Новини

 

Австралійське дерево юрського періоду росте у КНУ

21.09.2023

Деревом юрського періоду – Волемією благородною (Wollemia nobilis) поповнилася колекція рослин тропіків і субтропіків Ботанічного саду імені акад. О. В. Фоміна КНУ імені Тараса Шевченка. Унікальна рослина – подарунок університетському ботсаду від Надзвичайного та Повноважного Посла Австралії в Україні пана Брюса Едварда з нагоди 30-річчя встановлення дипломатичних відносин між Австралією та Україною.

 

Історією про те, як рідкісне австралійське дерево стало частиною колекції рослин захищеного ґрунту, поділилася провідна біологиня Ботанічного саду ім. акад. О. В. Фоміна, кандидатка біологічних наук Тетяна Коломієць«Наш Ботанічний сад Посол Австралії в Україні пан Брюс Едвард відвідав ще до повномасштабного вторгнення рф на територію України. Він, зокрема, ознайомився з колекціями рослин захищеного ґрунту. Пан Посол був приємно вражений тим, що флорі Австралії присвячена велика експозиція унікальних рослин. Він запропонував з нагоди 30-річчя встановлення дипломатичних відносин між нашими країнами подарувати новий експонат і попросив скласти перелік рослин. Звісно, що першою у списку стояла одна з найстаріших рослин на Землі – Волемія благородна», – розповіла біологиня.

Вона пояснила, що тривалий час ця рослина була відома лише за викопними рештками. Вважалося, що Волемія вимерла майже 200 мільйонів років тому. У природі Волемію виявили випадково 1994 року в Австралії, на території Національного парку «Воллемі». Помітив рослину співробітник парку Девід Нобл. Ця подія стала справжньою ботанічною сенсацією XX століття. Природна популяція Wollemia nobilis на час її відкриття становила менше як 100 рослин. Таку знахідку можна порівняти хіба що з відкриттям живого динозавра, оскільки знайдені рослини існували ще в юрському періоді.

Тетяна Коломієць зауважила: «Поповнити колекцію такою рідкісною рослиною було нашою мрією, на здійснення якої після 24 лютого 2022 року вже ніхто не сподівався. Ми докладали всіх зусиль, аби вберегти те, що є. Коли зателефонували з посольства Австралії та повідомили, що британський гуманітарний конвой, який здійснює постачання медикаментів і медичного обладнання для українських шпиталів, взявся доставити нам у сад Волемію благородну, нашій радості не було меж. У червні цього року спершу літаком з Австралії до Великої Британії, а потім через всю Європу автофургоном до Києва у складі гуманітарного конвою Волемія прибула в наш сад. Зараз після пересадки в контейнер більшого розміру знаходиться у Великій субтропічній оранжереї Ботанічного саду в експозиції, присвяченій Австралійській флорі. У серпні Посол Австралії Брюс Едвард особисто завітав до нас й переконався, що Волемія здійснила успішну подорож до України», – повідомила науковиця.

Волемія – деревна рослина. Висота дорослих дерев – від 27 до 35 метрів. Кора стовбура коричнева, губчаста, коркоподібна. У Волемії хвоя широка, пласка, росте двома рядами. Колір варіює від зеленувато-лимонного на молодих пагонах до оливково-жовтого у дорослих. Зріла хвоя щільна й воскоподібна. Рослина однодомна, тобто на одній рослині утворюються як жіночі, так і чоловічі шишки. Жіночі шишки кулясті, чоловічі – циліндричні. Нещодавно вчені розшифрували її геном, щоб зрозуміти, як вона збереглася майже незмінною.

Ректор КНУ Володимир Бугров, проректорка з наукової роботи Ганна Толстанова, проректор з адміністративно-господарської роботи Олег Федевич також стежать за тим, як приживається рідкісна рослина на новому місці. Після чергових відвідин оранжереї ректор відзначив, що нова домівка подобається австралійській рослині. Вона вже пішла в ріст, на деяких пагонах утворились чоловічі шишки.

Тож усіх охочих здійснити подорож у часі запрошуємо після Перемоги до Ботанічного саду імені акад. О. В. Фоміна КНУ. Динозаврів не обіцяємо, але зробити світлину з рослиною юрського періоду буде можливо!

Центр комунікацій 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024