Новини

 

Розпочато роботу над розвитком Лозівської громади

06.12.2023

 

Першочергові кроки щодо злучення університетської спільноти до допомоги у відновленні та відбудові територіальних громад розглянули під час воркшопу «Як наблизити університет до громади», що відбувся у рамках проєкту «Посилення спроможності громад для відбудови через пілотування їхньої взаємодії з університетами».

У заході взяли участь викладачі та студенти кафедри економічної та соціальної географії КНУ й представники Лозівської міської територіальної громади (Харківська область).

Проректорка з міжнародного співробітництва Ксенія Смирнова, відкриваючи захід, закцентувала на важливості співпраці науково-освітніх закладів з територіальними громадами у контексті повоєнного відновлення України.

Короткі проблемно-орієнтовані виступи щодо шляхів посилення взаємодії Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Лозівської міської територіальної громади представили декан Географічного факультету Сергій Запотоцький, координатор проєкту від Університету, завідувач кафедри економічної та соціальної географії Костянтин Мезенцев, керівник Експертно-консультаційного центру розвитку громад і територій Анатолій Мельничук, магістрантка ОП «Економічна та соціальна географія» Світлана Гнатюк.

Бачення перспектив співпраці від Лозівської громади презентували заступник міського голови Денис Петренко, начальник управління економіки Сергій Гранкін та начальниця відділу містобудування, архітектури та земельних відносин міської ради Інна Кошляк.

У результаті воркшопу сформульовано ключові потреби та запити Лозівської міської територіальної громади в контексті взаємодії з Університетом, окреслено перспективи співпраці щодо розробки концепції інтегрованого розвитку.

Повномасштабне вторгнення зумовило пошук кардинально нових підходів та містобудівних рішень щодо відновлення та розвитку постраждалих громад. Це можливо досягти через синергію зусиль органів місцевого самоврядування, потужних освітніх осередків та профільних установ шляхом імплементації кращих інструментів просторового планування.

 

Проєкт «Посилення спроможності громад для відбудови через пілотування їхньої взаємодії з університетами» об'єднує шість провідних українських університетів, які мають досвід в оцінці збитків, спричинених війною, створенні реабілітаційних програм, підтримці вимушено переміщених українських студентів та задоволенні потреб громад, з метою залучення різноманітного інституційного досвіду і ресурсів до розвитку, відбудови та відновлення територіальних громад, посилення місцевого самоврядування в Україні.

 

За матеріалами Географічного факультету

Центр комунікацій

 

Відео: ТРК "Лозова"

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024