Новини

 

Канівський природний заповідник відзначає своє 100-річчя!

30.07.2023

 

Напередодні 100-річного ювілею у заповіднику відбулося урочисте зібрання колективу за участі ректора Володимира Бугрова, керівників факультетів та інститутів, які тісно співпрацюють з цією природоохоронною установою, та очільників профспілкової організації Університету.

 

Один із найстаріших заповідників України розташований неподалік Канева, на правому березі та заплавних островах Дніпра, і межує з меморіальним парком Тарасова гора. Свою історію він розпочав 30 липня 1923 року, коли Наркомзем УРСР підписав Постанову № 156, в якій пропонувалося розглянути питання про організацію заповідника в районі могили Тараса Шевченка.

Сучасна площа заповідника трохи більша за 2 тисячі гектарів, на яких розташовані історичні пам’ятки, Скіфське городище, острови. Тут співіснують рідкісні рослини, сотні видів птахів і понад 50 видів ссавців.

Канівський заповідник здобув визнання й у світі. Він має міжнародний статус території, важливої для охорони птахів (Important Bird Area) та входить до складу Смарагдової мережі (Emerald Network) – переліку територій особливого природоохоронного значення, важливих для збереження біорізноманіття у країнах Європи.

А 4 листопада 2022 року Уряд з метою збереження унікальних наукових об’єктів, які мають виняткове значення для вітчизняної та світової науки, надав статус національного надбання геологічному ландшафту та рослинно-тваринному комплексу канівських дислокацій у межах Канівського природного заповідника.

І за цими здобутками стоїть колектив заповідника – наукові співробітники, інспектори з охорони природно-заповідного фонду, водії та адміністративно-господарський персонал, роботу яких відзначили під час урочистого зібрання.

У вітальному слові ректор Володимир Бугров наголосив: «Канівський природний заповідник – це дорогоцінна перлина нашого Університету. Тут проходять практичну підготовку наші студенти, і така можливість у них є завдяки вам, професійному колективу, який удень і вночі, за будь-яких обставин дбає про утримання і збереження заповідника в його природному стані. Дякуємо вам, колеги, за вашу невтомну працю. Також ми вдячні нашим захисникам і захисницям, які на фронті героїчно боронять нашу країну і захищають нас. Усі ми прагнемо повернутись до звичного, мирного життя, щоб знову скеровувати студентів на практику в заповідник – біологів, географів, істориків, геологів та археологів».

Ректор вручив нагороди від Університету.

Почесною Грамотою за особливо видатні заслуги перед Київським національним університетом імені Тараса Шевченка нагороджено директора Канівського природного заповідника Володимира Пилипенка та його заступника Віталія Грищенка.

За високий професіоналізм, вагомий внесок у розвиток природоохоронної діяльності Подякою ректора удостоєно Василя Шевчика та Володимира Анісімова.

Подякою КНУ імені Тараса Шевченка відзначено: Володимира Лактіонова, Андрія Шияна, Ніну Розискул, Світлану Пилипенко, Ольгу Павлюк, Михайла Омельченка, Надію Гуслій, Анатолія Гончаренка, Ірину Бицько, Ірину Мартиненко.

Голова первинної профспілкової організації Університету Дмитро Чомко привітав усіх присутніх, а також тих, хто зараз працює на об’єктах, і подякував ветеранам заповідника, які працювали тут раніше. Побажав кожному миру, добра, а Україні – найшвидшої перемоги, щоб і надалі активно розвивати заповідник і нашу альма-матер. Він також вручив грамоти Тетяні Скляренко та Лідії Загорулько.

Від імені керівництва ННЦ «Інститут біології та медицини» привітала колег з ювілеєм голова профбюро Інституту Людмила Куровська, яка зауважила: «Канівський заповідник – свята земля для всіх біологів, які вчились у нашому Університеті. Висловлюю всьому колективу подяку від імені керівництва Інституту за вашу важливу роботу, особливо в такий непростий час».

Вона також вручила нагороди від ННЦ «Інститут біології та медицини».

Подякою Інституту відзначено: Івана Мельниченка, Петра Ціпла, В’ячеслава Риженка, Оксану Кузьмінську, Світлану Дякову, Василя Секрета, Ірину Маринич, Катерину Мозгову та Тетяну Поліщук.

Грамотою ННЦ «Інститут біології та медицини» нагороджено: Юлію Кульшу, Володимира Пікулу, Євгенію Яблоновську-Грищенко, Олександра Скляренка, Юрія Корнієнка, Михайла Сисенка.

Директор ННІ «Інститут геології» Сергій Вижва, вітаючи колег, згадав своє проходження практики в Канівському заповіднику. Зокрема, він повідав, що на зустрічі з однокурсниками-геологами усі поважні люди, які були студентами сорок років тому, найчастіше згадують свої практики, які проходили тут.

Від колективу ННІ «Інститут геології» директор вручив подяки: Ірині Березенко, Петру Лазоренку, Любові Редько, Наталії Рубан, Василю Луценку та Максимові Єкіменкову. Також він нагородив грамотами: Віктора Гуцаленка, Володимира Литовченка, Анатолія Маринича, Миколу Лісника, Павла Сливу та Валентина Сухину.

З вітальними словами до своїх земляків і колег звернувся декан Географічного факультету Сергій Запотоцький: «Сторіччя – перший поважний ювілей, але безсумнівно, що в історії і заповідника, й нашого Університету колись будуть річниці, які вимірюватимуться тисячами. Приємно бути частиною такої історії, робити свій внесок, застосовувати власні знання і сили для спільної справи. Заповідник дає можливість не лише зберігати природу, а й навчати студентів, щоб вони стали фахівцями. Бажаю усіх гараздів і нових здобутків колективу, щоб Україна здобула перемогу, щоб ми жили й працювали у мирній незалежній державі, в якій високо цінуються освіта й освітяни».

Він також вручив грамоти і подяки від свого факультету Олександру Полішку, Миколі Борисенку, Тетяні Корнієнко, Тетяні Дончук, Володимиру Скопцю, Романові Сисенку, Валентині Гончаренко, Олександрові Дурдуці, Олені Приходько, Сергієві Редьку, Любові Калініченко.

Співробітників заповідника було також відзначено грамотами та подяками від міського голови Канева Ігоря Ренькаса. Грамотою нагороджено: Лолу Коломієць, Костянтина Рубана та Тетяну Бабич. Подякою відзначено: Віктора Дончука, Володимира Поліщука, Юрія Галюка, Валентину Вишню, Олександра Лещенка, Олександра Омельченка, Андрія Федоренка.

На завершення урочистого зібрання директор заповідника Володимир Пилипенко зауважив, що сьогоднішні урочистості – це лише скромне вшанування роботи колективу, який забезпечує функціонування природоохоронної території, й пообіцяв, що гучне святкування 100-річного ювілею обов’язково відбудеться після нашої Перемоги.

Більше фото за покликанням.


Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024