Новини

 

Зустріч із медійниками Суспільного, які допомагають знайти російського офіцера-вбивцю

09.02.2024

У КНУ імені Тараса Шевченка відбулася презентація розслідування «Кльон» від журналістів Суспільного. Ця документальна стрічка розповідає історію Ягіднянської трагедії, яка сталась під час окупації Чернігівщини в березні 2022 року. До студентів КНУ завітала команда розслідувачів Суспільного завітала 9 лютого 2024 року.

 

Презентація організована ініціативною групою викладачів ННІ міжнародних відносин та ННІ журналістики за сприяння проректорки зі зв’язків з громадськістю КНУ Олени Добржанської.

Звертаючись до учасників перегляду ректор Володимир Бугров згадав перші дні широкомасштабного вторгнення Росії в Україну, деталі подій, що змінили звичний плин університетського життя. «Тепер, коли під час зустрічей із нашими зарубіжними колегами, вони запитують про ті години й дні, часом шкодую, що не вів щоденника, а значить, щось вже втрачено. Їх дивує, що тоді найважче було знайти бензин чи дизельне паливо, щоб розвозити хліб і питну воду по тих локаціях, де мешкали наші студенти чи співробітники». На його думку, журналісти-розслідувачі, роботу яких сьогодні представлено, виконують особливе завдання – вони зберігають морально-психологічну правду буття у той період, формують засади для подальших історичних досліджень і об’єктивних міжнародно-правових висновків.

Алла Садовник, авторка розслідування «Кльон», журналістка редакції розслідувань Суспільного, та Інна Білецька, авторка сценарію та продюсерка розслідування, шеф-редакторка редакції розслідувань Суспільного, розповіли, що «Кльон» – друга частина розслідування злочинів російських військових щодо жителів села Ягідне. Першу частину розслідування – «Щоденник вцілілої» – журналісти презентували восени 2022 року.

Зустріч із журналістами Суспільного дозволила студентам простежити, якими методами та інструментами користувалися досвідчені колеги, щоб знайти воєнного злочинця. Так, завдяки відео, опублікованому російською пропагандисткою, журналісти натрапляють на слід російського офіцера, якого розшукували понад рік як ініціатора звірств в Ягідному. Там, у підвалі школи 27 днів тримали у заручниках 366 жителів села, десятеро під час цього утримання померли. У документальному детективі подано особливості пошуків воєнних злочинців, тонкощі роботи під легендою та на що готові йти російські офіцери-вбивці, щоб уникнути відповідальності за воєнні злочини.

Робота журналістів-розслідувачів – важлива частина з пошуку і невідворотного покарання вбивць мирних українських громадян.

 Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024