Новини

 

У КНУ вручили сертифікати на стипендію імені Романа Ратушного

25.01.2024

Вже другий рік поспіль талановита молодь КНУ імені Тараса Шевченка має можливість позмагатися за стипендію імені Романа Ратушного. Цьогоріч конкурс має двох переможців!

 

Роман Ратушний – молодий юрист, український громадський діяч, журналіст, учасник Євромайдану. Роман боровся за збереження столичного урочища Протасів Яр, а з початком повномасштабного вторгнення рф відгукнувся на заклик своєї країни взяти до рук зброю. Він трагічно загинув у бою під Ізюмом 9 червня 2022 року. Попри молодий вік Роман за життя став лідером, за яким ішли на боротьбу. Після його загибелі, на знак визнання проявлених мужності та лідерства, була заснована стипендія, покликана допомогти здобути юридичну освіту громадським активістам, які поділяють ідею втілення соціальних змін і готові присвятити себе соціальним ініціативам і державному сектору. Для заснування стипендії об’єдналися юристи та спеціалісти в галузі права з міжнародних фірм Allen & Overy, Morgan Lewis, Norton Rose Fulbright  та провідна українська фірма AVELLUM.

Урочисте вручення сертифікатів переможцям стипендії імені Романа Ратушного 2023 відбулося 25 січня 2024 року в Головному корпусі КНУ імені Тараса Шевченка. Стипендію здобули магістранти КНУ Владислав Журавльов та Сніжана Васильєва.

Вітаючи лавреатів, ректор КНУ Володимир Бугров зауважив, що стипендія – «це наша пам’ять і вдячність Романові». Тарас Ратушний, батько Романа, директор Благодійної організації «Благодійний фонд пам’яті Романа Ратушного» доповнив, що це ще й «продовження справи Романа».

Президент асоціації правників України та керуючий партнер «Авелум» Микола Стеценко зазначив, що «цього року був значний конкурс, тішить, що ідея відгукується багатьом студентам».

«Молодь України – яким був Роман, якими є теперішні переможці – надихає та вселяє віру, що все буде добре, нам є за кого боротися. Велика подяка лавреатам за їхні мотиваційні листи – ми з партнерами були вражені. Така програма дає нам можливість розповсюджувати знання про Романа, про нашу молодь. Будемо намагатися залучити більше іноземних колег, аби світ дізнався про цвіт української нації», – поділилася враженнями представниця фірми Norton Rose Fulbright Анна Буєвська.

Владислав Журавльов, переможець конкурсу, студент 1 курсу магістратури за спеціалізацією «Інтелектуальна власність», зазначає, що стипендія для нього – «це можливість і водночас – велика відповідальність. Маю честь докладати більше зусиль задля процвітання нашої держави. Слава Україні!».

Також Сніжана Васильєва, переможниця конкурсу, студентка 1 курсу магістратури за спеціалізацією «Цивільне право», підкреслює: «Існує думка, що людина живе доти, доки про неї пам’ятають. Я б хотіла її перефразувати – людина живе, допоки її справу роблять. Я сподіваюся, ми успішно продовжимо справу Романа у розбудові нашої держави».

Сніжана і Владислав – сильні та наполегливі молоді люди. Їхня сила – знання, які вони готові застосовувати для розбудови потужного громадянського суспільства, що є основою успішної держави.

Участь у стипендіальному конкурсі передбачала написання мотиваційного листа на одну з трьох запропонованих тем. Сніжана обрала для себе свободу слова як зброю громадських активістів у тилу. Це частково перегукується з тією діяльністю, яку вже проводить дівчина. Вона вважає свободу слова важливим інструментом демократії, зброєю проти ворога не лише зовнішнього, адже інколи підступність внутрішніх не менш загрозлива. Сніжана розповідає, що через завантаженість із навчанням та юридичною практикою, писала мотиваційний лист в останній день, але вирішила підійти до цього заглиблено й конструктивно. Саме це й оцінила стипендіальна комісія конкурсу. Тепер – реалізація задуманого, адже рівень відповідальності чітко усвідомлений.

Владислав обрав собі напрям збереження спадку загиблих героїв. Хлопець каже, що зараз у цій темі багато зайвого шуму, який нівелює важливість теми. Тому стипендія для нього – можливість ушанувати пам'ять загиблих героїв діями, а не порожніми словами. На запитання «Про які конкретні дії йде мова?» Владислав без роздумів відповідає: «стати на місце загиблих».

Обоє магістрантів родом із Луганщини (Сніжана – з Антрациту, Владислав – із Сєвєродонецька). Вражає абсолютна зібраність і чіткість думок обох, а ще – потреба України, готовність за неї боротися!

Щиро вітаємо наших магістрантів. Бажаємо успіху й Перемоги!

Матеріал підготовано за участю практиканток Центру комунікацій Єлизавети Заєць та Марії Смоляр, студенток ННІ філології КНУ

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024