Новини

 

Відкриття Центру польських та українських студій Європейського університету Віадріна

04.12.2023

Ректор КНУ імені Тараса Шевченка Володимир Бугров у складі української делегації взяв участь в урочистостях, присвячених відкриттю Центру польських та українських студій Європейського університету Віадріна (м. Франкфурт-на-Одері, Німеччина).

Під час урочистостей відбулася панельна дискусія про те, чого Німеччина може навчитися від України та Польщі.

У її роботі у змішаному форматі взяли участь майже 300 учасників. Серед них Міністерка науки землі Бранденбург, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Німеччині та перший радник Посольства Польщі в Німеччині.

«Сьогоднішнім відкриттям Центру польських та українських студій Європейський університет Віадріна будує ще один важливий міст до наших сусідів. У той час, коли по всьому світу руйнуються мости, нам як ніколи потрібні ці символи надії та зустрічі», – зазначила Маня Шюле, Міністерка науки землі Бранденбург під час привітальної промови.

Надзвичайний і повноважний Посол України в Німеччині Олексій Макеєв зауважив: «У Віадріні відбувається щось унікальне: ми йдемо на Захід і дивимося на Схід. Німеччина може виграти від цього. Йдеться не про погляд на Схід з позиції переваги, а про те, щоб пізнати людей і країни та прийняти їх як європейців. Тому що ми всі європейці, і в Європі чудово почуватися як вдома».

Павел Гронов, перший радник Посольства Польщі в Німеччині наголосив: «Поєднання наукових досліджень Польщі та України під одним дахом у контексті спільної європейської спадщини справді відображає унікальний дух Віадріни. Додаткова цінність цього Центру полягає в тому, щоб поширювати знання про Україну серед німецької громадськості і таким чином заповнювати прогалину, яка давно існує».

Особливо теплими були звернення німецьких і польських науковців на адресу українських колег. Вони зауважили, що в українців можна вчитися стійкості, винахідливості, гнучкості та професійної відданості. Все це потрібно, щоб не тільки вижити, але й працювати творчо та професійно під час війни.

Після завершення урочистостей українська делегація, що складалася з керівників Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького зустрілися з президентом Європейського університету Віадріна Едуардом Мюле та віцепрезиденткою університету Дагмарой Яєсняк-Кваст.

«Як європейський університет, розташований на польсько-німецькому кордоні, Віадріна завжди працював над продуктивною співпрацею з нашими сусідами на схід від Одеру. Потреба зрозуміти, що відбувається у східній половині Європи, завжди була великою. Останнім часом ця необхідність набула нового, драматичного значення», – зазначив президент Європейського університету Віадріна Едуард Мюле під час зустрічі.

Сторони обговорили питання подальшої співпраці між німецьким та українськими університетами. Зокрема, планується проведення міждисциплінарних конференцій, семінарів, відкритих лекцій, літніх академій, обмін науковцями, які мають стимулювати всебічне розуміння історичних і сучасних соціальних, економічних і культурних процесів в Україні.

 

За інформацією Європейського університету Віадріна

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024