Новини

 

Відкривати Україні українців

30.08.2023

Продовжувати відкривати Україні славетних українців, імена яких довгі роки перебували в тіні, – свідома позиція Шевченкового Університету. І на цьому шляху ми постійно знаходимо однодумців. Цього разу ними стали громадська спілка UpToFuture, що започаткувала Клуб імені Сергія Виноградського, та українська компанія з потужною соціальною відповідальністю «Юрія-фарм». У результаті такої взаємодії університетська Галерея невдовзі поповниться портретами двох видатних вчених у виконанні сучасного майстра живопису Романа Дмитришина. Йдеться про зображення Сергія Виноградського й Наталії Полонської-Василенко.

 

Сергій Виноградський – український мікробіолог планетарного масштабу. Вихованець Київського університету святого Володимира, він шукав і знаходив себе і на теренах України, і в найкращих наукових інституціях світу. Сергій Виноградський відкрив явище хемосинтезу, яке вивчають навіть у школах, але ім’я його першовідкривача досі залишається в тіні. Аби виправити цю прикру несправедливість та донести інформацію до вітчизняного суспільства, у 2019 році Громадська спілка UpToFuture і започаткувала соціальний проєкт – Клуб імені Сергія Виноградського, який став сучасною комунікаційною платформою, що поширює інформацію про наукові здобутки великого вченого, а віднедавна почав видавати науково-популярну збірку статей – Вісник Клубу імені Сергія Виноградського.

Однією з ініціатив Клубу стало голосування у додатку «Київ цифровий» щодо перейменування однієї з вулиць у Солом’янському районі Києва на честь Сергія Виноградського. За результатами голосування, перемогло ім’я нашого видатного вченого. Після затвердження комісією Київської міської ради з питань культури рішення щодо перейменування вулиці буде винесене на голосування Київради.

Другий портрет, який прикрасить Галерею Університету (і стане першим портретом жінки у ній), зображує Наталію Полонську-Василенко – першу жінку, яка була обрана приват-доценткою Київського університету святого Володимира (1916 р.)

Історикиня Наталія Полонська-Василенко стала засновницею Українського археологічного інституту в Києві. Її археографічні студії були одним із джерел розвитку української історичної науки. Під час Визвольних змагань, коли «чоловіки пішли на фронт», два роки завідувала Музеєм старожитностей Київського університету.

Сподвижниця Агатангела Кримського, Наталія Полонська-Василенко глибоко вивчала тему Південної України, «відвоювала Південну Україну від Москви, яка привласнила її собі, найменувавши Новоросією». Так замість імперського дискурсу «колонізації Новоросійського краю» постав національно-державницький погляд на «заселення Степової України», що на повну знайшов втілення вже в еміграційний етап наукової діяльності дослідниці.

Працею свого життя Наталія Полонська-Василенко вважала «Історію України» у двох томах, яка охоплює період від найдавніших часів до 1921 року. “Це була… перша спроба в німецькій мові термінологічно дуже чітко відмежувати історію України від історії Росії чи Білорусі”, – пише перекладач з Мюнхена, українець Роман Шупер.

Іменем Наталії Полонської-Василенко ще 2018 року названо вулицю у Голосіївському районі столиці.

Представляючи портрети видатних українських науковців, президент корпорації «Юрія-фарм» Микола Гуменюк зазначив:

«Якщо Київський національний університет імені Тараса Шевченка знають усі, то нашу корпорацію ще ні. Ми – вітчизняна фармацевтична компанія, побудована з нуля у 1990 р, яка розробляє і випускає лікарські засоби, в основному внутрішньовенні та ін’єкційні. Ми соціально відповідальна компанія, тому долучаємося до таких важливих речей, як створення Громадської спілки і Клубу Виноградського, який уже став міжнародним. Адже ми самі науковці і тому для нас важливо підтримувати славетну історію української науки, розповідати про неї українцям».

Проректорка КНУ з науково-педагогічної роботи (зв’язки з громадськістю) Олена Добржанська від імені Університету подякувала корпорації «Юрія-фарм» і Клубу імені Сергія Виноградського за активну участь у популяризації славетних, але маловідомих українцям імен: «Ми маємо відкривати Україні українців. І бізнес, і науковці об’єдналися в тому, щоб просувати такі проєкти – і це надзвичайно важливо. Я дуже радію і тішуся тому, що наш Університет перебуває у центрі цього процесу».

Голова Громадської спілки UpToFuture Андрій Горбань переконаний, що переможний потенціал нашої нації має глибоке наукове та просвітницьке коріння. Він презентував Вісник клубу Сергія Виноградського, примірники якого представлені у всіх провідних університетах світу. Слова підтримки на сторінках видання написали знані представники міжнародної наукової спільноти.

Автор портретів Роман Дмитришин зауважив, що ідея їх написання належить присутньому на заході директору Університетської клініки Віктору Черняку.

«Мені було приємно працювати з цими портретами, – підкреслив художник. – Я розумів, де вони експонуватимуться – це велика відповідальність і висока честь. Працюючи над зображеннями, вивчив ще дві біографії великих людей. І вже знайшов два томи «Історії України» Полонської, які тепер читаємо з друзями».

Слід зазначити, що це лише початок співпраці з корпорацією «Юрія-фарм», запланована подальша співучасть у галузі наукових досліджень, підтримки студентських проєктів.

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024