Новини

 

Наука й просвітництво: у КНУ відзначили відомих вихованців й обговорили наукову співпрацю

28.09.2023

Поєднати два крила науки й відзначити особистостей планетарного масштабу – з такими думками урочисто відкрили два нових портрети в Галереї видатних вихованців КНУ.

 

28 вересня представники Університету та його нових партнерів – української фармацевтичної компанії ЮРІЯ-ФАРМ  та Громадської спілки UpToFuture – зібралися у святеє святих КНУ –  Галереї видатних вихованців, розміщеній у коридорах Червоного корпусу, задля урочистої події. Галерею поповнили зображення двох видатних українців.

Уперше в ній з’явився портрет жінки – Наталії Полонської-Василенко, відомої науковиці, історикині, археологині, архівістки, першої жінки, яка була обрана приват-доценткою Київського університету святого Володимира (1916 р.).

Портрет Сергія Виноградського, всесвітньовідомого українського мікробіолога, еколога і ґрунтознавця, іноземного члена Лондонського королівського товариства, також став новою окрасою нашої Галереї.

Поява зображень видатних вихованців Університету у виконанні сучасного майстра живопису Романа Дмитришина стала можливою завдяки меценатській підтримці громадської спілки UpToFuture, що започаткувала Клуб імені Сергія Виноградського, та української компанії з потужною соціальною відповідальністю «ЮРІЯ-ФАРМ».

Продовжувати відкривати Україні славетних українців, імена яких довгі роки перебували в тіні, – свідома позиція Шевченкового Університету. І на цьому шляху ми постійно знаходимо однодумців.

Виступаючи перед гостями церемонії відкриття, ректор Володимир Бугров зазначив:

«Галерею нашої alma mater присвячено видатним особистостям, які зробили помітний внесок і в життя університету, і в життя всієї України. Це постаті планетарного масштабу. Достатньо подивитися на першого голову Центральної Ради Михайла Грушевського, першого ректора Київського університету, друга Тараса Шевченка – Михайла Максимовича. Чи на людину, яка поєднує в собі два крила – Луку (Войно-Ясенецького). Він був канонізований як святий, а з іншого боку він – автор підручника з гнійної хірургії, за який отримав сталінську премію, вийшовши зі сталінських же таборів. Ця Галерея – дійсно святеє святих Університету.

Для мене сьогодні велика честь і гордість, що ми об’єднаємо два крила науки – мікробіологію й історію, тому що наш Університет поєднує в собі й природничі, і гуманітарні, і соціальні, й інженерні науки. І те, що зірки цих наук – Наталія Полонська-Василенко і Сергій Виноградський – будуть присутні на цій стіні поруч – також знаменно. Усім, хто буде проходити цим коридором, ми ще раз демонструємо внесок України у світову цивілізацію».

Володимир Бугров і Галина Гуменюк (ЮРІЯ-ФАРМ) урочисто відкрили нові портрети Університетської Галереї.

Взаємодія на просвітницькій ниві стала відправною точкою до співробітництва і в навчально-науковій галузі. Адже одразу після церемонії відкриття портретів сторони – КНУ, ЮРІЯ-ФАРМ та UpToFuture – розпочали обговорення можливих точок дотику, що неодмінно знайде своє втілення у документі про співпрацю.

Діалог розпочався з презентації ЮРІЯ-ФАРМ, яку представила увазі присутніх Світлана Фадєєва, директорка з корпоративних комунікацій компанії.

Дмитро Деркач, Генеральний директор ЮРІЯ-ФАРМ, висловив свою вдячність за можливість бути дотичним до великої справи й захват від перебування в КНУ, де він опинився вперше. «Ми прийшли знайти й відчути однодумців, – наголосив Дмитро щодо потенційної співпраці. – Ми зацікавлені в талантах і вашому досвіді. Адже без академічної освіти робити прориви неможливо».

Про історію й структуру КНУ, про вихованців, що продовжують прославляти alma mater на світовій арені, говорили ректор Володимир Бугров і проректорка Олена Добржанська.

Аби ознайомити поважних гостей і майбутніх ділових партнерів з усіма можливостями Університету й напрямками досліджень його наукових груп, слово брали представники підрозділів. Зокрема, Віктор Черняк, директор Університетської клініки; Ігор Комаров, директор ННІ високих технологій; Наталія Куцевол, заступник декана хімічного факультету; Володимир Дорощук, доцент хімічного факультету; Людмила Латишенко, директорка УФМЛ; Олександр Короткий і Олексій Савчук, ННІ біології та медицини.

Про внесок компанії ЮРІЯ-ФАРМ у соціальну діяльність і розвиток гуманітарного сектору розповів Андрій Горбань, голова громадської спілки  UpToFuture.

Сторони дійшли згоди щодо організації подальших зустрічей з метою підписання документа про співпрацю.

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024