Новини

 

Професор КНУ Ігор Фрицький нагороджений Премією Георга Форстера

01.09.2023

Професор Ігор Фрицький, завідувач кафедри фізичної хімії Хімічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, член-кореспондент НАН України, нагороджений Премією фонду Олександра фон Гумбольдта (Georg Forster Research Award). Фонд щороку вручає до шести Премій Георга Форстера видатним міжнародним дослідникам на знак визнання їхніх академічних досягнень.

 

Рішення про присудження цієї престижної міжнародної нагороди приймається комісією експертів за поданням німецьких вчених. Номінація кандидатури Ігоря Фрицького для присудження Премії була ініційована університетом м. Геттінген та підтримана університетами м. Гейдельберг та м. Ерланген. Очікується, що лавреати Премії продовжать наукові дослідження у співпраці з дослідницькими установами Німеччини. 

Дослідницька група професора Фрицького співпрацює з університетами ФРН вже понад 20 років. У співпраці з німецькими дослідниками Ігор Фрицький провів великий цикл досліджень, що дали вагомий внесок у біоміметичний каталіз, супрамолекулярну хімію, хімію молекулярних матеріалів на наноматеріалів. У результаті проведених досліджень було запропоновано оригінальні синтетичні підходи до створення дискретних метало-супрамолекулярних сполук високої ядерності та метал-органічних каркасів із прогнозованими магнітними, електрохімічними й каталітичними властивостями. Створено ряд нових фотохромних матеріалів, що можуть змінювати свій колір при нагріванні або охолодженні в широкому температурному інтервалі.

Нещодавно дослідницькою групою Фрицького, спільно з німецькими колегами, було одержано унікальні водорозчинні сполуки перехідних металів у нетрадиційно високих ступенях окиснення (зокрема, заліза (IV), заліза (V), мангану (IV), міді (ІІІ)). На основі цих сполук було розроблено високоефективні системи фотокаталітичного розкладу води (прототипи систем штучного фотосинтезу), які за своїми функціональними характеристиками суттєво перевищують відомі до цього часу фотокаталізатори на основі комплексів даних металів. Розроблено високоефективний ветеринарний препарат для профілактики й лікування залізодефіцитної анемії у тварин, що містить комплекс заліза (IV), зареєстрований під назвою «Клатроферан».

Результати цих досліджень були опубліковані в найпрестижніших наукових журналах – Nature Communications, Chemical Communications та ін.

Раніше серед науковців нашого університету цю престижну Премію отримував директор Інституту Високих технологій професор Ігор Комаров (2015).

Колектив Шевченкового університету щиро вітає колегу з визначним досягненням! 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024