Новини

 

Забезпечення якості – серцевина діяльності університетів в Альянсі EUniWell

27.09.2023

Делегація КНУ імені Тараса Шевченка взяла участь у першій в історії Альянсу європейських університетів EUniWell офлайн-зустрічі «Working towards a Joint QA Toolkit for EUniWell» арени культури якості, що відбулася 19–20 вересня 2023 року в місті Кельн (Німеччина).

 

Захід пройшов під гаслом: «Рухаємося вперед разом до майстерності і досконалості в освіті та науці». Реалізація сформованих Альянсом арен «Здоров'я та благополуччя», «Соціальна рівність та благополуччя», «Зміни довкілля та благополуччя», «Культура, багатомовність та благополуччя», «Педагогічна освіта і благополуччя» та інших неможлива без скоординованих зусиль із забезпечення якості, без формування спільних вимог і спільного бачення розбудови культури якості.

Основними доповідачами на зустрічі були Беатрікс Буссе, координаторка Альянсу, професорка, проректорка з навчальної роботи Кельнського університету; Патрік ван ден Бош, член Ради Європейської асоціації із забезпечення якості вищої освіти (ENQA); професорка Джованна Дель Гоббо з Флорентійського університету; керівник Ради якості Альянсу ARQUS Андріус Ужданавічюс, очільник відділу якості навчання та розвитку Вільнюського університету.

Під час зустрічі, крім обговорення актуальних питань забезпечення якості під час реалізації візії Альянсу щодо дотримання концепції добробуту в освітньому середовищі, спільної творчої діяльності, дотримання академічних свобод, досконалості та інклюзивності як єдиного цілого, відповідальності за навчання і вчення, оцінювання діяльності науковців, поєднання наукових досліджень і підприємництва, були закладені підвалини формування спільних вимог забезпечення якості при формуванні micro-credentials-програм членами Альянсу, а також при започаткуванні програм спільного дипломування.

Своє бачення перспектив реалізації micro-credentials-програм в Україні висловили й представники Київського національного університету імені Тараса Шевченка: проректор з навчально-наукової роботи Андрій Гожик, проректорка з міжнародного співробітництва Ксенія Смирнова та заступниця директорки ННІ публічного управління та державної служби Вікторія Гура. Під час дводенної зустрічі вони активно працювали над виробленням спільних вимог Альянсу щодо процедур формування і моніторингу micro-credentials-програм і забезпечення їх якості, а також забезпечення якості програм спільного дипломування.

Понад п’ять років тому президент Франції Емануель Макрон визначив, що створення альянсів європейських університетів є єдиним шляхом забезпечення конкурентоспроможності європейської вищої освіти. Провідні університети європейських країн формують об’єднані єдиною візією альянси, синергійна взаємодія членів яких не тільки суттєво посилює можливості кожного з учасників, але й дозволяє ставити нові амбітні цілі.

Київський національний університет Тараса Шевченка торік було прийнято до складу заснованого у 2020 році альянсу EUniWell (European University for Well-Being). Наразі до Альянсу входять 11 університетів-членів: Кельнський університет (Німеччина), Флорентійський університет (Італія), Університет Іналко (Париж, Франція), Університет Констанца (Німеччина), Університет Ліннея (Кальмар і Вьокше, Швеція), Університет Мурсії (Іспанія), Нантський університет (Франція), Університет Сантьяго-де-Компостела (Іспанія), Університет Земмельвайса (Угорщина), Бірмінгемський університет (Велика Британія) та Київський національний університет імені Тараса Шевченка (Україна). Останні два університети є членами Альянсу, які беруть участь у всіх його проєктах, але Еразмус+ визначає їх як «асоційованих членів», які не мають права на фінансування.

Основна місія альянсу EUniWell полягає в дослідженні, оцінюванні, відновленні та покращенні добробуту людей, громад, довкілля та суспільства в цілому на регіональному, європейському та глобальному рівнях.

 

За матеріалами делегації КНУ

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024