Новини

 

Університет написав Радіодиктант національної єдності

27.10.2023

Сьогодні, у День української писемності та мови, КНУ імені Тараса Шевченка долучився до традиційного флешмобу осені – щорічного Радіодиктанту національної єдності.

 

Втретє поспіль Радіодиктант у КНУ розпочали з університетського Марафону, який цьогоріч називався «Крізь призму українськості». Крізь неї й пропускали свої думки та емоції учасники акції. Студенти, школярі, співробітники, амбасадори трьох країн зайняли свої місця за партами авдиторії імені М. Максимовича.

«Сьогодні в центрі нашої столиці, у Червоному корпусі знаного Шевченкового університету ми відзначаємо День української писемності та мови – уперше за новим календарем. Ми завдячуємо цій можливості тим, хто зі зброєю в руках на фронті боронить Батьківщину. Тож хвилиною мовчання згадаймо їх», – закликав ректор КНУ Володимир Бугров, відкриваючи Марафон.

Про те, наскільки важливою є мова, свідчить той факт, що російські окупанти, заходячи в наші міста і села, намагалися насамперед знищити українську книгу, підкреслив Володимир Бугров. 

«Покарання за вчинені росією воєнні злочини неодмінно настане. Відзначу, що Посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ Антон Кориневич, який займається питаннями створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії російської федерації, є викладачем нашого Університету. Тож на всіх можливих майданчиках ми обстоюємо свободу і незалежність України. Засвідчити любов і шану до рідної мови теж є важливою місією нашого Університету. В колі цивілізованих народів ми плекаємо наш український світ», – сказав ректор.

До Марафону долучилися високошановні гості, щирі друзі КНУ: Надзвичайний і Повноважний Посол Федеративної Республіки Бразилія в Україні Нортон де Андраде Мелло Рапеста, Надзвичайний і Повноважний Посол Португальської Республіки в Україні Антоніу Вашку да Кунья і Лорена Алвеш Машаду, Тимчасовий повірений у справах Посольства США в Україні Роберт Нідем. Промовці висловлювали прихильність до української культури, зазначаючи, що мова єднає і водночас вирізняє українців з-поміж усіх інших народів світу.

Долучаючись до вітального переклику, проректорка з науково-педагогічної роботи (міжнародне співробітництво) Ксенія Смирнова розповіла про україністичні студії у світі як м’яку силу, яка здатна робити важливі зміни.

Мовознавиця, доцентка КНУ Людмила Кравченко розмірковувала про мову як чинник національної безпеки.

Експертка з державного управління, професорка КНУ Рена Марутян зазначила, що сьогодні питання, пов’язані зі збереженням культури, стають питаннями національної безпеки: «Сучасна російсько-українська війна показує, що в нас екзистенційне протистояння. Це війна цивілізацій, війна сенсів, війна цінностей. Тому питання захисту мови і культури міститься в усіх наріжних державних документах, зокрема в Стратегії національної безпеки України».

Мовознавиця, доцентка КНУ Оксана Бас-Кононенко допомогла повторити ключові моменти нового українського правопису. 

Модерувала захід заступниця директора Центру комунікацій Леся Сакаль-Лісніченко: «Щодня і щохвилини ми не забуваємо, хто ми і на якій землі живемо. Це дуже велика радість – бачити сьогодні всіх у цій залі»

А потім велелюдна університетська авдиторія влилася у широкий потік тих, хто писав XXIII Радіодиктант національної єдності по всьому світу.

Цьогоріч текст для Радіодиктанту створила Катерина Калитко – українська поетка, перекладачка, авторка коротких прозових творів. Назва тексту – «Дороги України». Його прочитав театральний та кіноактор, режисер, зірка фільму «Довбуш» Олексій Гнатковський.

«Немає нічого красивішого, ніж їхати крізь усю країну і вбирати її поглядом»...

Разом із університетською спільнотою Радіодиктант писали Олександр Яцунь, голова Київської міської організації профспілки працівників освіти і науки України; Інна Михальченко, Центральний комітет профспілки працівників освіти і науки України, Український гуманітарний ліцей; депутати й президенти шкіл Дарницького району міста Києва.

Дуже щирими були гості з SGH Warsaw School of Economics, які долучилися до Марафону КНУ та Радіодиктанту. Вони вперше брали участь у всеукраїнському флешмобі, а атмосфера Марафону, за їхніми словами, «створила відчуття дому й України».

Віримо, що «…переплутані нитки любові, подекуди перерубані», будуть знову зв’язані у вузол і стануть ще міцнішими.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024