Новини

 

Ізюмське відділення Оптико-механічного коледжу потребує зважених рішень

31.03.2023

Університетська делегація на чолі з ректором Володимиром Бугровим із робочим візитом відвідала Харківську область.

Першочерговим пунктом візиту стало місто Ізюм, у якому розташоване відділення ВСП «Оптико-механічний фаховий коледж», що входить до складу Київського національного університету імені Тараса Шевченка із 2012 року. Свого часу цей навчальний заклад був одним із небагатьох на території України, що готував техніків оптичної галузі для оборонної промисловості та техніків з експлуатації та ремонту медичних оптичних приладів. А головним роботодавцем для його випускників був Ізюмський приладобудівний завод, що виробляв оптичне скло, геодезичні прилади, мікроскопи, прилади спостереження, кераміку, офтальмологічні лінзи, спецтехніку.

Під час бойових дій за контроль над Ізюмом, що тривали з кінця лютого до середини вересня 2022 року, загарбники інтенс­ивно обстрілювали місто й навколишні населені пункти з авіації, артилерії, і знищили понад 80 % всієї інфраструктури, житлову забудову. На багатоповерхівки з людьми всередині скидали авіабомби. З одинадцяти шкіл міста повністю зруйновано – п’ять. Майже вщент розбитий авіабомбами, а потім і пограбований приладобудівний завод. Значних руйнувань зазнала будівля й відділення Оптико-механічного фахового коледжу, що розташована неподалік від заводу.

«У місті ми побачили наслідки бойових дій із застосуванням артилерії, авіації, масштабного мінування. Якщо навколо Києва більшість воєнних артефактів уже прибрано, то на Харківщині розбита військова техніка обох армій усе ще залишається на місцях бойових дій, пересуватися можна тільки розчищеними дорогами. В самому місті зберігається психологічна напруга. Мешканці, які пережили окупацію, ще й досі розмовляють майже пошепки. Така складна психологічна атмосфера впливає на те, що більшість жителів Ізюма не поспішають повертатися, побоюючись відновлення бойових дій, адже місто все ще залишається поблизу лінії фронту», – ділиться враженнями від побаченого Володимир Бугров.

Під час візиту керівництво Університету зустрілося з Ізюмським міським головою Валерієм Марченком, із яким оцінювали перспективи коледжу. Далі делегація КНУ у супроводі заступника міського голови Михайла Іщука відвідала територію коледжу, оглянула пошкоджене приміщення та зробила фотофіксацію руйнувань.

На щастя, під час влучання у приміщення коледжу не було людських жертв. Адже задовго до початку повномасштабного вторгнення навчальний заклад майже не працював. Пов’язано це з тим, що приладобудівний завод, який був основним замовником і роботодавцем, більше не потребував такої кількості фахівців. Університет іще декілька років тому розглядав варіант передачі відділення ОМФК одному з харківських ЗВО для можливості підготовки затребуваних у регіоні фахівців. На жаль, пандемія коронавірусу завадила втіленню цієї ідеї. А повноцінне вторгнення росії на територію України і бойові дії в місті Ізюм призвели до руйнування приміщення коледжу, що наразі стало ще більшою перешкодою.

Тож за результатами візиту в Університеті створено комісію, яка протягом трьох місяців має залучити фахівців для професійного інженерного та архітектурного обстеження будівлі для визначення її придатності до подальшої експлуатації; провести інвентаризацію матеріальних цінностей, які залишилися після воєнних дій, та надати варіанти подальшого використання споруди, якщо таке буде можливим. Після цього Університет матиме змогу ухвалювати рішення про передачу приміщення у власність територіальної громади або державних установ, що функціонують у місті.

Також під час візиту на Харківщину делегація КНУ відвідала Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Володимир Бугров зустрівся з пані ректором Тетяною Кагановською, з якою обговорили виклики, що постали перед двома університетами через російське вторгнення. Ректори домовилися про спільні дії обох ЗВО у подоланні наслідків війни та заручилися підтримкою один одного.

Перебуваючи в Харкові, керівництво Університету зустрілося з батьками Юлії Здановської, випускниці УФМЛ та Механіко-математичного факультету КНУ, яка трагічно загинула 3 березня 2022 року внаслідок ракетного обстрілу Харківської міськради. Володимир Бугров та Олена Добржанська висловили щирі співчуття батькам і запевнили, що університетська громада буде завжди пам’ятати їхню доньку. Про неї вже знає вся Україна, і зокрема завдяки ініційованому університетською спільнотою перейменуванню вулиці Ломоносова, яка віднині має ім’я Юлії Здановської.

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024