Новини

 

Без жодного відтінку сірого: візит делегації MedGlobal

19.09.2023

«Ми подолаємо, ми колись подолаємо.

О, глибоко в серці я вірю,

що ми колись подолаємо.

Ми підемо рука в руку…»

Спільним виконанням цих знаменитих рядків із американської пісні протесту «We Shall Overcome» завершився візит делегації MedGlobal (США) до КНУ імені Тараса Шевченка. Побравшись за руки й утворивши символічний ланцюжок єдності, українці та американці співали слова, які є ключовими для вільних духом людей.

 

Є три особливості зустрічі представників американської благодійної організації MedGlobal з академічною спільнотою КНУ, що відбулася 18 вересня в Червоному корпусі Університету.

Перша: заокеанські гості не будували діалог про співпрацю на визначенні «взаємних інтересів». Натомість вони звернулися до керівництва КНУ з чітким і конкретним посилом: «Ми хочемо знати, якої допомоги ви потребуєте, щоб якнайкраще розподілити наші ресурси. Ми хочемо бути саме там, де це найбільше потрібно для вас, і даремно не гаяти час». Очевидно, що гуманітарна допомога, власне, й становить головний інтерес для членів делегації, до якої увійшли американські вчені, лікарі-практики, представники громадянського суспільства.

MedGlobal – це благодійна неурядова організація, яка забезпечує реагування на надзвичайні ситуації та програми в охороні здоров’я для вразливих спільнот у світі. Її засновником є Захер Сахлул – лікар-реаніматолог родом із Сирії. У 2011–2016 роках він надавав медичну допомогу мешканцям Алеппо під час облоги, бомбардувань та хімічних атак. У 2017 році започаткував медичну організацію. Працює у лікарні Святого Антонія в Університеті Іллінойсу (США).

У березні 2022 року MedGlobal розгорнула свою діяльність і в Україні, оскільки російська агресія зробила нас чи не найбільш вразливою у світі спільнотою. Водночас Захер Сахлул віддає належне стійкості українців: «Вітаю, що ви тримаєтеся, попри війну. Це вже четвертий мій візит до України за останні півтора року. І я радий бачити Київ, який живе, працює, навчається. Це свідчить про вашу мужність і віру в майбутнє».

Ще однією особливістю зустрічі було прагнення американських гостей до широкого діалогу з присутніми представниками Університету. Були обговорені питання співпраці у сферах підтримки психічного здоров’я, екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, організації центрів реабілітації учасників бойових дій, навчання надавачів медичних послуг, обміну досвідом та багато інших.

В обговоренні взяли участь проректорка з наукової роботи Ганна Толстанова, керівник Університетської клініки Віктор Черняк, директорка Інституту психіатрії Ірина Пінчук, завідувачка кафедри фундаментальної медицини ННЦ «Інститут біології та медицини» Вікторія Хоперія, а також інші провідні фахівці, вчені, викладачі КНУ.

Причому заокеанських гостей цікавило не лише співробітництво у медичній сфері. Із непідробним інтересом члени делегації MedGlobal слухали розповідь ректора КНУ Володимира Бугрова про організацію освітнього процесу в Університеті за умов війни, економічні та екологічні виклики, які постали перед Україною, плани повоєнної відбудови країни й нашу непохитну віру в Перемогу. Настрої та мрії української молоді, озвучені у виступах студентів КНУ, гості обіцяли донести до американського суспільства.

Цей вияв всеосяжної солідарності з українцями можна назвати третьою і найголовнішою особливістю зустрічі. «Для нас немає жодного відтінку сірого в картині цієї війни, – сказав Захер Сахлул. – Тут все гранично ясно: ми бачимо жорстокий, неспровокований напад на Україну і героїчний опір українського народу. Ми будемо поряд з вами, скільки знадобиться».

Ми вдячні Сполученим Штатам Америки та американському народу за підтримку нашої боротьби.

Ми подолаємо! 

Хай живе Америка! Слава Україні!

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024