Новини

 

Інтернаціоналізація КНУ: співпраця з польськими університетами

27.11.2023

Насиченим у питаннях інтернаціоналізації вищої освіти видався минулий тиждень для Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

20-21 листопада на запрошення Міжнародної рейтингової агенції Times Higher Education, Фундації польських ректорів та Академії PCG, делегація КНУ на чолі з проректоркою Ксенією Смирновою взяла участь у IX Міжнародній конференції лідерів університетського менеджменту LUMEN (м. Сероцьк, Польща).

Протягом двох днів дискусії було розглянуто низку важливих питань у діяльності вищої освіти Польщі. Зокрема, говорили про оцінку ефектів та напрямків змін п’яти років застосування Закону про вищу освіту і науку; основні зміни до законодавства 2023 року та вплив на організацію цифрових процесів у ЗВО зі сфери організації, науки та навчання; про потенціал застосування штучного інтелекту в польських школах і університетах та про методологію Світового рейтингу THE World University Rankings 2024.

У перший день конференції також відбулася дискусійна сесія «Відбудова української системи освіти з позиції ректорів провідних українських університетів», модерувала яку проректорка з міжнародного співробітництва КНУ Ксенія Смирнова. В обговорені взяли участь керівники п’яти українських закладів освіти з Києва, Харкова та Львова, які розповідали про особливості потреб українських університетів в умовах воєнного стану і в контексті їхньої подальшої розбудови, а також відзначали потужну підтримку Польщі у цих питаннях.

Знаковою подією конференції стало нагородження кращих університетів Польщі й України за результатами останнього рейтингу Times Higher Education World University Rankings. Під час заходу нагороди отримали майже 50 польських та 5 українських університетів.

Нагадаємо, що КНУ – лідер серед українських ЗВО за кількістю входжень до предметних рейтингів The Times Higher Education.

23-24 листопада 2023 року в Університеті Адама Міцкевича в Познані відбулася зустріч Ради проректорів з міжнародного співробітництва, створеної під егідою Спілки ректорів закладів вищої освіти України у вересні 2023 року. Засідання проводила голова Ради проректорів з міжнародного співробітництва Ксенія Смирнова, проректорка Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Університет Міцкевича в Познані прийняв майже 60 проректорів українських університетів, для яких це насамперед можливість зустрітися в безпечних умовах та обговорити виклики, які постають перед вищою освітою в умовах війни.

Також під час дводенної зустрічі було підбито підсумки майже сотні заходів, які відбувалися на базі Познанського університету з січня цього року за участю представників закладів вищої освіти України.

Як наголосив проректор з міжнародного співробітництва Університету Адама Міцкевича Рафал Вітковський: «Зустріч, яка, з одного боку, підбиває підсумки, а з іншого – дає можливість спланувати конкретні дії, яких потребує вища освіта в Україні».

Під час засідання відбулося обговорення стратегії інтернаціоналізації вищої освіти та актуальних питань міжнародної освіти, а саме питань щодо іноземних студентів, міграційної служби, українознавства. До учасників засідання онлайн приєдналася Олена Шаповалова, директорка ДП «Український державний центр міжнародної освіти».

Світлана Шитікова,  координаторка проєкту National Erasmus+ Office in Ukraine, виступила з презентацією про можливості участі у Програмі  Erasmus+ на наступний рік. 

Під час другого дня засідання відбулася онлайн-зустріч із заступником Міністра освіти і науки України Михайлом Винницьким, який ознайомив присутніх із першочерговими завданнями у вищій освіті, над якими працює міністерство.

Також онлайн до засідання приєдналися президент Фундації польських ректорів Єжи Возницький та Ірина Дегтярьова, програмна координаторка польсько-українського проєкту «Польсько-українська співпраця представницьких організацій ректорів – задля вдосконалення діяльності закладів вищої освіти». Говорили про подальшу реалізацію спільного проєкту.

За результатами дводенного обговорення було визначено пріоритетні напрями діяльності Ради проректорів, створено робочі групи по кожному з напрямів та узгоджено перелік завдань.

 

За інформацією Спілки ректорів закладів вищої освіти України

Фото: UAM та організаційного комітету конференції LUMEN

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024