Новини

 

У КНУ презентували книгу «Операція органів НКВС УРСР проти сіоністів 1937– 1938»

07.11.2023

Презентація збірника документів «Операція органів НКВС УРСР проти сіоністів 1937 – 1938» відбулася на Історичному факультеті КНУ імені Тараса Шевченка 7 листопада 2023 року.

У заході взяли участь автори-упорядники видання: директор Галузевого державного архіву Служби безпеки України Андрій Когут, провідний науковий співробітник Інституту історії України НАН України Валерій Васильєв і старший науковий співробітник Інституту історії України НАН України Роман Подкур, Голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов, представники Центру Леоніда Невзліна Єврейського університету в Єрусалимі та Історичного факультету КНУ.

З вітальним словом до учасників заходу звернувся декан історичного факультету Іван Патриляк: «У Москві завжди поєднували український, так званий, буржуазний націоналізм і сіонізм та, не покладаючи рук, знищували й одне, й інше явище. Сьогодні завдяки книзі «Операція органів НКВС УРСР проти сіоністів 1937 – 1938» можемо побачити всю глибину тієї шаленої ненависті, з якою викривали та знищували людей, в цьому випадку сіоністів, тільки за те, що вони бажали відродити свою державу.  Вони не бажали відірвати шматок території від Радянського Союзу й там створювати єврейську державу. Вони не бажали захоплювати Москву. Вони не претендували на російську ідентичність. Але їх акуратно, послідовно, масово ліквідовували, винищували. Сподіваюся, що Галузевий державний архів Служби безпеки України продовжуватиме цю працю, адже у фондах архіву зберігаються документи у справах 1939 – 1940-х років проти сіоністів на територіях зайнятих червоною армією на Галичині та Волині… Там теж великий обсяг матеріалів для досліджень. Тож, колеги, хочу всім побажати перемоги. Бо тільки у цей час, тільки перемога зброєю дозволить нам всім не проходити знову через ті жахіття, що описані в книзі, яка презентується сьогодні», –  сказав Іван Патриляк.

Голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов подякував упорядникам збірки документів, зазначивши, що забезпечення доступу до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму є одним із пріоритетів діяльності Державної архівної служби України.

Директор Галузевого державного архіву Служби безпеки України Андрій Когут наголосив: «Приємно, що в нас уже склалася добра традиція: наші видання за участі й ефективного сприяння Інституту історії України НАН України, іноземних партнерів ми презентуємо на Історичному факультеті Шевченкового університету. Дякуємо, бо це дає нам шанс не тільки відкривати досі невідомі сторінки в історії, а й доносити все це до фахової спільноти».

Також директор Галузевого архіву поділився з присутніми етапами створення книги. Під час аналізу фондів СБУ було виявлено комплекс свідчень про проведення на території Радянської України «операції проти сіоністів». У співпраці з Інститутом історії України Національної академії наук спільно з Центром Леоніда Невзліна з вивчення російського та східноєвропейського єврейства Єврейського університету в Єрусалимі було розпочато науковий проєкт з виявлення та опрацювання історичних свідчень про операцію органів НКВС проти сіоністів. Разом з Валерієм Васильєвим, Романом Подкуром вдалося упорядкувати та оприлюднити понад 450 архівних документів. Таким чином збірник «Операція органів НКВС УРСР проти сіоністів 1937–1938» – це нова, невивчена сторінка історії, яка надалі стане важливим внеском в продовження досліджень масових операцій Великого терору.

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024