Новини

 

Свято з нагоди 189-річчя Університету

22.09.2023

Відзначення 189-річчя Київського національного університету імені Тараса Шевченка за емоційною тональністю напрочуд органічно відповідало атмосфері часу. Цьогорічне свято, яке зібрало в Червоному корпусі повну Актову залу, було стриманим, щемливим і єднісним.

 

У вересні КНУ традиційно згадує початок своєї освітньої історії, коли 1834 року перші студенти Університету Святого Володимира приступили до навчання. Сьогодні університетська родина налічує близько 30 тисяч студентів і курсантів, 1660 аспірантів і близько 130 докторантів.

Мабуть, хибно говорити, що Університет продовжує працювати, «незважаючи на війну». Адже саме зважаючи на виклики воєнного часу, Шевченків університет вистояв і залишається флагманом вітчизняної вищої освіти. Нещодавно КНУ імені Тараса Шевченка увійшов до 300 найкращих університетів Європи, а за показниками «репутація серед роботодавців» та «працевлаштування» потрапив до сотні європейських ЗВО.

«Щоденною невтомною працею ми будуємо майбутнє України. Це наш посил місту, країні, всьому світу, – сказав у вітальному слові ректор Володимир Бугров. – Ми всі сподіваємося, що наступного року відзначатимемо 190-річчя Шевченкового університету в країні, яка перемогла ненависного ворога. І я переконаний, що випускники та випускниці Університету докладуть своїх знань і зусиль до відбудови вільної, сильної, незалежної України».

Присутні вшанували хвилиною мовчання героїв, полеглих на фронтах нинішньої російсько-української війни. «Ми сьогодні маємо змогу відзначати 189-ту річницю заснування нашої Альма-матер завдяки Збройним Силам», – підкреслили ведучі святкового заходу студентка Інституту філології Олександра Ландау та студент Механіко-математичного факультету Юрій Іщенко.

Концертна програма була пронизана тією генетичною українськістю, яка сприймається розкриленням душі й щемом у серці. Знайомі твори, виконані народною хоровою капелою «Дніпро» та студентською студією естрадного вокалу «Соло», звучали осучаснено і магнетично. Пісня-танго «Гуцулка Ксеня» і давній гімн січових стрільців «Ой у лузі червона калина» у виконанні Муніципальної академічної чоловічої хорової капели імені Левка Ревуцького були як дотик до оголеного нерва, оскільки вже мають сучасний драматичний бекґраунд. Так само зворушливо сприймалися виступи ансамблю народного танцю «Україна», випускника Інституту філології, виконавця авторських пісень Олександра Сурова, студентки Інституту біології та медицини, лавреатки 1-ї премії конкурсу «АРТ-СУЗІР’Я» Богдани Любчич, хореографічної студії імені Миколи Коломійця «Щасливе дитинство», народного артиста України, випускника Університету Анатолія Матвійчука.

Щира вдячність колективу Молодіжного центру культурно-естетичного виховання КНУ на чолі із Заслуженою працівницею культури Надією Максименко за вдало підібраний репертуар святкового концерту, який емоційно об’єднав у Актовій залі слухачів різних поколінь.

Завершилося свято Університету нагородженням працівників і студентів Почесними грамотами й Подяками КНУ імені Тараса Шевченка.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024