Новини

 

Випускник Університету – в центрі історичного дослідження Тімоті Снайдера

04.12.2023

Презентація першого українськомовного видання книжки Тімоті Снайдера «Нариси таємної війни: польський художник на службі визволення радянської України» відбулася в Шевченковому університеті 1 грудня. Захід для студентів-істориків організували Історичний факультет КНУ і Польський Інститут у Києві. 

 

Книжка американського історика Тімоті Снайдера видана ще 2005 року, та лише зараз побачила світ у перекладі українською мовою за сприяння, зокрема, посольств США в Україні й Польщі, Польського Інституту в Києві.

«Це дуже добре, що в нас з’являються українські переклади таких фундаментальних історичних праць. Не маємо права відставати від сусідніх країн у виданні перекладної літератури, адже доступ до сучасних історичних досліджень, до новітніх наукових досягнень – це теж важливий чинник у протистоянні інформаційним війнам», – сказав на початку презентації Тарас Пшеничний, заступник декана з науково-педагогічної роботи Історичного факультету КНУ.

Захід модерували директор Польського Інституту в Києві Роберт Чижевський і доцент Історичного факультету Андрій Руккас, які перетворили презентацію на захопливу лекцію-подорож у час, коли жили та діяли персонажі книжки Тімоті Снайдера. 

У центрі «Нарисів таємної війни» – історія Генрика Юзевського (1892 – 1981), польського художника, державного діяча, підпільника та конспіратора. Він народився й виріс у Києві, навчався на фізико-математичному факультеті Університету Св. Володимира. Був віцеміністром внутрішніх справ в уряді Української Народної Республіки, членом уряду Симона Петлюри в Києві, а потім у Тарнові (де знаходилась штаб-квартира уряду УНР). У Польщі став одним із найближчих соратників Юзефа Пілсудського. Автор «лагідної полонізації» Волині: будучи на чолі Волинського воєводства з центром у Луцьку, реалізовував «волинський експеримент», намагаючись поєднати відмінності між націями. Йому загрожувало довічне ув’язнення, він роками переховувався. Залюблений з дитинства в Україну, був великим польським патріотом: «надто українець» для поляків, «надто поляк» для українців. Суперечлива та неоднозначна постать, але безперечно цікава, складна, яскрава й талановита, світогляд якої формувався саме в стінах Червоного корпусу Університету.

«Як історик, захоплений XIX століттям, я знаю, що тоді не було кращого й важливішого навчального закладу за київський Університет, де б процвітали наука, прогресивні думки, вільнодумство, – говорить Роберт Чижевський. – На моє переконання, історію слід вивчати та розуміти не за шаблоном, а як переплетіння багатьох окремішніх історій». 

«Я часто повторюю, що історія завжди має прізвища та імена», – своєю чергою зауважує Тарас Пшеничний. Тлом для біографії Генрика Юзевського постають події одного з найтрагічніших періодів історії України, становлення червоного терору, етнічні депортації, протиборство радянської та польської розвідок тощо. Це майже історичний детектив і водночас наукова праця на базі сотні архівних джерел. 

Андрій Руккас акцентує на об’єктивності й неупередженості книжки: «Нариси таємної війни» написані тоді, коли Тімоті Снайдер ще не був нинішнім Снайдером, який відтворює глобальну історію широкими мазками. Тут він насамперед – дослідник і науковець. Він не прикрашає факти, якою б незручною чи болючою не була правда. Це дуже вартісний історичний екскурс, а також яскравий зразок американської та західноєвропейської манери подачі наукового матеріалу, адже Снайдер як письменник пише легко й інтригуюче. Зрештою, нам цікаво зрозуміти, як формують науково-популярну історію у західному світі».

На думку Андрія Руккаса, є чимало причин, чому варто прочитати «Нариси таємної війни». Знання правдивого минулого дають змогу подивитися на українсько-польські відносини в новому ракурсі й, можливо, знайти відповіді на чимало питань, які турбують зараз.

До речі, цьогорічний Національний тиждень читання, організований Українським інститутом книги, відбувається під гаслом «Бути своїми». Це теж про об’єднання, аспекти патріотизму та історичний спадок. Тож радимо провести Тиждень за читанням «Нарисів таємної війни» Тімоті Снайдера.

 

Довідково: Тімоті Снайдер – американський історик, професор Єльського університету, фахівець з історії Центральної та Східної Європи, Голокосту, письменник, автор бестселерів.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024