Новини

 

Щодо закупівель послуг з харчування курсантів у КНУ

22.01.2024

За фактом поширених у медіа повідомлень про нібито завищену вартість закупівель для харчування військових та курсантів у центрах харчування Університету триває внутрішня перевірка.

Університет вже протягом тривалого часу надає Міністерству оборони України послуги з харчування військових. Усі договори проходять тендерні процедури через сайт електронних закупівель системи Prozorro. Так, останній контракт № 220/14/2/24/27 було укладено 28 грудня 2023 року шляхом публічної закупівлі, оголошеної Міністерством у грудні 2023 року, та підписаний проректором Олегом Федевичем, що відповідав на той час за проведення зазначених процедур.

Закупівля ж самих продуктів наразі відбувається відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 1178 від 12.10.2022 р. «Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України “Про публічні закупівлі”, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування», – за рішенням комісії з погодження обґрунтування підстав для укладання прямих договорів. До складу комісії входять, зокрема, представники відділів із запобігання корупції, внутрішнього аудиту,  центру харчування та уповноважена особа з питань проведення закупівель. Комісія погоджує закупівлі продуктів харчування відповідно до щотижневої «Розкладки продуктів», яка надається Центру харчування Університету відповідними службами Міноборони.

Слід зауважити, що виконання договорів на харчування військових постійно перебуває під контролем Міністерства оборони України та інших уповноважених органів. У 2023 році проведено перевірку забезпечення харчуванням військовослужбовців Збройних Сил України Рахунковою палатою, яка не виявила порушень з боку Університету.

При формуванні ціни для участі в тендері Центром харчування Університету використовуються «Граничні ціни до Каталогу продуктів харчування» (Додаток 3 технічної документації), які розміщено у системі Prozorro. Зазначені в Каталозі ціни сформовані на підставі проведеного фахівцями Міноборони моніторингу вартості продуктів харчування по всій Україні.

Щодо заявленої у Каталозі КНУ вартості на «Хек заморожений» за ціною у 333 грн, то наголошуємо, що це прикра технічна помилка в документі, і за такою ціною не було закуплено жодного кілограма цієї продукції. Натомість у 2023 році ціни, за якими проводилося постачання хека, становили 100 грн/кг (без ПДВ) від ТОВ «Флагман Сіфуд» та 97,5 грн/кг (без ПДВ) від ТОВ «ТД «Перша м'ясна гільдія».

Хочемо подякувати громадськості за виявлену одруківку в каталозі й запевняємо, що система впровадженого контролю за закупівлями в Університеті унеможливила б такі закупки.

Було підготовлено відповідне звернення до Департаменту ресурсного забезпечення Міністерства оборони України з проханням укласти додаткову угоду на коригування помилково заявленої ціни за цією позицією відповідно до ринкової ціни у 93,00 грн.  Варто також зазначити, що у Каталозі КНУ відразу було заявлено ще дві позиції щодо хека замороженого за ціною 123 грн/кг та 230 грн/кг.  Зміни в каталозі будуть відображені з 01 січня 2024 року. На сьогодні додаткова угода підписана обома сторонами.

Щодо позиції «Вода питна», то ціна, яка передбачена у Каталозі КНУ, становить 8,00 грн. Враховуючи середню ціну за даними Держстату на мінеральну воду – 22 грн, вартість, вказана Університетом у документах, є належно обґрунтованою. При цьому для раціону курсантів, які знаходяться в стаціонарних умовах, така вода взагалі не закуповується.

Щодо інформації про завищені ціни на харчування однієї особи на добу у порівнянні з іншими фірмами-учасниками тендерів – «Гранд консалт» (117,84 грн/доба) та «Трейд лайнс рітейл» (105,98 грн/доба), то за даними з відкритих джерел, зокрема, системи Prozorro, укладені контракти на постачання продуктів харчування для військових вказаними фірмами відсутні.

 

Уже зараз можна стверджувати, що оприлюднена у медіа інформація щодо наявного завищення є необґрунтованою, адже не відображає фактичних обставин. Університет продовжує внутрішню перевірку і готовий до діалогу з представниками громадськості та ЗМІ.

 

За інформацією служб проректора з перспективного розвитку

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024