє нашу країну, а сам факт участі української команди в Колумбії сприймається з величезною повагою та захопленням. А днями дівчата з командою «Синтез при Свічках» ФРЕКСу, вибороли перше місце на ювілейному ХХ Всеукраїнському студентському турнірі фізиків і тепер презентуватимуть Україну на Міжнародному студентському турнірі фізиків у Парижі 2023.
  • 75% наукових працівників Університету – це жінки й дівчата. Це потужний науковий арсенал з винахідницями (40%), керівницями науково-дослідних робіт (21%), керівницями міжнародних проєктів (29%), науковими керівницями аспірантів (39%).
  • #КНУамбасадор: дослідниці, які продовжують свою наукову діяльність у закордонних університетах, інституціях, організаціях, представляючи інтереси КНУ й налагоджуючи шляхи майбутньої співпраці.
  • лавреатка найпрестижнішої математичної нагороди – Філдсівської премії – друга жінка в історії цієї премії, друга представниця України після Володимира Дрінфельда, всесвітньо відома математикиня, професорка Швейцарського федерального технологічного інституту, випускниця механіко-математичного факультету Марина Вязовська читає дисципліни для першокурсників рідного мех-мату.

Українська наука – це фаховість, креативність, взаємопідтримка, командність, наполеглива праця, успішність і незламність.

Наука – це Вона! Гордий вами! Університет і надалі сприятиме реалізації ваших ідей та планів».

 

До привітань долучилася проректорка з наукової роботи Ганна Толстанова:

«Дорогі колежанки!

З нагоди Міжнародного дня жінок та дівчат у науці бажаю Вам миру, добра, любові, родинного затишку, а також невичерпного джерела натхнення для реалізації Вашого професійного покликання – творити науку!

Восьмий рік поспіль університетська наука вітає своїх чарівних представниць та засвідчує цілковиту підтримку концептуальних засад цього свята, заснованого згідно з резолюцією  70-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН від 22 грудня 2015 року з метою «досягти повного і рівного доступу жінок і дівчаток до науки, а також забезпечити гендерну рівність і розширення прав і можливостей жінок і дівчат», цьогоріч демонструючи такі показники:

Загалом 75% наукових працівників КНУ імені Тараса Шевченка складають жінки й дівчата. Серед винахідників Університету жінок – 40%, керівників науково-дослідних робіт – 21%, керівників міжнародних проєктів – 29%, наукових керівників аспірантів – 39%. У ТОП-100 по публікаційній активності за 2022 рік представлено 35 дослідниць.

Окремо хочу звернутися до наших найталановитіших і найкращих – докторанток, аспіранток, студенток факультетів, інститутів, колеждів та учениць ліцею, які вже обрали чи невдовзі оберуть цей складний і цікавий шлях неординарних, розумних, впевнених, рішучих, відважних і відданих справі Науки, з побажанням неодмінно реалізувати свій науковий потенціал дослідника у прагненні до відкриттів світового рівня – таких, які вже має випускниця нашого Університету, лауреатка Філдсівської премії Марина Вязовська. Нобелівські премії вже чекають на своїх геніальних сміливиць, позбавлених стереотипів буденності та обдарованих неординарним мисленням!

Незмінного Вам наукового успіху на благо людства і особистого щастя під мирним небом України!»

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024