Новини

 

Київ – Рим разом, «коли нога чужинця була над нашим серцем*»

29.09.2023

Франческо Нікола Марія Петріконе, радник із питань соціальної політики Голови Ради Міністрів Італійської Республіки, професор соціології Університету LUMSA (Рим), відвідав КНУ імені Тараса Шевченка в рамках свого візиту до Києва. Під час зустрічі з ректором КНУ Володимиром Бугровим 29 вересня були обговорені питання співпраці, зокрема у сфері поширення українських студій в Італії.

 

За словами Володимира Бугрова, Київський національний університет імені Тараса Шевченка підтримує потужні зв’язки з багатьма  італійськими університетами. Значною проблемою досі залишається домінування русистики в дослідженнях європейських славістів. У світлі російсько-української війни, яка кинула виклик системі глобальної безпеки, було б справедливим ширше представлення в Європі української культури, мови. Упродовж року Шевченків університет здійснив велику роботу в цьому напрямі, й наразі вивчення української мови запроваджується в низці європейських університетів. Це той випадок, коли освітня дипломатія переростає у публічну завдяки стратегії інтернаціоналізації КНУ, зауважив ректор.

«Слава Україні!» – розпочав свою промову Франческо Нікола Марія Петріконе і підкреслив, що це вітання повторює на всіх зустрічах, оскільки вважає російську війну в Україні загрозою для колективної Європи.

«Я оптиміст, але також прагматик, – сказав італійський колега, який очолює кафедру глобальних і регіональних досліджень на факультеті політичних та міжнародних наук Університету LUMSA. – Я є прагматиком, бо волію працювати з конкретною метою. Із нашої зустрічі я зрозумів, що ми маємо спільну мету».

Франческо Петріконе виклав свої пропозиції щодо співпраці з КНУ імені Тараса Шевченка. Перша пропозиція стосується ініціативи створення кафедри україністики в Університеті LUMSA, яка б розпочала роботу вже в 2024\2025 навчальному році. Друга пропозиція: професор соціології запросив українських колег спільно провести чотири щомісячні лекції для італійських студентів, починаючи з лютого і завершуючи травнем. І насамкінець Франческо Петріконе висловив готовність викладати для студентів КНУ в тій формі, яка буде визнана за найбільш доцільну – особисто чи онлайн.

«Я зараз добирався з Риму до Києва майже добу, тоді як раніше цей шлях можна було здолати за кілька годин, – сказав пан Петріконе. – Ці обставини теж спричинені агресором, якого я завжди називаю з малої літери. І коли я кажу, що є оптимістом, то маю на увазі впевненість у нашій спільній перемозі. Переконаний, що кожна людина в кожному куточку світу мусить докласти максимальних зусиль, щоб ця війна закінчилася перемогою України». 

Ректор КНУ Володимир Бугров підтвердив, що Шевченків університет із вдячністю приймає озвучені пропозиції й відкритий до співпраці.

За словами Франческо Ніколи Марії Петріконе, перебуваючи в Києві, він хотів «відчути себе киянином», зрозуміти, «чим дихає українське суспільство», щоб донести свої спостереження й висновки до італійців. Зокрема, з цією метою пан Петріконе зустрівся та поспілкувався зі студентами ННІ філології, які навчаються за освітньою програмою «Італійська мова та переклад, англійська мова та друга романська мова». Зазначимо, що також в Інституті філології діє Центр італознавства – мовно-культурний осередок, створений у 2006 році за підтримки Посольства Італійської Республіки та Італійського інституту культури в Україні.

Під час візиту до КНУ імені Тараса Шевченка італійського гостя супроводжували заступник Голови місії Посольства Італійської Республіки в Україні Франческо Пеше та Дар’я Вернигора, перекладачка, випускниця Шевченкового університету.

Робочу команду КНУ представляли ректор Володимир Бугров, заступниця декана з виховної роботи Філософського факультету Анастасія Штельмашенко, заступниця директора з навчально-методичної роботи ННІ філології Ганна Звонко, заступниця начальника відділу міжнародних зв’язків КНУ Надія Серьогіна, заступник директора з науково-педагогічної роботи Інституту міжнародних відносин Антон Нанавов.

Довідково:

Франческо Нікола Марія Петріконе – професор соціології політичних і правових явищ Університету LUMSA. Парламентський радник Палати депутатів, колишній суддя, адвокат і журналіст, нагороджений орденом Лицаря Італійської Республіки. Автор монографій та есе італійською, англійською, французькою та іспанською мовами на правову, соціологічну та політичну тематику, а також автор літературного твору та музичного альбому. Наразі обіймає посаду Радника з питань соціальної політики Голови Ради Міністрів Італійської Республіки.

LUMSA (Libera Università degli Studi Maria Ss. Assunta di Roma) – приватний італійський університет, що присуджує кваліфікації, еквівалентні тим, які видаються державними університетами. Заснований Луїджією Тінкані в 1939 році. Студенти LUMSA мають можливість навчатися за кордоном через програми обміну завдяки угодам, укладеним університетом із 213 університетами Європи та 29 університетами в інших частинах світу. Рівень задоволеності Університетом LUMSA в Італії сягає 96,5%, що становить один із найвищих показників.

 

Центр комунікацій

* - Сальваторе Квазімодо. «На гіллі плакучих верб» (переклад М. Бажана)

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024