Новини

 

Вебінари для науковців КНУ: гранти для молодих вчених і захист інтелектуальної власності

29.02.2024

Одним із пріоритетних напрямів діяльності Науково-дослідної частини КНУ є інформування науковців Університету про додаткові можливості та актуальні питання інтелектуальної власності. Зокрема 27 та 28 лютого відбулися вже традиційні вебінари, присвячені згаданій тематиці.

 

Онлайн-семінар для науковців «Я НАУКОВИЙ КЕРІВНИК»: «Процедура захисту об’єктів права інтелектуальної власності» проводили начальник науково-дослідної частини Олег Недибалюк та завідувач патентно-ліцензійного відділу Тарас Компанець.

До обговорення були запропоновані актуальні питання роботи з об'єктами права інтелектуальної власності (далі – ОПІВ), зокрема:

  • майнові та немайнові права про службові ОПІВ;
  • оформлення майнових прав на службові ОПІВ;
  • термін дії майнових прав на службові ОПІВ;
  • витрати на оформлення та підтримання чинності майнових прав ОПІВ;
  • способи комерціалізації службових ОПІВ;
  • винагорода у випадку монетизації майнових прав на службові ОПІВ.

Великою перевагою вебінару стало те, що Тарас Компанець теоретичний матеріал підкріплював прикладами із власної професійної діяльності. Також під час зустрічі було проілюстровано спрощену схему максимально можливого терміну дії майнових прав та строк корисного використання відповідно до Наказу КНУ від 23.07.2014 №655-32.

Після завершення виступу спікерів усі зацікавлені могли долучитися до фахової дискусії.

Уже наступного дня співробітники НДЧ КНУ проводили вебінар для молодих науковців «Міжнародні проєкти для молодих вчених: від ідеї до реалізації». Спікерками виступили Олена Почаєвець, завідувачка сектору проєктної діяльності, та Марина Кирилюк, провідна фахівчиня сектору проєктної діяльності. Також у заході брав участь голова Ради молодих вчених КНУ Роман Остапенко. Прикметно, що до семінару долучилися аспіранти не лише нашого університету.

Олена Почаєвець ознайомила слухачів із роботою Сектору проєктної діяльності; розповіла про класифікації грантів, важливість співпраці у грантових заявках, актуальність міждисциплінарних досліджень, критерії успішної оцінки грантової заявки. Також пані Олена виокремила важливі моменти у пошуку партнерів для співпраці та комунікації з ними.

Далі Марина Кирилюк поділилася з учасниками конференції інформацією про проєкти, до яких може долучитися молодий вчений, що тільки починає свою наукову кар’єру. Вона детально розповіла про різноманітні європейські організації, серед яких COST (EUROPEAN COOPERATION IN SCIENCE AND TECHNOLOGY), CREATIVE EUROPE UKRAINE, Visegrad+ Grants, DAAD Німецька служба академічних обмінів, HORIZON EUROPE, EUROPEAN RESEARCH COUNCIL, MSCA Postdoctoral Fellowships (2023/24), MSCA Staff Exchanges (2023/24), SI (Swedish Institute) Ukraine Cooperation Programme, Wellcome.

Запис вебінару можна буде переглянути на каналі Ради молодих вчених КНУТШ: https://www.youtube.com/@user-mi3nt7ud2f.

 

За інформацією практиканток Центру комунікацій, студенток ННІ філології КНУ Єлизавети Заєць, Марії Смоляр, Софії Савчук, Юлії Шевчун

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024