Новини

 

Співпраця з фізиками Університету Париж-Сакле – прагматично і без лірики

11.07.2023

 

Про відновлення активного співробітництва між КНУ імені Тараса Шевченка та Університетом Париж-Сакле (Франція), зокрема в рамках партнерства з Міжнародною асоційованою лабораторією LIA/IRP, йшлося під час зустрічі директора LIA Сергія Барсука та робочої групи Університету на чолі з першим проректором Володимиром Ільченком.

 

Співпраця між французькими та українськими партнерами розпочалася ще 2007 року. Від початку створення у 2015 році Міжнародної асоційованої лабораторії LIA/IRP (IDEATE), співзасновником якої є Університет Париж-Сакле, до її діяльності долучився КНУ імені Тараса Шевченка, і партнерство набуло нового витка розвитку.

Проєкт об’єднав роботу представників наукової спільноти ЗВО обох країн в галузях ядерної фізики та фізики високих енергій. За підтримки LIA/IRP IDEATE студенти та викладачі КНУ отримали можливість брати участь у науково-освітній співпраці з Університетом Париж-Сакле.

Тривалий період пандемії та війна в Україні певною мірою позначилися на двосторонніх зв’язках, тож постала потреба внести корективи й обговорити плани на майбутнє.

Сергій Барсук, директор Міжнародної асоційованої лабораторії LIA (Університет Париж-Сакле), запропонував до розгляду, зокрема, такі форми розвитку співпраці:

  • Проведення зимової тематичної школи фізики високих енергій, кілька днів інтенсивного викладання 2-3 французьких професорів в КНУ.
  • Пропозиція навчання українських студентів, як у дистанційній формі, так і очно (за можливості).
  • Спільна аспірантура.
  • Участь у спільних міжнародних проєктах.
  • Перехід до статусу повної асоціації в проєкті LHCb/CERN (один із експериментів на Великому адронному колайдері).

«Ми завжди зацікавлені в реалізації нових ідей і використанні задля цього широкого інструментарію, – сказав перший проректор КНУ Володимир Ільченко. – Зараз маємо історичний шанс активніше інтегруватися у європейський науково-освітній простір, попри об’єктивну зміну пріоритетів країни в умовах війни. У нас є осередки вчених, мотивованих на формування наукових шкіл, наші студенти завжди націлені на нові форми інтеграції, тому Університет готовий підсилювати міжнародне співробітництво». 

Сторони окреслили напрями, цікаві для спільного об’єднання інтелектуальних та матеріально-технічних ресурсів. Так, перспективними є наукові дослідження у сфері медичної фізики, в тому числі протонної терапії для лікування онкологічних захворювань; розробка поглинаючих матеріалів, де науковці Університету мають значні напрацювання; створення детекторних систем, придатних для розмінування українських територій, тощо.

На думку декана Фізичного факультету Миколи Макарця, актуальними є саме прикладні наукові дослідження з подальшим використанням науково-технічних розробок для практичних цілей, нагальних для України.

Якщо аргументом буде навчання українських студентів, то КНУ може розраховувати на підтримку з боку Університету Париж-Сакле, запевнив Сергій Барсук. «Ваші студенти дуже талановиті, – зауважив директор LIA. – Потрібно дати їм можливість участі в різноманітних проєктних ініціативах. Ми розуміємо, що це потужна сила».

Робоча зустріч переросла у професійну та аргументовану дискусію. В обговоренні також взяли участь Олег Безшийко, директор Міжнародної асоційованої лабораторії LIA (КНУ імені Тараса Шевченка), доцент кафедри ядерної фізики та високих енергій КНУ; В’ячеслав Ціватий, співробітник відділу міжнародних зв’язків КНУ; Сергій Лисоченко, старший науковий співробітник Інституту високих технологій КНУ.

Сторони домовилися про координацію подальших спільних кроків. Насамкінець Сергієві Барсуку було вручено Пам’ятну медаль Шевченкового університету як знак відкритого партнерства.

 

Довідково:

У 2019 році між КНУ імені Тараса Шевченка та Університетом Париж-Сакле підписано Меморандум про взаєморозуміння з питань міжнародного співробітництва та Меморандум про згоду здійснювати обмін студентами, аспірантами та науково-педагогічними працівниками.

Діє міжінституційна угода в рамках міжнародної програми ЕРАЗМУС + Університет Париж-Сакле. Фінансування програми отримане завдяки проєкту LIA/IRP IDEATE. Понад 20 студентів КНУ взяло участь у мобільності в Університеті Париж-Сакле. На осінній семестр 2023-2024 навчального року номіновано двох студентів Хімічного факультету КНУ. Підтримується мобільність співробітників КНУ імені Тараса Шевченка.

Школа TESHEP («Транс’європейська школа фізики високих енергій») з 2007 року і до 2019 року проводилася щорічно. Цьогоріч робота школи відновилася, і троє студентів КНУ братимуть у ній участь у м. Жешув (Польща) 14–22 липня 2023 року.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024