Новини

 

Стартував міжнародний проєкт зі створення Цифрового університету «DigiUni – Відкрита Українська ініціатива»

11.10.2023

 

Проєкт «DigiUni – Відкрита Українська ініціатива», який став переможцем конкурсу, вперше відкритого для України Європейською Комісією в рамках Програми ЄС Еразмус+, презентували 11 жовтня 2023 року в Головному корпусі Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Інноваційність та унікальність цього проєкту полягає у створенні єдиної цифрової освітньої екосистеми, яка забезпечить безперервну, високоякісну, інклюзивну та прозору освіту, яку можна здобути незалежно від місцеперебування, з використанням цифрових інновацій в освітній галузі.

До складу команди проєкту входять 10 українських університетів, Міністерство освіти і науки України, Міністерство цифрової трансформації України, Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти, Українська асоціація фахівців ІТ та закордонні університети-партнери й асоціації країн-членів ЄС з Франції, Німеччини, Іспанії, Чехії та Польщі. Координатором визначено КНУ імені Тараса Шевченка.

Проректорка з міжнародного співробітництва КНУ Ксенія Смирнова зазначила, що ідея ініціативи зародилася 24 лютого 2022 року. З того часу проводилося багато переговорів для втілення проєкту в життя, а також для того, щоб залучити українських та міжнародних партнерів.

«Перед нами стоїть багато амбітних і складних завдань з вирішення якості цифрового контенту, поєднання в єдину цифрову платформу для надання можливості навчання у великих університетах України з різних точок світу», – зазначила Ксенія Смирнова, відкриваючи захід.

«Повномасштабне вторгнення стало безпрецедентним викликом для системи вищої освіти. Для більшості українських університетів цифровізація має державне значення для проведення досліджень, для комунікації, для збереження архівів, і загалом для життєдіяльності освітніх закладів. Саме тому, констатуючи факт, що маємо великий бекграунд, історію переходу до цифрових технологій, ми можемо запропонувати такий проєкт. Його метою є вплив на певною мірою хаотичні процеси цифрової трансформації в освіті для того, щоб гармонізувати їх. А в остаточному підсумку виробити цифрову освітню екосистему, яка стане основою, фундаментом для безперервної, високоякісної прозорої освіти незалежно від місця перебування учасників освітнього процесу. Така система може стати прикладом для інших інноваційних систем не лише у сфері цифровізації», – наголосив ректор КНУ Володимир Бугров.

Ольга Будник, радниця-уповноважена Президента України з питань Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту відзначила: «Ще з минулого року говорили про таку ініціативу, тоді вона починалася як Відкритий університет України, що передбачало об’єднання різних університетів країни, але це була тільки ідея, яких виникає багато, та не всі вони доводяться до втілення. Моя особлива повага і вдячність всій команді за те, що ви сьогодні вже можете презентувати старт цього проєкту. Окреме захоплення викликає те, які університети доєдналися до проєкту. Впевнена, що це дасть великий ефект для освіти України в цілому. Понад те, колись ми зможемо ділитися зі світом таким своїм досвідом».

Про важливість ініційованого проєкту говорив Ремі Дюфло, заступник Глави Представництва ЄС в Україні. За його словами, освіта є рушієм економічного процвітання, популяризуючи інновації та посилюючи конкурентоспроможність, вона формує еліту кожного національного суспільства, створює економічні можливості, які, особливо після перемоги України, допоможуть відбудувати та поновити її. Україна постраждала від нападу росії. Багато шкіл, гімназій, університетів було знищено частково або повністю, багато дітей були змушені покинути власну домівку. Для Європейського союзу надзвичайно важливим є забезпечення права кожного українця на освіту незалежно від віку й статі. Цей момент є основним пріоритетом.

Успішного втілення проєкту, який дасть змогу навчання студентів українською мовою незалежно від того, де вони перебувають, побажав заступник Генерального директора з інновацій, цифрової освіти та міжнародного співробітництва Генерального директорату з питань освіти, молоді, спорту та культури Європейської Комісії Філіп ван Депуле.

Заступник Міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Дмитро Завгородній подякував міжнародним партнерам за інтерес до вищої освіти України. Він зазначив, що найголовніше в проєкті є налагодження тієї університетської взаємодії, яка зараз дуже потрібна і є чи не єдиним стратегічно важливим шляхом для розвитку вищої освіти в Україні за нинішніх умов дуже обмежених ресурсів, невизначеності, постійних змін середовищ.

«Цифровий університет – Відкрита українська ініціатива» (DigiUni) представляє собою низку інновацій, покликаних якісно змінити освіту України: створення загальноукраїнського цифрового освітнього середовища – DigiPlatform, яке надає та об’єднує цифрові потужності зі створення цифрового контенту, надає подальші можливості розміщення віртуальних та віддалених лабораторій, матеріалів для віртуальної та доповненої реальності, навчальних ігор, взаємної перевірки та має штучний інтелект, що саморозвивається.

«Україну вже назвали українським дивом цифрової трансформації. Перша країна, де електронними документами користується 19,5 млн клієнтів, у нас є 14 цифрових документів у Дії. Тема освіти для нас надзвичайно важлива, радіємо, що можемо сьогодні робити конкретні кроки у контексті позитивних змін вищої освіти й разом підтримувати впровадження такого проєкту, як Цифровий університет», – зауважила заступниця Міністра цифрової трансформації України з питань євроінтеграції Валерія Іонан.

Наталя Стукало, заступниця Голови Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, запевнила, що Нацагенство з радістю долучиться до всіх ініціатив проєкту. За її словами, ще не всі університети перейшли до онлайн-освіти й розуміння, що якісний контент освітніх програм не можна побудувати на базових принципах педагогіки, а треба переходити до логіки й кіберлогіки. Розуміння цього лежить в основі сучасних онлайн-програм.

Також проєктом передбачено створення Відкритої Хартії – DigiUni-Ukraine, мета якої – об’єднання університетів України у потужні альянси, куди зможуть приєднатися університети України, та брати участь у наповнені платформи власними матеріалами, а також користуватися вже наявними від європейських партнерів.

«Усе тільки починається, попереду 4 роки амбітної мети. Ми говоримо про широкий доступ до освіти – і для тих, хто в Україні, і за кордоном, і про іноземних студентів, і про тих, хто готовий вивчати Україну. Команда готова реалізовувати свою амбітну мету за допомогою міжнародних партнерів і абсолютно всіх стейкголдерів. Працюймо разом!» – підсумувала зустріч координаторка Національного Еразмус-офісу в Україні Світлана Шитікова.

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024