Новини

 

«Мова як світ світів. Граматика і поетика текстових структур»: відбулась щорічна наукова конференція

10.11.2023

Міжнародна наукова конференція «Мова як світ світів. Граматика і поетика текстових структур», яка цьогоріч присвячена визначним ювілейним датам – 100-річчю з дня народження професорів Іллі Кучеренка та Ніни Тоцької, а також 75-річчю з дня народження професора Анатолія Мойсієнка, відбулася 9-10 листопада 2023 року в ННІ філології.

Вітальне слово від імені ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка учасникам конференції виголосив проректор із науково-педагогічної роботи Андрій Гожик, зауваживши, що мова є надважливою для сьогодення, бо гуртує нас та об’єднує в націю. Також Андрій Петрович побажав мовознавцям, літераторам та перекладачам плідних пошуків нових сенсів та смислів.

«Відкривати для мене сьогоднішню конференцію і хвилююче, і трепетно, і печально, адже йдеться про моїх вчителів – Ніну Тоцьку та Іллю Кучеренка, про прекрасних науковців та педагогів, які дбали про чистоту мови. Я досі пам’ятаю, як Ілля Корнійович, тактовно поправляв, що відповідь не вірна, а правильна. А Ніна Тоцька зауважила на моє діалектне «дальше» у відповіді на семінарі. Вони були прекрасними й добрими людьми. Пошануймо й сьогодні Анатолія Мойсієнка, нашого колегу, який нещодавно завідував кафедрою української мови та прикладної лінгвістики, а тепер вирішив зосередитися на потаємному поклику серця – осідлати богиню поетики, поповнивши свій доробок новими поетичними добірками», – зауважив директор Навчально-наукового інституту філології Григорій Семенюк на пленарному засіданні конференції.

У цій науковій події також знайшли визначне місце й такі імена та постаті, як драматургиня Людмила Старицька-Черняхівська, знищена московським режимом у 1941 р., та Володимир Перетц – дослідник і видавець численних пам'яток української літератури та творчості, історик й видатний теоретик літератури. На честь літераторів організували круглий стіл та секційне засідання. Пошановано на конференції й згадано про убитих в листопаді в Карельському урочищі Сандармох 1111 в’язнів соловецького етапу, серед яких були кращі представники української культурної та наукової еліти.

Крім того, на організований захід кафедра української філології для іноземних громадян скликала своїх випускників, аби відзначити 45-річчя підрозділу. На святкування ювілею відгукнулися колеги, друзі кафедри та її вихованці, які працюють дипломатами, завідувачами кафедр, викладачами в різних куточках України та світу. Вітальні адреси надійшли на кафедру від ректора Володимира Бугрова, від Надзвичайного і Повноважного Посла України, члена президії «Української Ради Миру», постійного представника України при ЮНЕСКО та ООН Юрія Сергеєва, від депутата Валентина Наливайченка, від Посольства КНР в Україні, від виконавчого директора Української Гельсінської спілки з прав людини Олександра Павліченка, від різних посольств та представництв України за кордоном. А деякі випускники знайшли час і можливість завітати в рідні стіни, щоб привітати своїх вчителів зі славним ювілеєм, – Надзвичайний і Повноважний Посол України, заступник головного редактора Головної редакції зарубіжної інформації та іномовлення Ігор Долгов, Надзвичайний і Повноважний Посол України, Посол з особливих доручень Політичного департаменту МЗС України Володимир Яценківський, проф. кафедри іноземних мов Національної академії образотворчого мистецтва й архітектури Неоніла Зайченко, яка була одним із зачинателів кафедри, проф. кафедри іноземних мов для математичних факультетів ННІФ КНУ Ірина Голубовська, завідувачка кафедри фольклористики ННІФ Олеся Наумовська, проф. кафедри філологічних та природничих дисциплін Навчально-наукового інституту міжнародного співробітництва та освіти Національного авіаційного університету Ганна Межжеріна. Вони з теплом та пієтетом бажали кафедрі та нинішнім викладачам нести українське слово й надалі в різні країни світу.

«Велелюдна подія», – влучно схарактеризував Григорій Фокович, організована з ініціативи кафедри української мови та прикладної лінгвістики на чолі з Сергієм Різником, згуртувала вчених з України (з 17 інституцій із різних міст), Австрії, Індії, Італії, Польщі. У 10 секціях та підсекціях, у 2 круглих столах взяли участь 218 учасників: 54 доктори наук, 93 кандидати наук, аспіранти та студенти, серед яких 11 іноземців.

На урочистому відкритті наукового зібрання доповіді виголосили завідувачка кафедри стилістики та мовної комунікації член.-кор. Лариса Шевченко, завідувач кафедри української мови та прикладної лінгвістики Сергій Різник, наукова керівниця лабораторії експериментальної фонетики Оксана Бас-Кононенко, декан українського мовно-літературного факультету імені Г. Ф. Квітки-Основ'яненка Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди Костянтин Голобородько, завідувачка кафедри українознавства й лінгводидактики Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди Олена Маленко, президент Міжнародної асоціації україністів, д. габ. Інституту славістики Віденського університету Міхаель Мозер, асистентка кафедри історії української літератури Марина Рябченко.

А далі робота конференції продовжилася на круглих столах та секціях, де зусібіч науковці характеризували українську мову, літературу, культуру, виголошуючи результати своїх наукових розвідок.

 

Текст: Олександра Касьянова, відділ зв’язків із громадськістю імені Володимира Мукана ННІФ.

Фото: Олена Лисак, Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024