Новини

 

Альянс українських університетів: співпраця заради України

04.08.2023

Альянс українських університетів узгодив стратегію роботи та плани на новий академічний рік під час установчої зустрічі, що відбулася 2-3 серпня у Львові, в УКУ. Наступний крок – наповнити реальним змістом унікальне для української освітньої галузі об’єднання університетів.

 

Навесні 2023 року шість закладів вищої освіти України об’єдналися в Альянс українських університетів. До складу Альянсу увійшли Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Національний технічний університет «Дніпровська політехніка», Національний університет водного господарства та природокористування, Сумський державний університет, Український католицький університет і Київська школа економіки (KSE).

Під час зустрічі у Львові представники університетів Альянсу домовилися обрати органи управління, розробити статутні документи й рухатись у напрямку створення юридичної особи.

Це необхідні передумови для реалізації заявлених пріоритетів: навчання та розвиток спроможності українських громад заради стійкості та відбудови; психологічне відновлення військових і цивільних; адаптація внутрішньо переміщених осіб та демобілізованих військовослужбовців; розвиток якісної вищої освіти й науки; внутрішні обміни студентів, викладачів та адміністраторів тощо.

Очільники делегацій дійшли спільної думки, що робота Альянсу повинна орієнтуватися на запит громад, дослідження і потреби суспільства, у співпраці між собою та закордонними партнерами.

Тарас Добко, ректор УКУ акцентував, що попереду в об’єднання ще багато роботи, але кожен з університетів Альянсу має достатню експертизу для реалізації суспільно важливих і потрібних проєктів, особливо в часі війни: «Одним із головних проєктів Альянсу буде взаємодія з громадами. В обставинах, коли чимало людей є на фронті, ще більше виїхали за кордон, хтось є вимушеним переселенцем, – в громадах бракує людського потенціалу. Тож виникає питання, як їх підсилювати, розвивати, налагоджувати спроможність роботи, допомогти їм працювати з донорами? Університети мають унікальну міждисциплінарну експертизу, якою вони можуть поділитися з громадами і так допомогти їм у проєктному менеджменті, наприклад, у відновленні інфраструктури чи відновленні якості води, повітря, чи побудові стратегії розвитку громади. Це університети, які не стоять осторонь, а які самі включаються в життя громади і запрошують її у своє життя»

Велику увагу члени Альянсу приділяють взаємодії зі студентами та викладачами, активній участі студентів у житті університетів та їхніх громад. У межах співпраці також заплановані студентські обміни між університетами-партнерами, внутрішня мобільність, спільна реалізація гібридних форм навчання та досліджень, проведення літніх шкіл, впровадження нових сертифікатних програм і мікрокваліфікацій.  

«Зараз ми стоїмо на шляху побудови стратегічних векторів розвитку Альянсу українських університетів, використовуючи європейський досвід. Така форма співробітництва має пронизувати університет на всіх рівнях. Починаючи з рівня топового менеджменту, управління, до рівня експертного і науково-викладацького. Без студентства це теж неможливо обійтися, бо саме воно є серцевиною», – наголосила Ксенія Смирнова, проректорка з міжнародного співробітництва КНУ.

У підсумку дводенних дискусій учасники Альянсу своїми головними завданнями на найближчий час визначили налагодження ефективної співпраці усередині об’єднання та формування комунікаційного плану взаємодії з різними середовищами й міжнародними організаціями.

За матеріалами Українського католицького університету

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024