Новини

 

КНУ ЕХРО 2023: Молодь обирає Україну

15.05.2023

Дев’ятий фестиваль для абітурієнтів КНУ ЕХРО 2023 зібрав 13 травня гостей у Червоному корпусі Університету.

Понад рік війни, рік тривог, потрясінь і спілкування переважно в мережі. Але для КНУ імені Тараса Шевченка цей рік в жодному разі не став часом втрачених надій і надбань. Представники всіх факультетів та навчально-наукових інститутів, студенти, викладачі, адміністрація зібрали найцікавіші свої напрацювання, аби кожен юний гість КНУ ЕХРО міг наочно побачити максимум можливостей провідного закладу вищої освіти України.

 

Всеуніверситетський день відкритих дверей відбувся зі слоганом: «Твоя освіта – важлива для відбудови України». Трансляція на каналі YouTube давала змогу стежити за подіями в режимі реального часу.

«Наш Університет – це єднання традицій і інновацій, – сказав під час урочистого відкриття освітньої виставки ректор КНУ Володимир Бугров. – 189 років від заснування Університету є історією успіху, який творили наші знамениті викладачі та випускники. Ці роки давалися важкою працею, а іноді й кров’ю, як зараз, коли під час сучасної російсько-української війни вже полягли понад 60 шевченківців. І саме історія не дає нам відступити від наших позицій: від 24 лютого, дня російського вторгнення, Університет ні на хвилину не припиняв роботи».

Володимир Бугров порадив абітурієнтам у виборі освітнього закладу опиратися на традиції. Освіта в КНУ імені Тараса Шевченка – це запорука життєвого успіху, хто б яку спеціальність не обрав. «Однак навіть якщо ви вирішите навчатися в іншому закладі, оберіть український, бо ваших знань потребує країна для повоєнної відбудови. Зробіть правильний вибір – оберіть Україну», – закликав ректор.

Подарунком абітурієнтам і їхнім родинам на церемонії відкриття став виступ славетної хорової капели «Дніпро» та Народного ансамблю «Роксоланія» Інституту філології КНУ. 

Упродовж виставкового дня представники структурних підрозділів Університету консультували гостей щодо правил вступної кампанії та освітніх можливостей факультетів й інститутів. Насичена програма Всеуніверситетського дня відкритих дверей, відповідно до освітньої специфіки підрозділів, пропонувала вікторини й інтерактивні ігри, демонстрацію дослідів, майстеркласи, екскурсії, зустрічі з випускниками, різноманітні тренінги, бізнес-ігри, презентації тощо.

У Мистецькому салоні хорова капела «Дніпро» дала мініконцерт із творів українських композиторів. Молодіжний центр КНУ навчав театральної імпровізації, фольклорного співу й українського танцю. У внутрішньому університетському дворику Інститут Управління державної охорони України провів заняття з тактичної медицини та продемонстрував роботу БПЛА, а ВІКНУ розгорнув виставку зразків стрілецької зброї. Біля кожної експозиції працювали волонтери для дотримання усіх безпекових норм під час можливої повітряної тривоги. 

Загалом для відвідувачів працювало понад тридцять локацій з активностями. Старовинний Університет говорив юними голосами, сміявся запальним сміхом, дихав і вирував молодою енергією.

«Червоний корпус сьогодні зажив таким життям, якого не бачив уже майже три роки! Це надзвичайна подія з потужним меседжем щодо наших спільних перспектив, адже не забуваймо, що цьогорічний КНУ ЕХРО відбувся під час війни, – сказала проректорка з науково-педагогічної роботи (зв’язки з громадськістю) Олена Добржанська. – Хочу подякувати всім сміливим, які прийшли сьогодні до нас в гості, які залишаються в Україні, планують тут вчитися, а згодом відбудовувати нашу неньку. Дякую працівникам усіх факультетів, інститутів, структурних підрозділів за величезні зусилля, які вони доклали для того, щоб цей захід відбувся на найвищому рівні».

Головні гості свята – абітурієнти та їхні батьки – теж оцінили КНУ ЕХРО 2023 як інформативний захід, сповнений яскравими емоціями від спілкування, обміну запитань і відповідей.

Учень фізико-математичного ліцею КНУ Микита має намір продовжити навчання в Університеті на механіко-математичному факультеті: «Я хочу в майбутньому серйозно займатися наукою і переконаний, що тільки в Університеті зможу отримати необхідні для цього знання. На КНУ ЕХРО хочу дізнатися щось нове про вступ, адже рік був непростий, тому розумію, що можуть бути зміни в Правилах. Я тут із друзями по ліцею, вони теж налаштовані вступати до КНУ».

Яна, учениця Гатненського ліцею Київської області, зорієнтована на Інститут міжнародних відносин: «Шевченковий університет дає достатньо знань для влаштування на роботу або початку власної справи. КНУ ЕХРО дає багато інформації, тут можна роздивитися стенди, переглянути буклети, поспілкуватися з організаторами і самій все оцінити. Ще мені подобається атмосфера цього заходу, тут неймовірно позитивні емоції!»

Киянка Віка ще не визначилася зі спеціальністю, але сподівається, що КНУ ЕХРО допоможе їй у цьому: «Я з дитинства знала, що хочу навчатися в Університеті імені Тараса Шевченка. Мені допомагали в цьому батьки, вони говорили: «Ти молодець, ти зможеш». Я хочу обрати гуманітарний напрямок, але чи це буде журналістика, чи психологія, чи інша спеціальність, ще точно не знаю. Цей День відкритих дверей допоможе мені визначитися. Тут дуже відкриті викладачі, студенти, вони відповідають на питання, допомагають і навіть мотивують. Вони всі такі запальні, що мені вже самій хочеться жити цією атмосферою».

Протягом свята Факультет соціології проводив Express-опитування учасників КНУ Ехро, а наприкінці події Марина Соболевська, доцентка кафедри теорії та історії соціології, доктор соціологічних наук, оприлюднила результати дослідження. Це радше фіксація загального «портрету» учасників заходу, і ось «штрихи» до нього. З-поміж відвідувачів, які погодилися взяти участь в опитуванні, більшість є абітурієнтами, учнями ліцеїв і гімназій, водночас 5% закінчують базову середню освіту. Окрім киян, кількість яких була очікувано найвищою, найбільше гостей представляли Вінницьку, Житомирську, Сумську, Полтавську й Херсонську області. Близько 37% учасників дізналися про подію від друзів і знайомих, а також із соцмереж. Зазначено, що офіційний сайт КНУ є найважливішим джерелом достовірної інформації. Серед уподобань респондентів домінують такі спеціальності, як міжнародні відносини, економіка, філологія, право. Більшість вступників спрямовані на отримання бакалаврського освітнього ступеня.

І найважливіший підсумок Express-опитування: лише 2% абітурієнтів розглядають можливість навчання за кордоном! А це означає, що гасло університетського свята «Твоя освіта – важлива для відбудови України» підтримує і розділяє молоде покоління українців. Ми в цьому пересвідчилися!

Тож завершуючи КНУ ЕХРО 2023, ректор Володимир Бугров підкреслив: «Є головна причина, щоб нам сьогодні всім зібратися: це любов до нашого Університету і любов до України».

 

Ті, хто цьогоріч не потрапив на фестиваль абітурієнтів до Червоного корпусу, можуть побачити свято Шевченкового університету в Альбомі.

 

Центр комунікацій 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024