Новини

 

Зустріч з ректором Університету Вітовта Великого

26.09.2023

Зустріч очільників університетів-партнерів – Володимира Бугрова, ректора КНУ імені Тараса Шевченка, та Йозаса Аугутіса, ректора Університету Вітовта Великого, – відбулася в Головному корпусі Шевченкового університету 26 вересня 2023 року. Поглиблення співпраці та спілкування зі студентами, що вивчають литовську мову, стали ключовими пунктами візиту.

 

Володимир Бугров привітав поважну делегацію і подякував Литві за повсякчасну допомогу та підтримку. Ректор презентував Шевченків університет, розповів про історію, становлення, унікальну структуру та відомих випускників КНУ.

 

Вальдемарас Сарапінас, Надзвичайний та Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні, звернувся до присутніх українською мовою. Пан Посол подякував за можливість завітати до Університету та висловив упевненість у перемозі України над російськими терористами: «росіянам не вдасться зламати вас, бо ми знаємо вашу силу та нездоланність. А ще ми знаємо, як вас підтримують. Ми розуміємо, наскільки важливою є політична, моральна підтримка. Наш візит – вияв цього. Ми залишаємося з вами до перемоги. Литва для України – не лише надійний партнер, а й вірний друг. Слава Україні!» «Героям слава!» – резонувала в присутніх промова Посла Вальдемараса Сарапінаса.

Далі слово взяв ректор Університету Вітовта Великого Йозас Аугутіс. Пан ректор презентував свій університет, заснований у 1922 році. У першій половині 20-го століття це був єдиний університет Литви, тому в ньому був зібраний увесь інтелектуальний потенціал нації. У 1930 р. йому було присвоєно ім’я Вітаутаса Великого.

У 1950 році, після того, як радянська влада закрила університет, академічна традиція ВМУ розвивалася за кордоном, а в 1989 р. Університет Вітовта Великого було відновлено спільними зусиллями вчених Литви та діаспори. У 2019 році, після злиття Університетів Вітовта Великого, Литовської освіти та Олександра Стульгінського й заснування освітньої та сільськогосподарської академій, університет став найповнішим у Литві.

Йозас Аугутіс розповів про діяльність Українського центру, відкритого в Академії освіти Університету Вітовта Великого за ініціативи перших леді України та Литви. Центр покликаний стати відкритим простором для культури, освіти та громадських послуг української громади. Ректор Аугутіс запросив Шевченків університет до участі в спільних заходах, зокрема в конференції, присвяченій вищій освіті, яку колеги планують. Пан ректор висловив думку, що освіта й наука України мають інтегруватися в європейський простір швидше, ніж це може зробити сама держава. Цьому сприятимуть спільні наукові проєкти.

Ректор Бугров підтримав колегу та додав, що університети можуть бути корисні одне одному не лише у філологічних студіях. Цікавим і перспективним є напрям енергетичної безпеки, на якому добре знається Університет Вітовта Великого та потужності для дослідження якого має КНУ імені Тараса Шевченка (Фізичний факультет, Факультет радіофізики, електроніки та комп’ютерних систем). Напрям енергетичної безпеки охоплює не лише технічні спеціальності, це й право, політичні науки тощо. Очільники університетів домовилися про розширення та поглиблення співпраці. Наприкінці зустрічі ректори обмінялися символічними подарунками.

Візит литовської делегації продовжився в Навчально-науковому інституті філології КНУ, де успішно функціонує Центр балтистики. Тут відбулася зустріч зі студентами, що вивчають литовську мову. Молодь мала можливість поділитися своїм досвідом перебування в Університеті Вітовта Великого. Також директор Центру балтистики, професор КНУ Ігор Корольов презентував наукові надбання «Малий українсько-литовський словник» та «Українсько-англійсько-литовсько-польсько-грецько-латинський словник лінгвістичної термінології». «Малий українсько-литовський словник» є першим і єдиним в історії Литви та України двомовним українсько-литовським словником. Він містить близько 20 000 слів. Його упорядкували викладачі ННІФ у співпраці з литовськими колегами.

Підсумком візиту стала також домовленість про розширення академічної мобільності між КНУ імені Тараса Шевченка та Університетом Вітовта Великого.

Фото: Валерій Попов, відділ зв'язків з громадськістю імені Володимира Мукана ННІФ КНУ

Центр комунікацій 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024