Новини

 

Науковці КНУ та Единбурзького Університету виконали проєкт, спрямований на запровадження професійного самоврядування у сфері охорони здоров’я

26.09.2023

Наукова співпраця КНУ імені Тараса Шевченка з Единбурзьким університетом втілилася в проєкти, які мають помітний соціальний вплив.

 

Таким є проєкт «Дослідження правових, етичних та управлінських аспектів врядування у сфері охороні здоров’я: Україна та Великобританія», на який було отримано мінігрант і який успішно виконала проєктна команда.

До проєктної команди увійшли: від КНУРадмила Гревцова, к.ю.н., доц., доцентка кафедри службового та медичного права ННІ права; від Единбурзького Університету – доктори права Енн Сорбі, Марк Хелловел, Едвард Дав, та кандидатка Рубі Рід-Берендт, які спеціалізуються на медичному праві та біоетиці.

Проєктною командою було організовано і проведено семінар, на якому обговорили законодавчі пропозиції щодо запровадження в Україні самоврядування у сфері охорони здоров’я, а також можливості застосування досвіду Великобританії та інших країн.

У семінарі взяли участь народні депутати України – заступники Голови Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Артем Дубнов та Оксана Дмітрієва, посадовці британських регуляторних органів, представники медичної спільноти проф. Роман Крегг та Іван Сорока, пацієнтської спільноти – Інна Литвиненко та інші стейкхолдери.  

Підсумком роботи став аналітичний звіт, який містить рекомендації щодо політики запровадження самоврядування у сфері охорони здоров’я «На шляху до запровадження в Україні провесійного самоврядування у сфері охорони здоров’я». Автори документа – Енн Сорбі, Марк Хелловел, Радмила Гревцова, Едвард Дав та Рубі Рід-Берендт.

Запровадження самоврядування у сфері охорони здоров’я є одним із завдань, які мають бути виконані під час відбудови України. Воно має слугувати підвищенню якості медичної допомоги та кращій захищеності прав і пацієнтів, і медичних та фармацевтичних працівників.  

Рекомендації, надані фахівцями КНУ імені Тараса Шевченка та Единбурзького університету, мають сприяти тому, щоби відповідне законодавче рішення було науково обґрунтованим і якнайкраще відповідало потребам правового регулювання.

Окрім того, учасники проєктної команди обговорили освітні інновації, що стосуються викладання дисциплін медико-правового спрямування в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка.

Вітаємо проєктну команду, а особливо її членкиню від КНУ  доцентку Радмилу Гревцову, з успішним виконанням проєкту і бажаємо плідного продовження співпраці! 

 

Дізнатися про проєкт тут: https://www.law.ed.ac.uk/research/research-projects/exploring-legal-ethical-and-public-administration-implications-governance.

Ознайомитися з аналітичним звітом тут: https://www.law.ed.ac.uk/news-events/news/new-report-self-governance-health-professions-ukraine-calls-public-participation.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024