Новини

 

Філологи КНУ дослідили тему міграції через призму історії

21.11.2023

 

Міжнародна наукова конференція «Українська еміграція після 1945 року: історія – суспільство – культура – наука» відбулася 16 листопада 2023 року в Інституті філології КНУ в змішаному форматі. 

 

Конференція була ініційована та зорганізована Центром міжкультурних посттоталітарних студій Філологічного факультету Вроцлавського університету й Навчально-науковим інститутом філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка в партнерстві з Національним музеєм історії України у Другій світовій війні.

У вітальному слові ректор КНУ Володимир Бугров наголосив, що захід є практичним вираженням співпраці академічної спільноти України та Польщі.

«Представництво учасників конференції вказує на те, що україністика та українські студії у світі започатковують новий етап розвитку. І наші університети є флагманами цього процесу», – сказав ректор.

До конференції наживо з мультимедійної авдиторії ННІ філології долучилися проректорка з міжнародного співробітництва КНУ Ксенія Смирнова, заступниці директора Інституту філології Надія Янкова й Олена Романенко, викладачі та студенти.

Ксенія Смирнова наголосила на міждисциплінарному аспекті порушеної теми, відзначивши співпрацю не лише університетів, а й музеїв – Музею історії України у Другій світовій війні та Театрального музею Генрика Томашевського у Вроцлаві.

Важливими для учасників наукового форуму були також виступи Генерального консула України у Вроцлаві Юрія Токаря та Генерального директора Національного музею історії України у Другій світовій війні Юрія Савчука.

Міждисциплінарний підхід конференції був представлений у таких секціях: «Історія та суспільство»; «Історія в публікаціях»; «Культура», яка поділялася на історичну ретроспективу й сьогодення.

В івнагураційній вступній лекції професорка Оксана Пахльовська (Університет La Sapienza в Римі, Італія) окреслила виклики, що стоять перед українською академічною спільнотою, зокрема аспекти вивчення україністики за кордоном.

Завідувачка кафедри історії української літератури, теорії літератури та літературної творчості, професорка Оксана Сліпушко, яка модерувала секцію «Культура», підготувала доповідь «Концептуальний простір творчості Наталії Лівицької-Холодної еміграційного періоду». Про стан новітньої української літератури розповіли у своїх виступах професорка Олена Романенко, доцентка Тетяна Белімова, молоді дослідники-аспіранти Діана Підбурна, Володимир Павлов, Олеся Янцелевич.

Програма заключного пленарного засідання містила цікаву й змістовну доповідь професора Віталія Чернецького (Канзаський університет, США) «Роман Емми Андієвської „Роман про добру людину”: Табір Ді-Пі як підривний хронотоп і його місце в утопічних пошуках письменниці протягом усього життя».

На завершення конференції Театральна група «GAS» (Інститут ім. Єжи Ґротовського у Вроцлаві) та студенти україністики Інституту слов’янської філології Вроцлавського університету презентували читання-перформанс на основі драми Ігоря Костецького «Близнята ще зустрінуться». 

«Тема міграції є однією з найактуальніших у сучасній літературі, а також у дослідженнях соціологів, філософів, культурологів, психологів. Для України це теж особлива тема, адже від початку російсько-української війни ми переживаємо п’яту за останні 150 років хвилю міграції. Наш Інститут філології у співпраці з Вроцлавським університетом підготував важливий міждисциплінарний захід, до якого долучилися лінгвісти, літературознавці, історики. Зібрати таких учасників, послухати їх, поставити їм питання – неоціненний досвід», – схарактеризувала форум заступниця директора ННІФ Олена Романенко.

Науковим керівницями конференції стали професорка Аґнєшка Матусяк  (Польща) i доцентка Галина Усатенко (Україна). У роботі секцій активну участь брали науковці ННІ філології, ННІ журналістики, Історичного факультету КНУ спільно з колегами, які представляли заклади вищої освіти України, Польщі, Словаччини.

 

За інформацією ННІ філології КНУ 

Фото Сергія Терещенка

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024