Новини

 

Борис Гуменюк: «Українські дипломати б’ються словом, аргументами та інтелектом»

16.11.2023

Презентація книжки «Слово – зброя дипломата» авторства історика-міжнародника та дипломата-практика Бориса Гуменюка відбулася у КНУ імені Тараса Шевченка 16 листопада. Водночас це була тепла зустріч у рідних стінах випускника Університету з нинішніми студентами, колегами та однодумцями.

 

«Сьогодні Мистецька зала Червоного корпусу буде пронизана спогадами, які ми зможемо не лише слухати та співвідчувати, а й тримати в руках», – сказала проректорка з міжнародного співробітництва КНУ Ксенія Смирнова, відкриваючи зустріч і представляючи нову збірку есеїв Бориса Гуменюка – доктора історичних наук, професора, ексректора Дипломатичної академії України, Надзвичайного і Повноважного Посла України у Республіці Кіпр (2003–2007; 2012–2019 рр.).

За словами Бориса Гуменюка, робота над книжкою розпочалася 24 лютого 2022 року – «відправної точки побудови нового світоустрою». Автор аналізує проблематику російської-української війни, ділиться роздумами про очікування й реальність, механізми міжнародної колективної безпеки, візію післявоєнної України.

Кожна наступна глава розкриває авторське бачення подій у ракурсі трансформації української зовнішньої політики, необхідності зміни стратегії й тактики вітчизняної дипломатії, зокрема дипломатичної освіти. 

«Беручись за написання цієї книжки, я хотів зрозуміти, що призвело до безпрецедентної за ступенем варварства й брутальності війни, яку не назвеш інакше, як «політичним канібалізмом» з боку росії. На якому ґрунті зріс феномен «путінізму» та «рашизму», удобрений міжнародною поблажливістю та потуранням? Чи можна запобігти подібній загрозі в майбутньому і як цьому дати раду зараз? Ось чому на нинішньому етапі колосальну роль відіграє вітчизняна дипломатія, яка від 24 лютого набула нової якості. Наша дипломатія перестала бути сором’язливою. Нині українські дипломати б’ються словом, аргументами та інтелектом: переконують, доводять, знаходять спільників, – сказав Борис Гуменюк.Однак наш основний колективний дипломат – це Збройні Сили України. І найпрофесійніша «дипломатична» діяльність зараз відбувається під Авдіївкою. Ми всі віримо, що ці «перемовини» будуть на наших умовах».

Борис Гуменюк передав до університетської Наукової бібліотеки імені Михайла Максимовича примірники книжки «Слово – зброя дипломата», що вийшла друком у вересні 2023 року, та попереднього творчого доробку «Із щоденника посла України» (видання 2021 р.).

Представляючи «Щоденник», автор розповів про шлях до своєї кар’єри дипломата, який буквально вплетений в історію становлення української дипломатичної школи, а також поділився спогадами про знакові події особистого й професійного життя, зокрема на посаді Надзвичайного і Повноважного Посла України у Республіці Кіпр. 

Ректор КНУ Володимир Бугров подякував авторові за його творчий внесок і цікаві спогади, підкресливши, що книжки будуть важливими для студентів і дипломатичної спільноти.

«Сьогодні, у третій четвер листопада, світ відзначає Міжнародний день філософії. Дипломатія, як і філософія, – це вихід «за межі», це сплав науки та практики, мистецтво бачити речі глибше, ширше, ніж вони лежать на поверхні. Наші студенти будуть читати ці книжки й набиратися безцінного досвіду», – сказав ректор.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024